VİDEO HABER: Diyarbakır halkı "hizmet"  istiyor

VİDEO HABER: Diyarbakır halkı "hizmet"  istiyor
Yerel seçimlere sayılı günler kala Yenigün Gazetesi olarak Diyarbakırlı seçmenin nabzını tuttuk. Adaylardan beklentilerini sorduğumuz Diyarbakırlılar,...

Yerel seçimlere sayılı günler kala Yenigün Gazetesi olarak Diyarbakırlı seçmenin nabzını tuttuk. Adaylardan beklentilerini sorduğumuz Diyarbakırlılar, belediyeden hizmet istediklerini belirterek, kentin çeşitli sorunlarının biran önce çözüme kavuşması gerektiğine dikkat çekti.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Rıdvan Kösen/Remziye Çelik/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - Parti mitingleri ve adayların seçim vaatlerinden sonra Türkiye yarın yerel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gidecek. Yenigün Gazetesi olarak Yerel seçimlere saatler kala Diyarbakır halkına, seçilecek belediyeden beklentilerini ve Diyarbakır’ın çözülmesi gereken temel sorunlarını sorduk.

“Temel sorun mesleksizlik”

Kentin temel sorununu işsizlik olarak nitelendiren vatandaş Gündüz Yalçın, “Diyarbakır’ın hizmete ihtiyacı var. Çünkü Diyarbakır güzel bir şehir. Belediyeden tek beklentimiz hizmet. Öte yandan Diyarbakır’ın temel sorunu işsizlik. Diyarbakır’da baya bir işsizlik sorunu var. Bu da insanların yanlış yönlenmesine sebep oluyor. Umarım bu seçimden sonra her şey daha iyi olur” diye konuştu.  İşsizlikten ziyade sorunu mesleksizlik olara ifade eden vatandaş Süleyman Çelik ise, “Oy kullanırken şahsa göre oyumu kullanırım. Aday olan kişi hizmete uygun ise oyumu veririm. Diyarbakır’ın temel sorunu klasik olarak işsizlik diyorlar ama bence temel sorun mesleksizlik. Mesela bugün fabrikalara baktığımızda kafiyeli elemanlar aranıyor ve işçi bulunamıyor. Yerel yönetimlerin buna bir çözüm bulması gerekir. Özellikle okullarda meslek liselerinde meslek eğitimi verilmesi gerekir. Gerek elektrik bölümleri olsun gerek diğere bölümler olsun kafiyeli eleman yetiştirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Buna önem verilmesi lazım. Bu sadece Diyarbakır’ın değil tüm Türkiye’nin sorunu” diye belirtti.

 “Siyasetçilerin davranışları oy kullanmamda etkili”

Oy kullanırken siyasetçilerin davranışlarına dikkat ettiğini söyleyen Emine Demir; “Siyasetçilerin davranışları benim için çok önemli. Birbirlerine karşı saygılı olan siyasetçiler toplum yararına daha çok icraat yapacaklarını düşünüyorum. Birbirlerine daha saygılı olmalarını isterim. Oyumu etkileyen en büyük etkenlerden bir tanesi ekonomi. Ben oyumu buna göre kullanırım. Seçilecek kişiden çevre düzenlemesine odaklı daha çok hizmet bekliyorum. Şu an aklıma gelmiyor olabilir ama bu şehrin çok eksiği var bunların giderilmesi lazım. Kentin önemli sorunlarından bir tanesi bence insanların daha doğrusu insanlarımızın çevreyi temiz tutmaması” dedi.  Oy verirken halkın taleplerini yerine getiren halktan olan kişiye oy verilmesinden yana olduğunu savunan Ümit Çetiner ise, “Seçilecek kişiden beklentimiz daha çok hizmet. Sosyal alanda halkın taleplerini yerine getirilmeli ve özellikle çocuk alanlarında çalışmalar yürütülmeli. Sokağın nabzına göre yeni hizmet modelleri üretme ve ekolojik, toplumcu bir belediye anlayışını benimsemelerini istiyoruz. Bunu ön gören bir belediyemizin olmasını talep ediyoruz. Oy kullanmamda etkili olan 3 faktör var: birincisi hizmet, ikincisi ideoloji yani aynı görüşten olma, üçüncüsü de şehrin ve bölgenin siyasi atmosferi. Diyarbakır’ın şuan en büyük sosyal sorunu bana göre madde bağımlılığı. Aslında sadece kentin ya da bölgenin değil Türkiye’nin temel sorunu madde bağımlılığı” ifadelerini kullandı.

