VİDEO HABER - Peyas Mezarlığı harabeye döndü!

VİDEO HABER - Peyas Mezarlığı harabeye döndü!
Diyarbakır’ın modern yüzü Kayapınar İlçesi’nde bulunan Peyas Mezarlığı, bakımsızlıktan harabeye döndü. Madde bağımlılarının çöplüğe çevirdiği...

Diyarbakır’ın modern yüzü Kayapınar İlçesi’nde bulunan Peyas Mezarlığı, bakımsızlıktan harabeye döndü. Madde bağımlılarının çöplüğe çevirdiği mezarlık, uzun zamandır en ufak bir hizmet bile görmedi. Yıllardır korumasız bırakılan mezarlık, yol, su, güvenlik ve aydınlatma gibi birçok sorunla karşı karşıya. Adeta kaderine terk edilen mezarlıkta yakınları bulunan Peyas Mahallesi sakinleri, yetkililerden biran önce bu sorunların çözülmesini talep ediyor

 

Şehriban Eleftoz/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır'ın Merkez Kayapınar İlçesinde bulunan Peyas Mezarlığı birçok sorunla karşı karşıya. Mezarlığın çöp, güvenlik, su, merdiven ve aydınlatma sorunu olduğunu belirten vatandaşlar, bu sorunlara ek olarak, madde bağımlısı gençlerin mezarlığa gelip, ateş yakmasının, mezarlığın maddi ve manevi olarak kirlenmesine hem de güvenlik açısından büyük sorunlara neden olmasından şikayetçi. Peyas Mahallesi sakinleri, yıllarca bakımsız ve korumasız bırakılan mezarlıkta, çöplerin temizlenmesi, yokuş olan yerlere merdiven yapılmasını, su ve aydınlatma sorununun biran önce çözülmesini talep ediyor. Peyas Mahallesi sakinleri mezarlıkta yaşanan sorunları Yenigün'e anlattı.

‘Ölenlere karşı saygımız olsun’

Peyas mahallesi sakinlerinden Bayram Çelik mezarlıktaki sorunları şu sözlerle ifade ediyor;

“Buraya çok büyük zorluklarla geliyoruz; yaşlılarımız, annelerimiz, babalarımız buraya gelemiyor. Ölülerimiz için buraya gelip, bir Fatiha okuyamıyoruz. Yokuş olan yerlere merdiven yapılmasını istiyoruz. Mezarlığın aydınlatma direği yok. Ölülerimizi defnettiğimiz zaman zorluk çekiyoruz; karanlık olduğu için göremiyoruz. Burada acilen aydınlatmanın yapılması istiyoruz. Daha önce yapılmış ama şuan yok. Mezarlığın çevre düzenlemesinin yapılmasını istiyoruz. Her yer taş ve pislik içinde, temizlenmesini ve güvenlik kamerasının taktırılmasını istiyoruz. Ölenlere Karşı saygımız, sevgimiz olsun. Buranın ağaçlandırılmasını ve acilen su tesisatının yapılmasını talep ediyoruz. Mezarlıkta çok taş var. Yaşlılarımız taşlara takılıp, düşüyorlar, tümünün temizlenmesini istiyoruz.”

‘Mezarlarımıza dökecek bir tas su yok’

Peyas Mahallesi sakinlerinden bir diğer isim ise Mehmet Durmaz, Mezarlığın 5-10 senelik bir mezarlık olmadığını, yıllardan beri var olduğunu vurguladı.  Durmaz, “Sözde bunlar aydınlatma direği. Bakın ne hale gelmiş. Peyas'ın etrafındaki gençler her gün mezarlıkta. Perşembe günleri bizim, onun dışındaki günler gençlerin... Gençler Mezarlığın içine gelip ateş yakıyorlar, ne bir kadın, ne bir erkek ne de bir yaşlımız korkudan mezarlığa gelebiliyor. Kadınlar yalnız mezarlığa gelemiyor, bir erkeğin yanında gelmesi gerekiyor. Mezarlarımızın girişi berbat, mezarlarımıza dökecek bir tas su yok. Su dökmek bizim inancımız. Eğer bizim mezarlarımızın etrafında su yoksa, yıllardır kimse buraya sahip çıkmıyorsa, polislerimiz gelip,   gençlere müdahle etmiyorsa; halimiz, mezarlarımız da böyle olacak. Mezarlığın bir tarafına merdiven yapılmış. Kim yaptıysa Allah razı olsun. Bu merdivenden 1-2 tane daha yapılmasını istiyoruz. Yaşlılarımız, kadınlar, engelliler rahatça gelip gider” dedi.

‘Peyas Mezarlığı sahipsiz’

Gazetemize konuşan bir diğer isim ise Meryem Durmaz, mezarlıkta su olmadığını ifade ederek, “Mezarlarımızın etrafının yapılmasını, temizlenmesini istiyoruz. Mezarlığı koruyacak bir bekçinin olmasını istiyoruz. Bizim payımıza ne kadar düşerse veririz. Yeter ki mezarlarımız susuz, sahipsiz kalmasın, mezarlarımıza bakılsın. Peyas Mezarlığı sahipsiz, ışıklandırması yok, zorla bir yolu yaptılar, diğer yollar da yapılsın, çeşmeleri yok, yolları çok kötü, zor çıkıyoruz” diye konuştu.

'Biz çocuğumuzu buraya gömerek yanlış yaptık'

Hayvanların, mezarlarının üstüne gelmesini istemediğini vurgulayan Gülnas Kösem adlı vatandaş ise mezarlıktaki sorunları şu sözlerle ifade etti;

“Diktiğimiz ağaçları hayvanlar gelip, yiyiyor. Mezarlarımız sahipsiz, su yok, buradaki mezarlık bakımsız, sahipsiz. 3 yıldır çocuklarımızın mezarına ağaç dikiyoruz, hayvanlar gelip yiyiyor. Peyas Mezarlığı’nın bekçisi yok, suyu yok, hiçbir şeyi yok. Biz çocuğumuzu buraya gömerek yanlış yaptık. Biz mezarlarımızın etrafının güzel ve temiz olmasını istiyoruz. Yeniköy Mezarlığı'ndaki gibi ağaçların, çiçeklerin olmasını istiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.