Uyanık: Biz barış istiyoruz

Uyanık: Biz barış istiyoruz
HDP, “Onurlu barış için demokratik çözüm” şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda miting düzenledi. Mitinge katılan binlerce kişi çalınan...

HDP, “Onurlu barış için demokratik çözüm” şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda miting düzenledi. Mitinge katılan binlerce kişi çalınan şarkılar eşliğinde halaylar çekti. Burada konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, “Biz savaşa hayır dediğimiz için buradayız. Savaş, talandır, ölümdür. Biz barış istiyoruz” dedi. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise, barış çalışmaları için hazır olduklarını belirterek, “Biz hazırız. Bundan sonra barış çalışmalarını, barış mücadelesini yürüteceğiz” diye konuştu. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de savaş politikalarına son verme zamanı olduğuna dikkat çekerek,  demokratik barışı önerdiklerini vurguladı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Onurlu barış için demokratik çözüm” şiarıyla 5 kentte düzenleyeceği mitinglerin ilk adresi Diyarbakır oldu.  Miting, partinin 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlediği seçim mitingine yönelik DAİŞ’in bombalı saldırısının gerçekleştiği İstasyon Meydanında gerçekleştirildi. Hafızalara kazınan bu saldırıya rağmen aynı yerde gerçekleştirilen mitinge binlerce insan katıldı.

Alana üç noktadan giriş yapıldı

Mitinge, kent merkezi ve ilçelerinin yanı sıra bölge kentleri olan Şırnak, Mardin, Siirt, Batman, Şanlıurfa ve Gaziantep’ten yüzlerce kişi ile birlikte HDP milletvekilleri, Kürt partileri temsilcileri, KESK ve DİSK’e bağlı sendika temsilcileri ve üyeleri katıldı. Miting alanına gruplar halinde gelip, “Direne direne kazanacağız” ve “Savaşa hayır” sloganları atan binler alana üç noktadan giriş yaptı. Emniyet güçleri ise miting alanının çevresinde güvenlik önlemleri aldı. Miting anına giden binlerce kişi, çalınan şarkılar eşliğinde halaylar çekti.  Miting alanını renklendiren yöresel kıyafetleri kadınlar ve beyaz tülbentleriyle Barış Anneleri Meclisi üyeleri dikkat çekti. Mitingin düzenlendiği alana ise “Ortak vatan eşit yurttaşlık”, “Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak. “Bu böyle gitmez, ya özgürlük ya özgürlük”, “Jin jiyan azadî”, “Daha çok toplum, daha çok demokrasi”, “Mutlaka kazanacağız”, “Onurlu barış, demokratik müzakere”, “Onurlu barış hemen şimdi”, “Halkın iradesi yok sayılamaz” ve HDP Gençlik Meclisi’nin başlattığı hamlenin sloganı olan “Bağımlı olma özgür ol” yazılı pankartlar asıldığı görüldü.

‘Barış istiyoruz’

Mitingin açılış konuşmasını yapan Tertip Komitesi Başkanı ve HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, bölge kentlerinden gelen binleri selamlayarak, “Biz savaşa hayır dediğimiz için buradayız. Savaş, talandır, ölümdür. Biz barış istiyoruz” dedi. Federe Kürdistan Bölgesi’ne operasyona dikkat çeken Uyanık, “Bira kujî istemiyoruz. Sayın Öcalan birliğinizi oluşturun diyor. Birlik ile barış sağlanabilir. Kürt halkının özgürlüğü için demokraside ısrar edeceğiz. Mutlaka kazanacağız, mutlaka kazanacağız” dedi.

“Çözüm sürecini omuzlayalım”

Onun ardından konuşmasını yapmak üzere sahneye Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek çıktı. Çiftyürek, sözlerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden Trabzon’da gelen turist kafilesine yanlarında bulunan Kürdistan yazılı atkı nedeniyle yapılan saldırıyı kınayarak başladı. Kürt halkının savaşa karşı olduğunu ve barışta ısrarcı olduğunu belirten Çiftyürek, “Ortadoğu’da, Kürdistan’da yıllardır savaş devam ediyor. Bu savaş Kürt halkı ve Kürdistan halkı için büyük engeller çıkardı. Kerkük’e, Kobanê’ye, Şengal’e işgal politikaları sürüyor. Acımız, sevincimiz birdir. Amed’in, Qamişlo’nun, Rojava’nın başarısı bizimdir. Buna sahip çıkalım” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kürt sorununa dair açıklamalarını hatırlatan Çiftyürek, “Kürt meselesi artık, Kürdistan meselesine evrildi. Güney’de de, Rojava’da da burada da statü meselesidir. Bütün partilerimize çağrıda bulunuyoruz; Kürdistan ittifakıyla çözüm sürecini omuzlayalım. Türkiye çaresizdir, yeniden masaya dönecektir. Diyarbakır’da Kürdistan var dediler, Ankara’da yok dediler. Bu siyaset değil, siyasetsizliktir Biz Kürdüz, bütün halklar bizim kardeşimizdir” ifadelerini kullandı.