“Belediye başkanı ile görüşemiyoruz”

Oy kullanırken kendisini ifade eden partiye oy kullandığını dile getiren Ahmet Şahin, “Kendime oy kullanırım. HDP bizi temsil eden bir partidir anadilimizi haklarımızı savunan ülkemizi düşünen bir partidir. Sıkıntılarımızı ancak HDP ile dile getirebiliyoruz şuan belediyeye kayyum atandı bir sıkıntımız olduğunda bize bir hafta ya da bir ay randevu veriyor. Belediye başkanı ile görüşemiyoruz. Sıkıntımızı dile getiremiyoruz. Bir vatandaş olarak belediyeye ulaşmam sorunlarımı belirtmem benim temel hakkımdır. Geçenlerde bir sebepten dolayı belediyeye gittik. 1 hafta sonrasına randevu verdiler. Bir hafta sonra gittiğimizde bize yine bir hafta sonra gelin dediler. Kendimizi anlatamıyoruz. Sıkıntılarımıza çözüm bulamıyoruz. Kapıya 50 tane polis dikmişler içeri girerken bizi arama yapıyorlar sanki belediyeyi ele geçireceğiz” söyledi. Diyarbakır’ın en büyük sorununu kayyum olarak nitelendiren vatandaş Bahri Işık ise, “Kayyumun halka ne kadar zarar verdiğini biliyoruz. Özellikle Kürt halkını sömürdü. Halkın seçtiği belediye başkanlarını cezaevine atmışlar. Burası bizim memleketimiz toprağımız olmasına rağmen sayın cumhurbaşkanı Kürt halkı Kürdistan’a defolsun diyor. Memleketimizi bırakıp nereye niye gidelim ki? Bence onun çevresindeki bakanlar ve kayyumlar gitsin. Çünkü biz gitmeyeceğiz. Ben oy’umu HDP’den yana kullanacağım. Bütün güneydoğunun HDP’den yana oy kullanacağını düşünüyorum. Belediyeye seçilecek kişiden de hizmet bekliyoruz. Ki zaten hizmetimiz vardı. HDP belediye başkanları hizmet yapıyordu” diye konuştu.

“Genel seçim değil yerel seçim”

Seçimin genel bir seçim değil yerel bir seçim olduğunu ifade eden Celal Altun isimli vatandaş, “Belediyeden beklentimiz halka hizmet. Hak’tan sonra halka hizmet. Yani şehircilik yönünde çevre düzenlemelerinin,  yolların yapılması gerekir. Bunlar belediyenin yapması gereken en önemli hizmetlerdir. Bu genel bir seçim değil yerel bir seçimdir yani parti ile alakalı değil kim hizmet yapıyorsa ona oy veririz. Diyarbakır güzel bir şehir. Ufak tefek sorunları var. Ama dışarıdan gelen turistlere kendini sevdirecek puan aldırabilecek durumda bir şehir. Diyarbakır’ı seviyoruz bunun içinde Diyarbakır belediyesinden güzel şeyler bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Oy’unu kardeşlik, barış ve huzur faktörleri çerçevesinde kullanacağını söyleyen Salih Bulak, “Oy kullanırken barışın, huzurun sağlandığı, ekonomik düzenin düzeldiği, insanların ölmediği bir ülke için oy kullanıyoruz” derken Mehmet Arslanoğlu adlı vatandaş ise “Diyelim ki karşıdan iki kişi geliyor biri sarhoş biri namazında niyazın da biri siz kime oy verirsiniz tabi ki namazında olana ben de namazında olana yani Tayyip’e vereceğim oy’umu. Tayyip’i çok severim çünkü camiye gidiyor namazını kılıyor Allah ismini söylüyor bu bana yeterlidir” diye belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.