Açlık grevindeki tutuklular hastanelere sevk ediliyor

Açlık grevindeki tutuklular hastanelere sevk ediliyor
Açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerinin sonlandırılması üzerine Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinde kalan tutuklular hastanelerde tedavi altına alındı. DİYARBAKIR...

Açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerinin sonlandırılması üzerine Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinde kalan tutuklular hastanelerde tedavi altına alındı.

DİYARBAKIR YENİGÜN -  3 binden fazla tutuklunun girdiği açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri, avukatlarının en son 22 Mayıs’ta görüştükleri Abdullah Öcalan’ın mesajını kamuoyu ile paylaşmalarıyla 26 Mayıs Pazar günün sonlandırıldı. Eylemlerin sonlandırılması ile birlikte cezaevinde tutuklu iken başladığı açlık grevi eylemini tahliyesi sonrası evinde sürdüren ve 200 güne ulaşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP’li diğer 3 milletvekili Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç ile birlikte dışarıdaki diğer eylemciler hastanelere kaldırılıp, tedavi altında alındı.

Bu arada eylemcilerin tedavi süreçlerini tıbbı, hukuki ve insan hakları açısından takip etmek üzere Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Diyarbakır Şubesi ve Özgürlük için Hukukçular derneğini içeren kriz masası oluşturuldu.

MA’da yeralan habere göre, eylemlerini Diyarbakır’da sürdüren Leyla Güven ve HDP’li 3 milletvekili ile birlikte İsmet Yıldız, Sevican Yaşar, Salih Tekin, Bilal Özgezer, Mustafa Yıldız, Naime Çelik’in yanı sıra  Mardin'den Gurbet Ektiren, Mahsun Şen, Murat Aksin, Halef Yiğit ve Ahmet Öngün; Batman’dan Sedat Akın; Urfa’dan Hüsnü Kılınç ve Hedle Oğur ambulanslarla kentteki özel hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Dördü milletvekili 18 kişinin tedavileri sürüyor.

Eylemcilere ilişkin gelişmeleri yakından takip eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, 4'ü kadın 21 tutuklunun hastaneye sevk edildiğini belirterek bu eylemcilerin sağlık durumlarının bilgisini aldıklarını belirtti. Tutukluların mamalarla beslendiğini belirten Ceylan, tutukluların kaldığı ünitelerde kelepçelerinin çıkarılmadığını, yatağa kelepçelendiğini söyledi. İlk etapta tutukluların yataklarının kelepçelemeye uygun olmadığını aktaran Ceylan, hastane yönetiminin talebiyle uygun yatakların getirildiğini ifade etti. Öte yandan Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde ölüm orucunda olanlarla birlikte 221 kişinin greve girdiğini, bazı eylemcilerin tedavisinin cezaevinde yapılacağı öğrenildi.

Aileler bekleyiş halinde

Hastaneye getirilen tutukluların tedavilerine yapılan tetkikler ve tahlil sonuçlarına göre başlanılacağı öğrenilirken, tutuklu ailelerinin hastane önündeki bekleyişleri ise devam ediyor.

Tuncel ve Irmak tedavilerinin ardından cezaevine geri götürüldü

Öte yandan Sebahat Tuncel ile Selma Irmak, hastanede yapılan müdahalelerinin ardından tekrar cezaevine götürüldüğü bildirildi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Hakkari Milletvekili Selma Irmak, tedavi gördükleri Kocaeli Seka Devlet Hastanesi’nden taburcu edildi. Tedavileri tamamlanan Irmak ve Tuncel tutuklu bulundukları Kandıra F Tipi Cezaevi’ne geri götürüldü. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.