‘Demokratik anayasa talebimizdir’

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise, İstasyon Meydanı’ndan barış taleplerini haykırdıklarını ifade etti. Bozgeyik “Ortadoğu’da emperyalistlerin, bizlere yöneleceklerini biliyoruz. KESK olarak yıllardır savaşa karşı barışı savunuyoruz. Bir hırka, bir lokma anlayışıyla, barış mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Halkların bir arada yaşamı bugün en önemli talebimizdir. Bizler kamu emekçileri olarak en başından beri barışın tesis edilmediği bir ülkede demokrasinin gelişemeyeceğini söyledik, bundan sonrada söylemeye devam edeceğiz. Yakın geçmişte de bunun doğrularını yaşayarak gördük. OHAL sürecinde binlerce arkadaşımız, Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesini savundukları için, işinden oldu, ihraç edildi. Ancak diz çökmedik, bundan sonrada barış demeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Ülke sorunlarının savaş politikalarıyla çözülemeyeceğini kaydeden Bozgeyik, “Kutuplaşma, sürekli gerginlik yine karanlık bir noktaya sürükleyecektir. Türkiye halkları, gençler, kadınlar olarak yeniden toplumsal bir sözleşme ve demokratik müzakere üzerinden yeni bir demokratik anayasa bizim talebimizdir. Bunu hep birlikte başaracağız” diye konuştu.

“Öcalan’ın talepleri dikkate almalıdır”

DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan, konuşmasına kitleyi selamlayarak başladı. Aslan, “Sorunların çözülmesi için bir demokratik çözümün sağlanması gerektiğini ve ancak bu çözümün Türkiye halklarının barış içerisinde yaşatabileceğini yılardır söylüyoruz. Fakat AKP iktidarı bu taleplere karşı savaşı dayattı, dayatıyor. Halkın barış talepleri karşısında AKP, tecridi dayatıyor. Eğer çatışmasızlık başlayacaksa tecrit biran önce sonlanmalıdır. Sayın Öcalan Türkiye’nin demokratik barışı için görüşlerini her daim dile getirdi. Sayın Öcalan konuşursa bu topraklara barış gelir. Bizim buradan çağrımız tüm Türkiye halklarına sorumluluk almaları yönündedir. Tüm halklar Sayın Öcalan’ın taleplerini dikkate almalıdır ve bu talepler etrafında kenetlenmelidir” ifadelerini kullandı.

“İktidar halkın barış talebini duymalı”

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit de, halkların barış taleplerinin iktidar tarafından duyulması gerektiğini söyledi. Koçyiğit, Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi için mücadele ettiklerinin altını çizdi. Kürt coğrafyasında özgür halklar olarak yaşamak istediklerini vurgulayan Koçyiğit, “Hepimizin sorumluluk alması gerekiyor. Hepimizin yeni yaşamı inşa etmesi gerekiyor. 2013-2015 yıllarında yanlış yaptık. Hep İmralı ile yapılan görüşmelere baktık. Bütün sorumluluğu İmralı’ya bıraktık. İstedik ki bütün sorunu Sayın Öcalan çözsün. Oysaki hep beraber mücadele etsek, örgütlü bir irade göstersek hepimiz, tüm halklar olarak barış içinde yaşayabiliriz. Rojava devrimini büyütmek, örnek almak çok önemli. Bizim de yaşadığımız yerde demokratik bir ülkeyi inşa etmemiz lazım. Savaş naraları atan iktidarlara karşı demokratik çözüm çevresinde bir araya gelmemiz gerekiyor. Biz her sıkıştığımızda mücadele hep Amed’den büyüdü. Şimdi bir kez daha tarihi bir eşitteyiz. Savaşa karşı barış iradesini ortaya koyacağız. Demokratik cumhuriyet için ayağa kalkma zamanı” diyerek konuşmasını bitirdi.

