Kayıp yakınlarından 739'unca eylem; Failler nerede?

Kayıp yakınlarından 739'unca eylem; Failler nerede?
İHD ve kayıp yakınları, Diyarbakır’da 29 yıl önce katledilen Necati Aydın’ın faillerini sordu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi...

İHD ve kayıp yakınları, Diyarbakır’da 29 yıl önce katledilen Necati Aydın’ın faillerini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 739’uncusu için Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde buluştu. Kayıplara ait fotoğrafların bulunduğu pankartın açıldığı eylemde, 4 Nisan 1994 tarihinde Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne (DGM) çıkarılan ve serbest bırakıldıktan sonra kaçırılıp öldürülen TÜM SAĞLIK-SEN’in kurucularından Necati Aydın’ın hikayesi paylaşıldı.

‘AĞIR TAHRİBATLAR YAŞAMAKTAYIZ’

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, Türkiye’de, gözaltında zorla kaybedilmeler ve faili belli siyasi cinayetlere karşı sürdürülen cezasızlıkla ağır tahribatlar yaşadıklarına dikkat çekti.

Ardından söz alan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Aydın’ın hikayesine değinerek, “Arkadaşlarımız Necati, Veysi, Hamit, Mehmet Emin, Zeki ve Aziz’lerin yükselttiği mücadele ve direniş bayrağını hiçbir zaman yere bırakmayacağız. Yine söz veriyoruz, bu bayrağı ileriye taşıyacağız” diye belirtti.

NECATİ AYDIN’IN HİKAYESİ

Basın metnini okuyan İHD Şube üyesi Fırat Akdeniz, Aydın’ın, dönemin TÜM SAĞLIK-SEN kurucuları arasında yer aldığını, aynı zamanda Diyarbakır Sağlık-Sen kuruluş yönetiminde yer alarak ilk şube başkanı olarak görev yaptığını hatırlattı. Akdeniz, “Necati Aydın’ın aynı zamanda toplumsal mücadele alanına da ciddi katkıları olur. Sendikal mücadelede aktif kimliğinden dolayı üç kez gözaltına alınır. Her gözaltı esnasında ağır işkencelere maruz kalır. 1992 yılında gözaltına alındıktan sonra gördüğü ağır işkenceler sonucu ‘böbrek ezilmesi’ teşhisiyle Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde uzun bir süre tedavi görür. 1993 yılında ise Çorum’a sürgün edilir. 27 Mart 1994 tarihinde Diyarbakır ilinde bir akrabasında misafir olarak kalan Necati Aydın ve eşi, misafir olarak kaldıkları evde ev sahipleri ve evde bulunda 5 yaşındaki çocuk dâhil kolluk kuvvetleri tarafından eve yapılan baskında gözaltına alınır. Olaydan dört gün sonra Necati Aydın’ın eşi ve beraberinde gözaltına alınanlar serbest bırakılır” diye belirtti.

SAVCILIK: ‘MUHTEMELEN ÖRGÜTE KATILMAYA GİTTİ’

Necati Aydın’ın 4 Nisan 1994 günü sabah saatlerinde Devlet Güvenlik Mahkemesine (DGM) götürüldüğünü anımsatan Akdeniz, şöyle devam etti: “Necati Aydın, o gün duruşma salonunda gördüğü tanıdık avukatlara ‘beni mahkeme serbest bıraktı ama polisler bırakmıyor’ der. Serbest bırakıldığı halde o gün adliye kapısında saatlerce bekleyen ailesi ve akrabaları dâhil hiç kimse Necati Aydın’ın adliyeden çıktığını görmez ve o günden sonra bir daha Necati Aydın’dan haber alınamaz.  Necati’nin ailesi 05 Nisan 1994 tarihinde Diyarbakır savcılığına başvurarak bilgi almak istemişse de aileye ‘Necati’nin serbest bırakıldığı’ bilgisi veriliyordu. Akabinde ailenin avukatı savcı ile görüşme yapar ancak savcılık makamı da Necati Aydın için ‘muhtemelen örgüte katılmaya gitti’ cevabını verir.”

Akdeniz, Aydın’ın ailesinin 8 Nisan 1994 tarihinde savcılıkla yaptığı görüşmede ise herhangi bir bilgi edinemediklerini vurguladı. Akdeniz, “Necati’nin cenazesi 9 Nisan 1994 günü Silvan yolu üzerinde, Kâğıtlı Jandarma Karakolu yakınlarında iki kişiyle birlikte bir tarlada bulunur. Necati Aydının cenazesi Diyarbakır Devlet Hastanesine getirilir. Necati Aydın ile ilgili yapılan otopsi işlemi sırasında vücudunda birçok işkence ve darp izleri olduğu, ensesinden tek bir kurşunla öldürülmüş olduğu yapılan otopsi sonucu tespit edilir” diye belirtti.

Açıklama, oturma eylemiyle son buldu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.