Tosun: Engellilerin sorunları arttı

Tosun: Engellilerin sorunları arttı
Kovid-19 salgınıyla birlikte engelli vatandaşların yaşadıkları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soruldu. HDP Diyarbakır...

Kovid-19 salgınıyla birlikte engelli vatandaşların yaşadıkları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soruldu. HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, “Yaşamın normal seyri içinde dahi çözülmemiş sayısız sorunla karşılaşan engelli bireylerin salgın günlerinde yaşadığı sorunlar katlanarak artış göstermektedir. Ancak içinde bulunduğumuz bu sancılı sürece rağmen engelli yurttaşların yaşamlarını kolaylaştıracak ciddi adımlar hala atılmamıştır” dedi.

Foto: Arşiv

DİYARBAKIR YENİGÜN - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun,  koronavirüs salgınıyla birlikte engelli vatandaşların  yaşadığı sorunlara ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de 12 milyon engelli bulunduğunu hatırlatılan önergede, “Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sini oluşturan engelli bireylerin büyük bir kısmı sosyal politikalar nedeniyle bu tür izolasyon ve yalnızlığı zaten yaşamaktaydı. Covid-19 salgını engelli bireyin yaşamına ikinci bir izolasyon olarak yansıyarak zor olan yaşamlarını bir kat daha zorlaştırmaya başlamıştır. Yaşamın normal seyri içinde dahi çözülmemiş sayısız sorunla karşılaşan engelli bireylerin salgın günlerinde yaşadığı sorunlar katlanarak artış göstermektedir. Ancak içinde bulunduğumuz bu sancılı sürece rağmen engelli yurttaşların yaşamlarını kolaylaştıracak ciddi adımlar hala atılmamıştır” denildi.

Ne tür hizmetler sunuldu?

Tosun, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti: “Salgın sürecinde rehabilitasyon merkezlerinde tedavi gören engellerinin salgınla beraber evde bakım hizmeti için Bakanlığınızın ayırdığı bütçe var mıdır? Varsa bu bütçenin miktarı nedir? Çoğu engellinin kullandığı ilaçlar ve medikal malzemelerinin birçoğundan ciddi katkı payı ve fiyat farkları alınmaktadır. Engelliler için yaşamsal önem taşıyan bu ilaç ve malzemelere erişiminde herhangi bir kolaylık sağlanmış mıdır? Çoklu engeli olan bireylerin virüse karşı en fazla risk altında olan grupta oldukları gerçeğinden yola çıkarak, bu konuda ne gibi önceleyiniz tedbirler alınmıştır?  Bakıma muhtaç engelli bireylerin ailelerine salgın sürecinde ne gibi destek hizmetleri sunulmuştur?  Özel rehabilitasyon merkezleri salgın süresince kapalı olduğu için engelli bireylerin eğitimleri ne şekilde sağlanmaktadır?  Süresi dolan engelli raporlarının uzatıldığı açıklandığı halde engelli aylığının kesilmesi gibi uygulamaların gerekçesi nedir? Bu mağduriyetin giderilmesi için herhangi bir çalışma yapacak mısınız?  Salgının başladığı günden bu güne Türkiye’de Covid-19 testi pozitif çıkan engelli birey sayısı kaçtır? Bunlardan kaç kişi iyileşmiş kaç kişi hayatını kaybetmiştir?” (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.