Video Haber: Canlı hayvan ihracatı et fiyatlarını yükseltti

Video Haber: Canlı hayvan ihracatı et fiyatlarını yükseltti
Canlı hayvan ihracatının artması nedeniyle kesim için küçükbaş hayvan sayısında düşüş olduğunu savunan sektör temsilcileri, Kurban Bayramı'ndan...

Canlı hayvan ihracatının artması nedeniyle kesim için küçükbaş hayvan sayısında düşüş olduğunu savunan sektör temsilcileri, Kurban Bayramı'ndan bu yana iş yapamadıklarını ve kepenk kapatma noktasına geldiklerini söyledi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Kurban Bayramı'nın hemen ardından bazı Ortadoğu ülkelerine yapılan canlı hayvan ihracatı sebebiyle küçükbaş hayvan fiyatlarında da artış meydana geldi. Canlı küçükbaş hayvan ihracatının başlamasıyla kasaplar, kesim için hayvan bulmakta zorlandıklarını ileri sürüyor. Gaziantep'te kesim yapan esnaf ile kasaplar büyük bir sıkıntı içine girdiklerini, canlı hayvan ihracatının artması nedeniyle kesim için küçükbaş hayvan sayısının yok denecek kadar düştüğünü ve hem kesim hem de satış noktasında sorun yaşadıklarını belirtti. Gaziantep Toptan ve Perakende Et Hali esnafları, kesim için küçükbaş hayvan bulamadıkları için sorun yaşadıklarını ve bu durumun da et fiyatlarına yansıdığı için esnafın da vatandaşın da mağdur olduğunu dile getirdi. Canlı hayvan ihracatının serbest olması nedeniyle hayvan sayısında büyük azalmalar olduğuna dikkat çeken esnaflar, artan girdi maliyetlerinin bu duruma eklenmesi ile iş yapamaz hale geldiklerini ve bazı günler siftah dahi yapmadan kepenk kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi. Kurban Bayramı öncesi hayvan sayısının çok fazla olduğunu, et fiyatlarının da ucuz olması nedeniyle satışların daha iyi olduğuna dikkat çeken esnaflar, yetkililerin bu durumun önüne geçmesi için bir an önce önlem alması çağrısında bulundu. Son günlerde et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı işlerinin durduğunu belirten esnaflardan Murat İyibiçer, canlı hayvan ihracatına çözüm bulunmasını istedi.

“ESNAF İLE ÜRETİCİLER KARŞI KARŞIYA GELDİ”

Et Hali esnafının acilen çözülmesi gereken ihracat sıkıntısının olduğunu belirten İyibiçer, "Canlı hayvan ihracatı bir buçuk aydan beri devam ediyor. Esnaf çok zor durumda. Keseceğimiz koyunlarımızı devlet teşvik amaçlı ihraç ettiriyor. Üretici de kasabı tercih etmeyip ihracatçıyı tercih ediyor. Bu durumda da esnaf sıkıntı yaşıyor. Ortada bir para krizi var. Şu anda esnaf ile üreticiler karşı karşıya geldi. Devletten bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Biz, gidip de dışarıda menşei belli olmayan etleri ithal edip kendi ülkemizde yetişmiş kuzular ve koyunları ihraç edecek durumda değiliz. Daha geçen seneye kadar et sıkıntımız vardı, ihraç diye bir durum da yoktu. Burada devletin yanlış politikası var. İthal dana ve inek etinin Türkiye'de ne işi var? Biz, kendi yetiştirdiğimiz koyunları neden ihraç ediyoruz? Devletten bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Çünkü esnaf zor durumda” dedi.

“ET HER GÜN ZAMLANIYOR”

Bu durumun et fiyatlarına yansıdığını aktaran İyibiçer, ete gelen bu zam ile birlikte alım gücü olmayan vatandaşın et alamaz olduğunu belirterek, "Et her gün zamlanıyor. Kurban Bayramı'ndan çıktık ve etin ucuz olması lazım ama etin kilosu bugün 70-80 TL'ye dayandı. Bu da esnaf için hiç iyi bir durum değil. Satış hiç yoktur. Bu şekilde devam ederse et fiyatları daha da zamlanacak. Çünkü her gün canlı hayvan fiyatı yükseliyor. Normal etin kilosu 45 TL olması gerekirken 75-80 TL oldu. Bu yüzden hem halk hem esnaf hem de üretici tedirgin oluyor. Bayramdan önce etin kilosu 45-50 TL arasıydı ve şimdi 55 TL'den başlayıp 70 TL'ye kadar et var. Bu, et halindeki fiyatlar… Dışarıdaki kasaplarda 80-90 TL'ye kadar et var. Bir buçuk aydan beri her gün hayvan ihraç ediliyor. Bu yüzden esnafta büyük bir sıkıntı var. Günlük 100 tane koyun kesen kasaplar, 20 tane koyunu bile kesemiyorlar. 100 esnaftan 15 esnaf kaldı. Bir an önce ihracata bir çare bulunursa satışlarımız normale döner." dedi.

