Uyuşturucuya karşı el ele mücadele

Uyuşturucuya karşı el ele mücadele
Türkiye’de uyuşturucuya bağlı ölümlerin artması vatandaşları, tedirgin etmeye başladı. Yaşanan bu artışa dikkat çeken Yeşilay Diyarbakır Şube...

Türkiye’de uyuşturucuya bağlı ölümlerin artması vatandaşları, tedirgin etmeye başladı. Yaşanan bu artışa dikkat çeken Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Muhammed Ay, uyuşturucudan ölümlerin artmasının nedenini maliyeti daha ve kolay ulaşılabilir sentetik uyuşturucuların piyasaya sürülmesini olduğunu söyledi. Madde kullanımının ve ölümlerin önüne geçmek için birçok projelerinin olduğunu söyleyen Ay, “Yeşilay olarak hem madde kullanımının önüne geçmek hem de madde kullanan kişileri topluma kazandırmak için Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve birçok yerel Sivil Toplum Kuruluşu ile iş birliliği içerisindeyiz” dedi

Rıdvan KÖSEN/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - İnsanlığın kanayan yarası olan madde bağımlılığına dikkat çekmek amacıyla her ne kadar seminerler ve farkındalık çalışmaları yapılsa da madde bağımlılığının önüne bir türlü geçilemiyor.  Tüm dünyanın kangrenleşen yaralarından biri olan madde bağımlılığı, toplumda büyük tahribatlara yol açarken, yapılan araştırmalar ise bu gerçekliğe ayna tutuyor.  Geçtiğimiz günlerde Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi tarafından açıklanan 2019 Avrupa Uyuşturucu Raporu da, bu acı tabloyu gözler önüne serdi. Türkiye’de uyuşturucudan kaynaklı ölümlerin arttığına ve önüne geçilemediğine dikkat çekilen raporda, son on yılda aşırı doz ölüm oranları yer aldı. Rapor’a göre, Türkiye’de 2011 yılında 105 kişi uyuşturucudan hayatını kaybederken 2017 yılında bu sayı 941’e çıktı.

“Maddeye kolay ulaşılıyor”

Peki yapılan tüm çalışmalara rağmen neden madde bağımlılığının önüne geçilemiyor?  Bizde bu soruyu madde bağımlığı ile mücadele konusunda Türkiye’de önemli projelere imza atan Yeşilay Derneği’nin Diyarbakır Şube Başkanı Muhammed Ay’’a sorduk. Ay’a göre, uyuşturucudan ölümlerin artmasının nedeni maliyeti daha ucuz ve kolay ulaşılabilir sentetik uyuşturucuların piyasaya sürülmesi. Madde kullanımının ve ölümlerin önüne geçmek için birçok farkındalık projelerini yürüttüklerini söyleyen Ay, Yeşilay olarak tedavi hizmetlerini ücretsiz sağladıklarının altını çizdi.

“Amacımız farkındalık oluşturmak”

Madde kullanımının önüne geçmek için farkındalık projeleri yürüttüklerini belirten Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Muhammed Ay,  “Son 10 yıllık süreçte sentetik uyuşturucu maddeleri artışıyla ilgili bir durum söz konusu.  Türkiye’de ve Dünya’da uyuşturucudan ölümlerin artmasının temel nedeni eskiden esrar eroin kokain gibi uyuşturucular yerine maliyeti daha ve kolay ulaşılabilir sentetik uyuşturucuların ( bonzai, flaka vb.) piyasaya sürülmesi. Bundan dolayı madde kullanmak isteyen kişiler ucuz fiyata maddeye daha kolay ulaşabiliyor.  Biz Yeşilay olarak hem madde kullanımının önüne geçmek hem de madde kullanan kişileri topluma kazandırmak için milli eğitim bakanlığı sağlık bakanlığı aile sosyal politikalar bakanlığı ve birçok yerel Sivil Toplum Kuruluşu ile iş birliliği içerisindeyiz.  En büyük projemiz Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Projesi. Bu proje ile Türkiye geneli 13 milyon öğrenciye ve 2 milyona yakın yetişkine ulaştık. Diyarbakır özelinde ise Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Projesi kapsamında sadece 4 ay içerisinde 14 bin 680 öğrenciye ve yetişkine ulaştık. Ulaştığımız kişilere madde bağımlılığının zararları, sonuçları ve tedavisi hakkında eğitim verdik. Şuan Diyarbakır’da 201 öğretmenimiz Yeşilay eğitimi almış durumda. Eğitim alan öğretmenlerimizde çalıştıkları okullarda öğrencilere ve ailelerine eğitim sağlıyor. Amacımız farkındalık oluşturmak” ifadelerini kullandı.

“Esnaflar mahallelerin aynasıdır”

Yeşilay olarak tedavi hizmetlerini ücretsiz sağladıklarının altını çizen Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Muhammed Ay,  “Ocak ayında Diyarbakır’daki tüm muhtarlara madde bağımlılığı hakkında eğitim verdik. Projemiz daha da devam ediyor. Başka bir projemiz daha Yeşilay elçileri. 36 kişilik bir ekip ile Diyarbakır’daki tüm esnaflara Yeşilay elçisi olma yönünde bilinçlendirme ve farkındalık çalışması yapacağız. Esnaflar mahallelerin ve sokakların aynasıdır. Kimlerin bu tür bağımlılıklarla iç içe olduğunu bilirler. Tüm esnaflarımın bu mücadelenin bir kolu olmasını istiyoruz. Yeşilay danışmanlık merkezinin amacı madde veya alkol tüketen kişi veya ailesine ücretsiz psiko-sosyal tedavi hizmeti vermektir. Başka bir projemiz ise valiliğin katkılarıyla Diyarbakır’da Yeşilay rehabilitasyon merkezi açıyoruz. Dicle üniversitesinin sınırları içerisinde 10 dönümlük bir arazi belirlendi. 40 yataklı bir rehabilitasyon merkezi açacağız. rehabilitasyon merkezinde madde ve alkol tüketimini bırakmış ama sosyal çevrelerine sıkıntı çeken insanları topluma kazandırmaya çalışacağız. işkur ve yerel yönetimler de protokole imza atarak taburcu olan vatandaşlarımıza iş imkânı sağlayacak” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.