“Üretimi uluslararası alana taşımak istiyoruz”

“Üretimi uluslararası alana taşımak istiyoruz”
'İş Dünyası Buluşmaları' kapsamında Organize Sanayi Bölgesi Yönetim binasında iş insanlarıyla bir araya gelen İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır’ın...

'İş Dünyası Buluşmaları' kapsamında Organize Sanayi Bölgesi Yönetim binasında iş insanlarıyla bir araya gelen İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır’ın kaybettiği yılları kazanmak ve hızla kalkınma yarışında iddiasını ortaya koymak istediğini söyledi. Güzeloğlu, “Bunun en büyük şahidi ve göstergesi de siz değerli iş insanları ve sanayicilerimizsiniz. Diyarbakır, üretimini sadece kendisi için değil, ülke adına, uluslararası alana taşımak istiyor” dedi

Şirvan Oktay GÖRER

DİYARBAKIR YENİGÜN - Yeni dönemde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi vermek, sorun ve talepleri birinci ağızdan dinlemek ve istişarelerde bulunmak amacıyla Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) iş insanlarıyla 'İş Dünyası Buluşmaları' kapsamında bir araya geldi. OSB yönetim binasında yapılan toplantıya gelen Vali Güzeloğlu, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı ile Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Toplantı salonunda iş insanlarıyla buluşan Güzeloğlu, Diyarbakır ve ülkenin kalkınmasına katkı sunan girişimci ve iş insanlarıyla bir araya gelmekten büyük bir heyecan ve mutluluk yaşadığını söyledi.

“Birinci önceliğimiz OSB altyapıları”

Güzeloğlu, “Gelişme ve kalkınma bağlamında üretimle öne çıkan ve üretim kavramında da sanayi altyapısında da Organize Sanayi Bölgeleri belirgin olan üretim alanlarıdır. Her Organize Sanayi Bölgesi aslında dönen çarkları, tüten bacaları, işleyen ve çalışan makineleri ile iş ve istihdam demektir, gelişme ve kalkınma demektir. Rekabete açık üretim odaklı ve ihracata dayalı bir büyümenin adı demektir. Bu noktada baktığımız zaman Organize Sanayi Bölgelerinin hem sayısı hem de Organize Sanayi Bölgelerinin üretim altyapısı bizim temel önceliğimiz olan konuların başında gelmektedir. Diyarbakır Valiliği görevi ve sorumluluğunu devraldığımız günden bu yana aynı zamanda Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Başkanlığını da birlikte yürütüyoruz. Bu perspektifte arkadaşlarımızla her buluşmamızda daha rekabetçi daha üretim ve ihracat odaklı bir üretim adına bir dizi temel hem hedefi hem de bununla ilgili gelişmeyi paylaşıyoruz” dedi.

‘Diyarbakır, bölgeyi ve Türkiye'yi uluslararası pazarlara bağlayacak’

Diyarbakır'ın uluslararası alana açılım yapacak, bölgeyi ve Türkiye'yi uluslararası pazarlara bağlayacak bir merkez olduğunun bilincinde olduklarını dile getiren Güzeloğlu, “Diyarbakır, gerideki yaklaşık 3 yıla yakın bir süre ciddi anlamda değişim ve dönüşümlerin yaşandığı özellikle kurumsallaşma adına öne çıkan altyapı yatırımlarının gerçekleştiği bir dönem oldu. Şüphesiz bunun çok daha ötesini elde etmek ve gerçekleştirmek amacımız. Özellikle Diyarbakır'ı geleceğe hazırlarken Diyarbakır'ın sadece kendini ve sınırları içerisinde kalan bir alanı değil, özellikle ve önemli uluslararası alana açılım yapacak bölgeyi ve Türkiye'yi uluslararası pazarlara bağlayacak bir merkez olduğunun bilincindeyiz. Tarihten gelen jeostratejik önemi, üretim altyapısı ve zenginliği, yetişmiş insan gücü ve girişimcilik niteliği Diyarbakır’ı bu konuda gerçekten öne çıkartan ve tarihin her döneminde belirgin kılan özellikleridir. Bunun ortaya çıkması ve yeni gelişen pazarlara bir anlamda böyle bir bağlantı kurulması, sadece bu özelliklere sahip olmakla yeterli bir alan değil” ifadelerini kullandı.