“ESNAF MAĞDUR OLUNCA HALK DA MAĞDUR OLUYOR”

Kurban Bayramı'ndan sonra canlı hayvan fiyatlarının yükseldiğini belirten Ali Tabo da "Şu anda ihracat yapılıyor. 22 TL'ye aldığımız canlı hayvan etinin kilosu 24 TL oldu. Bundan dolayı da üreticiler bize koyun bile vermiyor. Bundan dolayı da esnaf mağdur oluyor. Esnaf mağdur olunca halk da mağdur oluyor. Çünkü et fiyatları ister istemez artıyor. Kemikli et fiyatı 45 TL oldu. Kasaba maliyeti 55 TL'ye oluyor. Kasap en az 65-70 TL'ye bu eti satması lazım. O zaman da etin kilosu 65-70 TL olur. Peki, vatandaş bu fiyata nasıl et alacak? Dana etini 45 TL'ye satıyoruz ama müşteri bu fiyata bile itiraz ediyor. Çünkü vatandaşın alım gücü yok. Yetkililerden ihracata 'dur' demesini istiyoruz. Eğer ki devlet canlı hayvan ihraç etmek istiyorsa kendi çiftliğini kursun, kendisi ihraç etsin. Devlet kendi halkını mağdur ediyor. Esnafın hepsi perişan. Satışlarımız yok denecek kadar azaldı. Mağdur durumdayız ve bir müşterimiz bile yok. Bu halde borcu olmayan kasap yoktur. Devlet bu soruna bir çare bulmalıdır. Et fiyatları Kurban Bayramı'ndan önce düşüktü ve işlerimiz iyiydi. Ancak Kurban Bayramı'ndan sonra satışlarımız düştü, et fiyatları da yükseldi. Bununla birlikte her şeye zam geliyor vatandaş ne yapsın? Asgari ücret alan bir vatandaş nasıl geçinsin?" diye sordu.

“İHRACATTAN DOLAYI VATANDAŞ 45 TL'YE ET YİYECEKKEN, 70 TL'YE YİYOR”

İhracat nedeniyle canlı hayvan fiyatlarının arttığını, kesim için hayvan bulamamanın yanı sıra et fiyatları yükseldiği için de satışların da düştüğünü belirten Şahin Nohut ise şunları söyledi: “Hayvan pazarında ihracat var. Zaten bizim küçükbaş hayvan sayımız belli. Esnafa ve bu memlekete yetecek kadar koyun var. Haftada 5-10 bin hayvan ihraç ediliyor. Böyle olunca da ülkemizde hayvan sayısı azalıyor. Azaldığından dolayı da hayvan fiyatı yükseliyor. Bu durum da, et fiyatlarına yansıyor. Et fiyatına yansıdığı zaman da milletin alım gücü azalıyor ve et alamıyor. Yetkililerin bu soruna bir çözüm bulmasını istedik ama hiç bir çare yoktur. Hayvanlar halen ihraç edilmeye devam ediyor. İhracattan dolayı vatandaş 45 TL'ye et yiyecekken, 70 TL'ye yiyor. Satışlarımız da şu an çok durgun. Milletin alım gücü yok. Bir de vatandaş 70 TL'ye nasıl et alsın? Bizim bulunduğumuz bölge orta halli halkın olduğu bölge ve bölge halkı 40-50 TL'ye bile et alamıyor. Çünkü vatandaşın aldığı aylık belli ve çoğunluğu da asgari ücretle çalışıyor. Bu maaşla vatandaşımız et alamıyor. Bu durum esnafa da yansıyor. Bayramdan önce et fiyatları çok daha ucuzdu ama bayramdan sonra böyle bir durum olunca vatandaş da esnaf da mağdur oldu.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.