“Biz hazırız, barış mücadelesini yürüteceğiz”

200 güne yakın açlık grevinde kalan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, “Gönül çok şey söylemek istiyor ama takatim çok yok. Şunu söylemek istiyorum ki, biz yola çıktığımızda her yerden Kürt halkı, Kürt kahramanları Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridin kalkması için canını ortaya koydu. Bu yolda 9 yoldaşımızı, arkadaşımızı şehit verdik” diyerek yaşamını yitirenlerin isimlerini saydı. Leyla, “İmralı’nın kapısını açan bu arkadaşlarımızdır. Onlara minnettarız. Yolumuz uzun. Sayın Öcalan’ın mesajları açık ve nettir. İlk mesajında ‘Leyla Güven ve arkadaşları barış çalışmaları için hazır mı’ diye sordu.  Biz hazırız. Bundan sonra barış çalışmalarını, barış mücadelesini yürüteceğiz” sözlerine dikkat çekti.  Leyla sözlerine şöyle devam etti:

“Kürdistan’ın dört parçasında yapılanlara karşı mücadele edeceğiz. Direnişimize devam edeceğiz. Şüphesiz çalışmalarımız eksikti, zamanında yapsaydık çok daha büyük kazanımlar elde edebilirdik. Bu mücadelenin en büyük kazanımlarını elde edenlerden biri de annelerdir. Bugün buraya gelen tüm halkımızı saygıyla selamlıyorum. Ben bir kez daha karşınıza çıkacağıma inanmıyordum ama bugün buradayım. Bundan dolayı çok mutluyum.”

“Dönen dönsün, biz dönmeyiz” yolumuzdan sözleri ile konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de, “Bunlar tarihi, kültürü yıkmakla meşguller. Bizler de tarihimize, kültürümüze sahip çıkacağız. Hep beraber yaşayacağız, demokratik cumhuriyeti birlikte inşa edeceğiz. Tüm bu yok saymalara rağmen yan yana geleceğiz ve demokrasiyi de barışı da biz inşa edeceğiz. Umut biziz, bu nedenle sürekli HDP’ye saldırıyorlar. Bu umut biter mi, bu umut söner mi? Sanki bizim hafızamız kuş beyinli hafızası. Bizim hafızamız fil hafızası, fil. Biz asla unutmayız. Sur’u Toledo yapacaklarını söyleyenleri unutmayacağız. Onlar işçiye, kültüre, tarihe, Kürde, Türk’e, sana, bana düşman. Erdoğan’la geldiler, Erdoğan’la da gidecekler. Savaştan başka bir şey bilmiyorlar. Sürekli sınır ötesi operasyonlar. Sonra da kalkıp çözüm adına ahkam kesiyorlar. Siz çözüm mü istiyorsunuz?O zaman Suriye halklarına saygı göstereceksiniz. Ortadoğu’da barış, Türkiye’de barış diyeceksin. Ancak o zaman çözüm sağlanır. Efrin, Efrinlilerindir” ifadelerini kullandı.

‘Biz demokratik barışı öneriyoruz’

İktidara, “Siz halklara ne verebilirsiniz savaştan, düşmanlıktan başka” diye soran Temelli, “Biz Kıbrıs için de demokratik barışı öneriyoruz. Kıbrıs’ta da, Suriye’de de, Türkiye’de de savaş politikaları son bulsun istiyoruz. İşimizi aşımızı elimizden aldılar, bizi yokluğa, yoksulluğa boğdular. Biz işimizi istiyoruz, aşımızı istiyoruz, barış istiyoruz. Bu savaş yoksulluktur, bu savaş zulümdür. Savaş politikalarına son verme zamanıdır. Bu savaş ancak ‘damada’ yarar. Başka kimseye de yaramaz. Damat zengin. Ya diğer damatlar? Diğer damatlar yoksul, halk yoksul, işçi yoksul. Ormanlarımızı yakıyorlar, Hasankeyf’i, on bin yıllık tarihi yakıyorlar. Ne vicdan kalmış bunlarda, ne de tarih bilinci. Baraj yapacak, ne için? Yandaş müttehitler, damatlar ve saray zengin olsun diye. İşte bütün bunlara son vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bu yolun sonu barıştır”

Sezai Temelli, “Bu ülke faşist zihniyetten kurtulsun diye, bu ülke savaştan, yoksulluktan, kötülükten kurtulsun diye HDP yürüyor. Tüm halkları ve tüm inançları ile demokrasi ittifakında bir araya geleceğiz. Ortak iyiyi var etmek için yürüyeceğiz. Radikal demokrasinin gereği ne ise sokağımızdan, evimizden onu hayata geçireceğiz. Hep birlikte yarınımızı, geleceğimizi inşa edeceğiz. Yan yana geleceğiz ve demokratik bir anayasa yapacağız. Herkesin kendini içinde bulduğu, herkesin içinde olduğu bir anayasa yapacağız. Bunu yaparken yol temizliği de yapacağız. Sebahat özgür kalsın diye, Selahattin,, Gültan, İdris, arkadaşlarımız özgür kalsın diye direneceğiz. Direneceğiz ve biz kazanacağız. Arkadaşlar, inanın, mutlaka biz kazanacağız. Amed’te, Kars’ta nasıl iktidar olduysak Türkiye’de de iktidar olacağız. Bu yolun sonu özgürlüktür, bu yolun sonu barıştır” dedi.  Temelli’nin ardından miting Koma Azad’ın konseri ile sonlandı. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.