Fettullah Celik

Fettullah Celik

Fettullah Çelik yazdı: Ak Parti ve CHP Diyarbakır’da ne yapar?

Bunu baştan belirteyim; siyaset üzerine yazmak pek adedim değil ve bu alanı hiç sevmem.

Ancak önümüzdeki mevcut gündem birçoğumuzu olduğu gibi beni de ucundan kıyısından siyasete mecbur kılıyor.

Genel değil Diyarbakır üzerinden kendime göre bir okuma yaptım.

Ak Parti’den başlayalım.

Kuruluşundan beri Ak Parti’den tüm seçimlerin olmazsa olmazı M. Mehdi Eker, kendi iradesiyle yok.

Listenin başına sürpriz şekilde Galip Ensarioğlu getirildi. Strateik olarak Ak Parti adına doğru bir seçim gibi gözüküyor. Bir kere ikiye bölünen Ensarioğlu ailesinin oylarını alma hesabı var. İyi Parti’den 1’nci sıra adayı Vejdin Ensarioğlu deneyimli siyasetçi Salim Ensarioğlu’nun siyasete sürdüğü oğlunun yolunun açılmasında kritik öneme sahip saltolar yapacağı kesin. Aile’nin genç oylarının Galip, daha yaşlı oylarının ise Salim Ensarioğlu üzerinden bölüneceği öngörülüyor.

Oldukça çekişmeli bir seçim olacağı kesin. Bir iktidar diğeri muhalefet üzerinden avantajlar yaratmaya çalışacaklar ancak HDP’nin Ensarioğlu ailesinin etkili olduğu Terkan Bölgesi’ndeki ağırlığı da unutulmamalı.

Ak Parti’nin ikinci sürprizi ise M. Sait Yaz. Ulu Cami eski vaizi olan Yaz, PKK tarafından Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Görentepe köyü imamıyken kaçırılarak öldürülen Abdulhalim Yaz’ın kardeşi ve 2018’de de aday adaylığı için başvurmuştu. İsminin öne çıkmasında HÜDAPAR ile mutabık kalındığı konuşuluyor.

Suna Kepolu, eski vekillerden Sebgetullah Seydaoğlu’nun kızı Hatice Seydaoğlu ve diğer adaylar rakamsal avantaj yaratmak adına taktiksel seçimler. Bir de Oya Eronat gibi sembol bir isim var. Diyarbakır’da HDP önünde başlatılan evlat nöbeti eylemcilerinden Ayşegül Biçer Aday var!

CHP’nin Sezgin Tanrıkulu ismi tam bir sürpriz. 2011’den beri 3 dönemdir İstanbul’dan seçilen Tanrıkulu bu kez memleketinden aday gösterildi.

2’nci sırada DEVA adayı eski Ak Partili Ali İhsan Merdanoğlu, 3’ncü sırada Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin ve yine Ak Parti kökenli Cevdet Nasıranlı var. 2018 seçimlerinde Ak Parti listesinden aday olan İsmail Akyıl 5’nci sırada,  tartışmalı şekilde CHP İl Başkanlığı’ndan alınan Gönül Özel ise 6’ncı sıra adayı.

CHP’nin mevcut il başkanı Abdullah Atik ise istede yok. Atik de Ak Parti’den istifa edip CHP’ye katılan bir isim.

Seçim çalışmaları nasıl organize edilecek doğrusu merak ediyorum.

Neyse siyasetin tahti da bahtı da yok. Birçoğu taktiksel olan aday seçimlerinde Ak Parti ve CHP listeleri Diyarbakır’da ne kadar başarılı olacak göreceğiz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fettullah Celik Arşivi