Vatandaş: Mutfak yanıyor!

Vatandaş: Mutfak yanıyor!
Yapılan zamanlarla birlikte alım gücü her geçen gün düşen vatandaşlar, artık pazara bile uğrayamıyor. Mutfağın yandığını, kırmızı eti unuttuklarını...

Yapılan zamanlarla birlikte alım gücü her geçen gün düşen vatandaşlar, artık pazara bile uğrayamıyor. Mutfağın yandığını, kırmızı eti unuttuklarını ve rüyalarında bile göremediklerini dile belirten vatandaşlar, yaşamın her alanında yapılan zamlara ve vergilere tepkisini “Artık yeter” diyor

DİYARBAKIR YENİGÜN - Gıda ürünlerine başta olmak üzere, elektrik, doğalgaz ve yakıta sıklıkla yapılan zamlar, dar gelirlilerin yükünü her geçen gün ağırlaştırıyor.  Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre hayat pahalılığı nedeniyle alım gücü dibe vuran Diyarbakır'daki esnaf ve Vatandaş, mutfağın yandığını, kırmızı eti unuttuklarını ve rüyalarında bile göremediklerini dile getirdi.  Pazarcı Mehmet Aytek, yapılan zamların hem müşterileri hem de kendilerini etkilediğini belirterek, “Pazarcılığın kazancı yok ama zahmeti çoktur. Mal elinde kaldı mı, o yarın çöptür. Komisyoncular malı bize yetiştirene kadar fiyatlar artıyor. Tarladan hale, halden de pazara geliyor. Haliyle pahalılaşıyor aldıklarımız. Müşteriler şikâyetçi. Gelip bir iki poşetle dönüyorlar” dedi.

‘Daha da zam yapılıyor’

Hüseyin Kocakaya da pazarda “işler kırıktır” diyerek yakınıyor. Kocakaya, diğer pazarcılar gibi zamlardan şikayetçi. Kocakaya, “İş yapamıyoruz. Her yerde zam var. Elektrik ve su parasını ödemiyoruz. Ödemediğimiz zaman ceza kesiyorlar. 7 çocuğum var. Zamlar halkın cebinden çıkıyor. Zam var, yeter deyince, daha da zam yapıyorlar” diye konuştu.  Emekli İsmail Zeybek de “Mutfak yanıyor. Her şey yüzde 50 artmış. Ben emekliyim, maaşım bana yetmiyor. Elektrik ve doğalgaz parasını hesaplasam maaşımın yarısı gidiyor. Pazara indiğimde sebze, meyve alamıyorum. Kırmızı eti unutmuşuz. Rüyamda bile göremem” ” diyerek dert yanıyor.

“Ay sonuna borçlu giriyoruz”

Nihal Senim adlı vatandaş ise, elektrik, su ve doğalgaza zam geldiği için faturalarını ödeyemediklerini vurgulayarak, “Bizim insanımız yoksuldur. İş güç yok. Zamlara mı para yetiştirsin, öğrencileri mi okutsun, yoksa evine mi baksın? Ne yapsın bu insanlar? İki torunum ile birlikte 5 nüfusuz. Evi zor geçindiriyorum. Ay sonuna borçlu giriyoruz. Asgari ücretle yaşam devam edilir mi? Zammın olmasına karşıyız” ifadelerini kullandı.  Esnaf Kadir Arslan da daha önce etin kilosu ucuz olduğu için köfteyi 2 liradan sattığını hatırlatarak, “Şu an köfteyi 6 liraya veriyoruz. Para kazanamıyoruz. Öğrenci için bu para yüksektir” diye belirtti. Ellerindekini korumaya çalışarak hayata kalmaya çalıştıklarını ifade eden Arslan, bir çok arkadaşının dükkanını kapatmak zorunda kaldığını vurguladı.

‘Zamlar dursun’

Yüksel Aslan da zamların kendilerini her yönden etkilediğini ifade etti. 50 liraya mutfağını doldurabiliyorken, bugün 200 liraya hiçbir şey alamadığından yakınan Aslan, “Evde 9 nüfusuz, zar zor geçiniyoruz. Bir kardeşim engelli. İki kardeş çalışıyoruz. Bu zamların durmasını istiyoruz. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” diye belirtti.  Vatandaşlardan Mehmet Akıncı da diyaliz hastası olduğunu ve ilaçların pahalı olmasından şikayet ediyor. Akıncı, yaşamın her alanında yapılan zamlara ve vergilere tepkisini “Artık yeter” diyerek gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.