“Bilgi ekonomisine hazırlıklı olmalıyız”

Bilgi ekonomisine ve bilgiye dayalı bir dönüşüm ve üretim sürecinin yaşandığı günümüzde sektörlerin bu konuya yoğunlaşmaları gerektiğine dikkat çeken İl Valisi Güzeloğlu, “Aklı egemen kılan ve akılcı olan bir kalkınma ve gelişme stratejisini gerektiriyor. Sadece istemek değil akıl temelinde bu konuda gayret göstermeyi gerektiriyor. Geleceğin dünyasında var olacak ve kalacak alan ve sektörlere dönük bir özellikle yoğunlaşmayı gerektiriyor. Bilgi ekonomisini konuşurken 2050 yılına dönük bütün analizlerde hali hazırda söz konusu olan üretim alanlarının en az yarısının üretim dışı kalacağı kesinlikle tanımlanır ve ifade edilirken şüphesiz bizi geleceğe hazırlarken bu gerçekleri göz ardı etmememiz gerekiyor. Bu noktada Biz devlet olarak hem girişim adına hem gelişim adına bu konuda öncülük yapmayı temel başlıklarda bütün kurumlarımızda bu sorumluluğu paylaşmayı amaçlıyoruz. Sanayicilerimizin ve işadamlarımızın iş insanlarımızın geleceğe dönük bu hazırlık sürecinde güçlü hazırlamalarını ve tabii sizlerin üzerinden Diyarbakır’ın hazırlanmasını sağlamayı öncelikli sorumluluk olarak görüyoruz. Bütün il müdürlüklerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız bu doğrultuda yeni yüzyılın ve çağın gerektirdiği değişim sürecinde sizlere rehberlik etmeye destek vermeye ve öncülük yapmaya hazır. Tam anlamıyla bir iş birliği, güç birliği ve her şeyden önemlisi gönül birliğini tesis ettiğimiz takdirde ancak hedefe ulaşmamız ve sonuca odaklanmamız mümkün olacak. Bu noktada Diyarbakır’ın bu değişimi başarabilecek bu dönüşümü gerçekleştirilebilecek ve bütün bunlardan sonra hedefini elde edebilecek bir büyük birikimin adı olduğuna inanıyoruz” diye belirtti.

“Yerel yönetimler kalkınmaya katkı sunacak”

Belediye ve yerel yönetimlerin; kentin her yönden kalkınması için kaynaklarını bu hedefe doğru odaklayıp kullanması ve refah arttırıcı süreçlere katkı sunması gerektiğini vurgulayan Güzeloğlu, “Bu noktada 19 Ağustos tarihi itibariyle üstlendiğimiz Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği konumu ile sahip olduğu yetki, görev ve sorumluluklara aynı doğrultuda odaklanmış durumdayız. Maalesef gerideki dönem ve süreçlerde Diyarbakır'ın gelişme ve kalkınmasına destek sağlanması bir yana, kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlanması bir yana, bölücü terör örgütü PKK'nın, onun uzantısı siyasal zihniyetlerin, bu kenti geri bıraktırmak, kalkınmasını engellemek, iş, aş ve istihdam noktasında şüphesiz olumsuz bir ihanet aklı ve stratejisi olmuştur. Diyarbakır tarihi ve doğal potansiyeliyle gelişmeye dönük, her ne zaman ve her ne an bir kalkınma hamlesine girişmişse önü kesilmiş, bu kalkınmanın gerçekleşmesi engellenmiştir. Büyük devlet yatırımlarından başlayarak, alt yapıya, baraj ve benzerlerine, sulama projelerine, öte yandan siz sanayicilerimizin yerel sermaye girişimlerine, bu ile dışarıdan gelecek yatırımcıların bu ilde bir yatırım yaparak bir sanayi girişimi yapmasına hep engel olunmuş, önü kesilmiş ve maalesef engellenmiştir. Bugün artık geride kalan bu ihanet aklı ve uzantıları ifşa olmuş, vatandaş ve millet nezdinde çok açık bir şekilde dışlanmıştır” açıklamalarında bulundu. Diyarbakır’ın kaybettiği yılları kazanmak ve hızla kalkınma yarışında iddiasını ortaya koymak istediğini ifade eden İl Valisi Güzeloğlu, “Bunun en büyük şahidi ve göstergesi de siz değerli iş insanları ve sanayicilerimizsiniz. Diyarbakır, üretimini sadece kendisi için değil, ülke adına, uluslararası alana taşımak istiyor. Doğal olarak bölgenin lideri ve merkezi bir kent olarak uluslararası anlamda bir ticaret merkezi ve Türkiye'nin 2023 hedefinin bir taşıyıcı merkezi olmak istiyor. Bu birikim ve zenginlik Diyarbakır'da var. Biz bunu, sizler bunu çok iyi biliyoruz ve artık bu huzur ve güven ortamında Diyarbakır kalkınma adına bu hedeflere en kısa süre içerisinde erişmek istiyor. Bizler de bu isteğin ve heyecanın taşıyıcısı ve tamamlayıcısı olarak hemen her alanda ve sektörel başlıkta gerek Valilik gerek Büyükşehir Belediyesi olarak altyapıyı hazırlamak, bununla ilgili beklentileri karşılamak, şüphesiz çok kısa süre içerisinde temel başlıklardaki hedeflere ulaşmak adına bir sorumluluk içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

