“Yaşanacak ölümlerden siyasi iktidar sorumlu olacaktır”

“Yaşanacak ölümlerden siyasi iktidar sorumlu olacaktır”
Diyarbakır'daki sendika temsilcileri, hükümetin açlık grevleri konusunda adım atmasını isteyerek, yaşanacak olası ölümlerden siyasi iktidarın sorumlu...

Diyarbakır'daki sendika temsilcileri, hükümetin açlık grevleri konusunda adım atmasını isteyerek, yaşanacak olası ölümlerden siyasi iktidarın sorumlu olacağına işaret etti.

Foto: Arşiv

DİYARBAKIR YENİGÜN - Aylardır süren açlık grevlerine ilişkin talebin kabul edilmemesi nedeniyle 15 tutuklu dün itibarı ile ölüm orucuna başladı. Sendika temsilcileri de yaşanan süreçte ölümlerin önüne geçilmesi için hükümete adım atması çağrısı yaptı.

“Taleplere kulak verilmelidir”

Eğitim ve Bilim Emekçileri (Eğitim Sen) Genel Mali Sekreteri Ahmet Karagöz, savaşa karşı barışı, ölümlere karşı yaşamı savunduklarını belirterek, açlık grevindeki tutukluların taleplerinin biran öne karşılanması gerektiğini söyledi. Karagöz, duyarlı olan bütün sivil toplum örgütlerinin açlık grevlerine ilişkin daha fazla ses çıkarması gerektiğini belirterek, "Bu ülkede demokratik taleplerin şiddetle bastırıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Cezaevlerinde açlık grevlerinde bulunan birçok insan bedenini ölüme yatırmış ve bizler sessiz kalarak bu ölümlere seyirci kalamayız. Birlikte güçlü bir ses çıkarırsak ölümler yaşanmadan sonuç alabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

“Yarın çok geç olacaktır”

Ölüm orucuyla birlikte hızla ölümlerin yaşanabileceğini belirten Karagöz, siyasi iktidarın biran önce açlık grevindeki tutukluların taleplerine kulak verilmesi gerektiğine işaret etti. "Açlık grevlerinde ölümler yaşandıktan sonra atılacak adımlar ölen canları geri getiremeyecektir" diyen Karagöz, hükümetin ve muhalefetin tek gündeminin açlık grevleri olması gerektiğine dikkati çekti. Karagöz, "Bu insanların yaşamaları için elimizden geleni yapmalıyız. Yapmasak yarın çok geç olacaktır" ifadesini kullandı.

“Hukukun tesis edilmesi gerekiyor”

Son yıllarda Türkiye'de kaosun hakim olduğunu ileri süren Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Abbas Şahin ise, barış olmamasından kaynaklı böyle bir sürecin yaşandığını söyledi. İktidarın kör, sağır ve dilsizleri oynadığını yorumunda bulunan Şahin, "4 Cezaevinde 15 tutuklu ölüm orucuna başlayacak. Bizler cezaevlerinde ölümlerin çıkmaması, insanlar arasındaki kutuplaşmaların derinleşmemesi için biran önce yetkilileri adım atmaya çağırıyor ve taleplerin yerine getirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Aslında istenen taleplere baktığınız zaman çok büyük talepler değildir.  Muhalefetin de bu talepleri dikkate alması gerekir. Yaşanacak olan her ölüm ülkenin toplumsal barışının altına dinamit koyacaktır. Yeniden demokrasinin, hukukun ve insan haklarının tesis edilmesi gerekiyor" ifadesinde bulundu.

“Dönüşü olmayacak bir nokta”

SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Gönül Adıbelli de hükümetin sessizliği nedeniyle ölüm oruçlarının başladığını belirtti. Açlık grevindeki tutukluların sağlık sorunlarının kritik aşamayı geçtiğini belirten Adıbelli, şunları söyledi: “Tutukluların ciddi sağlık sorunları var. Görmeme, ışığa karşı hassasiyet, kaslarda ve organların işlevinde yavaşlamaların olduğunu biliyoruz. Çünkü 6 ayı az bir süre değildir. Ölüm oruçlarından sonra istemediğimiz sonuçlar ile karşı karşıya kalacağız. Ölüm oruçları geri dönüşü olmayacak bir noktaya gidecektir. Umarız buna fırsat verilmez." (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.