VİDEO HABER: Yağmur çiftçilere bereket getirdi

VİDEO HABER: Yağmur çiftçilere bereket getirdi
Uzun bir kuraklık döneminin ardından bu yıl bol yağışların yüzünü güldürdüğü çiftçiler, bereketli bir sezon bekliyor DİYARBAKIR YENİGÜN -...

Uzun bir kuraklık döneminin ardından bu yıl bol yağışların yüzünü güldürdüğü çiftçiler, bereketli bir sezon bekliyor

DİYARBAKIR YENİGÜN - Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri ile verimli topraklara sahip Mardin Ovası’nda havaların yağışlı geçmesi tarımda verimi arttırırken, çiftçilerin de yüzünü güldürdü. Son birkaç yıldır kurak bir dönem geçirdiklerini kaydeden çiftçiler, ancak bu yıl bol yağan yağmurlar sayesinde bereketli bir yılın kendilerini beklediğini söyledi. Özellikle kasım, aralık, ocak, şubat mart aylarında etkili olan yağmur sayesinde toprağın suya doyduğunu ve bu yüzden yüzlerinin güldüğünü belirten çiftçiler, herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması halinde ürünlerden yüksek rekolte beklediklerini ifade ettiler. Çiftçiler, mevsimin yağışlı geçmesiyle yaşadıkları sevinci İLKHA muhabirleriyle paylaştı.

“Ömrümde bu kadar yağmurun yağdığını görmedim”

Yaklaşık 50 yıldır çiftçilikle uğraştığını belirten Hacı Salih Kuzu, bu zaman içerisinde bu yıl ile birlikte 3’üncü defadır yağışların bu kadar çok geldiğini söyledi. Salih Kuzu, konuşmasına şöyle devam etti: “1978’de ve 1988’de yağmur çok yağdı. Özellikle 1978 yılında o kadar çok yağdı ki,  köyümüz ile Kızıltepe arasında yer altından su fışkırıyordu. Bu yıl maşallah daha çok yağdı, ömrümde bu kadar çok yağmurun yağdığını görmedim. Sürekli yağmur yağdığı için mısır mahsulü çamur içerisindeydi. Mahsulü toplayacağımızı tahmin etmiyorduk ve buğday mahsulünü de ekeceğimizi zannetmiyorduk. Bu yıl zar zor mısır mahsulünü toplayabildik. Bu yıl bahar çok güzel görünüyor. Dün Ceylanpınar tarafına kadar gittim. Maşallah her yer yemyeşil, mahsuller çok güzel görünüyor. Yağışın fazla olmasından dolayı bu yıl ot da çok. Hayvan yetiştiricileri için de çok iyi oldu. Şimdiye kadar böyle bir baharı görmedim diyebilirim. Bu yıl yağıştan dolayı buğday mahsulü geç ekildi ama genel durumu çok iyi, şu an bahar gübresi yapılıyor. Maşallah çok güzel gelişiyor.”

“Bu yıl kuraklık tehlikesi yok, mahsuller çok iyi”

Yaklaşık 6-7 yıldır bölgede kuraklığın olduğunu bu yıl yağışın bol olmasıyla kuraklık tehlikesinin olmadığını dile getiren Kuzu, “İnşallah bu yılki yağıştan dolayı rahmet ve bereket çoğalacaktır. Aslında insanların amellerine göre Allah-u Teâlâ’nın kendilerine rahmet etmemesi gerekir. Birbirimize rahmet edersek, Allah-u Teâlâ’da bizlere rahmet eder. Allah (Celle Celaluhu) kullarını mağdur etmez, rahmetiyle muamele eder.” dedi. Yaklaşık 10 yıldan beri bölgede kuraklığa şahit olduklarını ama bu yılın farklı olduğunu dile getiren çiftçilerden Mustafa Kuzu da “Bu yıl bölgede normal mevsim şartları üzerinde bir yağış geldi, bu da bölgede bereket oldu. Şu an görüldüğü gibi her yer yemyeşil ve güzel görünüyor. Yağışın etkisiyle çok harika bir ilkbahar mevsimini yaşıyoruz. Oldukça sevindirici bir yıl, yağışların bol ve bereketli olması tüm çiftçilerin yüzünü güldürdü. Herkese hayırlı, bereketli bir hasat mevsimi diliyorum. İnşallah her yıl bu şekilde yağışlı geçer.” diye konuştu.

“Mahsul çok iyi ve çok güzel gelişiyor”

Bu sene yağışın bol olmasından dolayı mahsulün çamurda ekildiğini ve buna rağmen mahsulün çok iyi olduğunu söyleyen Çiftçi Mahmut Kuzu, “1988 yılında kışın değil, ilkbaharda çok yağmur yağdı o tarihten beri böyle bir yağış görmedik. Bu sene hem kuru hem sulu mahsul çok iyi ve çok güzel gelişiyor. Mahsulde herhangi bir hastalıkta görünmüyor. İnşallah bu yılki mahsul çok bereketli geçer.” dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.