“Yakında enerji temelinde önemli projelere imza atacağız”

Diyarbakır’ın hedeflerine ulaşmak için hızlı adımlar attığını belirten Güzeloğlu, “Bugün Diyarbakır mevcut OSB'nin yanı sıra 2. OSB’nin alt yapısını tamamlayan, üretime açan bir şehirdir. Diyarbakır, yeni bir OSB'nin, Karacadağ OSB başlığında hukuki altyapısını tamamlayan, Tekstil İhtisas OSB’de tahsislerini tamamlayarak alt yapı ile birlikte üst yapı inşaatları bir arada devam eden bir şehirdir. Büyükşehir Belediye Başkan vekilliği görevini aldığımız an, ilk attığımız imzayla bu kentin çok uzun yıllardır beklediği ve hak ettiği Lojistik OSB'nin arsasının alımını gerçekleştirdik ve 2020'nin ilk çeyreğinde tahsislerine başlayacak. Diyarbakır, Ergani ve Bismil'de 2, Silvan projesi sonrası için tarıma dayalı gıda ağırlıklı Organize İhtisas Bölgesi'nin hukuki alt yapılarını ve tüzel oluşumunu şu anda hızlı bir şekilde sürdürüp, 2020'nin ilk çeyreğinde tamamlayacak olan bir şehirdir. Diyarbakır, tarıma dayalı Besi İhtisas Organize Bölgesinde üretim altyapısını zenginleştirecek ve Büyükşehir olarak bizim ortaklık yapısına girerek, çok kısa süre içerisinde Türkiye nezdinde örnek olacak bir alt yapıyı da tamamlayacak olan bir şehirdir. Bu yürüyüşüyle, 2 yıl içerisinde, sırf OSB başlığında 25 bin kişilik doğrudan sigortalı istihdamı gerçekleştirecek olan bir büyük şehirdir.  En az 25 bin kişilik doğrudan istihdamın önemli bir özelliği de bilgi yoğunluklu ve katma değer üreten alanlarda gerçekleşecek olmasıdır. Bunu çok önemsiyoruz. Hammadde üretiminin yeniçağda şüphesiz sürdürülebilir olsa da geliri ve getirisinin sınırlı olduğu bilincinden hareketle, teknoloji yoğun ve yüksek teknoloji katma değerli ürün üretimine Diyarbakır'ın dönüşümünü amaçlıyoruz. Bunun için Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle rekabetçiliğin geliştirilmesinde başta enerji olmak üzere girdi maliyetlerinin en aza indirilmesinde, öncü rolümüzün ve sorumluluğumuzun farkındayız. İhanet ideolojisinin siyasal çıkarlarına alet ettiği millet imkânlarını ve kaynaklarını milletin ve beldenin ve Diyarbakır’ın kalkınmasına harcamak kararındayız. Yakın bir zamanda enerji temelinde, güneş enerjisi santrali olmak üzere Büyükşehir Belediyesi şüphesiz il geneli kalkınma bağlamında önemli projeleri de sizlerle paylaşacaktır. Ben toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyor, katılan sizlere şahsım ve tüm arkadaşlarım adına teşekkür ediyor, emekleriniz, gelişme ve kalkınma adına ortaya koyduğunuz güçlü iradeniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.