Türkiye Adalet Akademisi Kuruldu

Türkiye Adalet Akademisi Kuruldu
Hakim ve savcılara eğitim verecek olan Türkiye Adalet Akademisi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle açıldı. Türkiye Adalet Akademisinin kurulmasına ilişkin...

Hakim ve savcılara eğitim verecek olan Türkiye Adalet Akademisi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle açıldı. Türkiye Adalet Akademisinin kurulmasına ilişkin 34 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Adalet Bakanlığı'na bağlı akademide, hakim ve savcılar başta olmak üzere yargı alanında çalışanlara eğitimler verilecek.

KHK ile kapatılmıştı, kararnameyle açıldı

Resmi Gazete'de 31 Temmuz 2003’te yayımlanan 4954 sayılı kanunla kurulan Türkiye Adalet Akademisi, 9 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 703 sayılı Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılmıştı.

Akademinin kapatılmasının ardından aynı KHK ile Hakim ve Savcı Eğitim Merkezinin kuruldu. Bugünkü kararname ile de Hakim ve Savcı Eğitim Merkezi kapatıldı ve Adalet Akademisi tekrar kuruldu.

Hakim ve savcılar eğitilecek 

Akademi, hakim ve savcı adayları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim programları düzenleyecek. Talepleri halinde noterler ve avukatlar ile eğitim ve öğretim hizmetlerinden faydalanması uygun görülen kişilere yönelik de eğitim verebilecek.

Ayrıca hukuk ve adalet alanını ilgilendiren konularda uzmanlık ve sertifika programları ile kurs, seminer, sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler düzenleyebilecek olan Akademi, bilgi bankası ve kütüphane kurarak, görev alanıyla ilgili yayınlar yapabilecek.

Akademinin Danışma Kurulu da akademisyenler ve hakimlerden oluşacak.

Yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri ile araştırma görevlileri de Akademide öğretim elemanı olarak görevlendirilebilecek. Ayrıca Akademi Başkanının talebi üzerine yetkili makamlarca uygun görülen yeteri kadar Yargıtay ve Danıştay üyesi, hakim ve savcılar, avukatlar, noterler ile alanında uzman kişiler de Akademi’de ders verebilecek. Hakim ve savcı adayları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim programları hariç olmak üzere Akademi hizmetleri ücretli olacak.

Akademinin denetimini adalet müfettişleri yapacak. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.