“Toplumsal dejenerasyonla mücadele edeceğiz”

“Toplumsal dejenerasyonla mücadele edeceğiz”
HDP’nin eş başkan adayları seçim çalışmaları kapsamında gazetemizi ziyaret etti. Burada konuşan eş başkan adayı Zübeyde Zümrüt, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek...

HDP’nin eş başkan adayları seçim çalışmaları kapsamında gazetemizi ziyaret etti. Burada konuşan eş başkan adayı Zübeyde Zümrüt, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan seçimlerin Türkiye’deki tüm halklar açısından tarihi bir seçim olduğunu söyledi. Göreve geldikten sonra ilk işlerinin halkın asıl sorunlarına değinmek olacağını ifade eden eş başkan adayı Zeyyat Ceylan ise, “Bu şehirde artan madde bağımlığı, fuhuş, hırsızlık ve yaşanan toplumsal dejenerasyona karşı kentin tüm dinamikleri ile birlikte mücadele edeceğiz” dedi

Rıdvan KÖSEN

DİYARBAKIR YENİGÜN - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Bağlar Belediyesi eş başkan adayları Zübeyde Zümrüt ve Zeyyat Ceylan seçim çalışmaları kapsamında gazetemizi ziyaret etti. Gazetemiz genel yayın yönetmeni Mesut Fiğançiçek ile görüşen eş başkan adayları- gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak seçim projeleri hakkında bilgi verdi.

“Toplumun ve halkın iradesi gasp edildi”

31 Mart yerel seçimlerinin Türkiye’deki tüm halklar açısından tarihi bir seçim olduğunu vurgulayan Eş Başkan adayı Zübeyde Zümrüt, “Parti olarak 24 Haziran’dan bugüne kadar bir altyapı çalışmamız vardı. Sadece tarih belli değildi. Dolayısıyla bu çalışmayı yürütürken de seçim çalışmasının bu yılki 31 Mart 2019 seçimleri bizim açımızdan Kürtler ve Türkiye’deki tüm halklar açısından ne anlama geldiğini, tarihi bir seçim olduğunu defalarca ifade etmiştik.  Partimizin genel politikası itibariyle Kürdistan’da belediyeleri kayyumlardan alıp halka devretme batıda da faşizmi geriletebilecek demokratik bir bloğun oluşması noktasında bunun üzerine seçim çalışmasını yürütülmesi bu da gerçekten sonuçların 31 Mart’ta açığa çıkacak ciddi bir heyecan ve moral ile Kürt ittifakının sahaya yansıdığını görüyoruz.  Bir diğer nokta ise belediyelerin gaspı söz konusu. Aslında bir toplumun ve halkın iradesi gasp edildi. Mesele bir belediyeye kayyum ataması değil bir toplumun iradesine atanan gasp politikasıdır. Gasp politikasının da toplumun partimizin ve Kürtlerin 18 yıllık deneyim ve tecrübesini açığa çıkartmasıdır. Yerelde demokrasi geliştikçe genele de yansıyacağını ve tek adam rejiminin kabul edilmeyeceği korkusunun sonucudur” dedi.

“İlk iş olarak kadın kurumlarını kapattılar”

Belediyelere gönderilen kayyumların ilk işinin kadın kurumlarını kapatmak olduğuna dikkat çeken Zümrüt, “Kayyumlar gelince önce kadın kurumlarını kapattılar. Kentin tüm sorunlarını birlikte çözmek için çalışacağız. 1 Nisan’dan sonra yapmamız ilk gereken kentin tüm dinamiklerini bir araya getirip aciliyeti olan sorunların çözümü için çalışacağız. Amed’in şehircilik anlamında yani kendi kendini yöneten yaşanılabilir bir şehir olması için çalışacağız.  Bu şehrin madde bağımlılıklarının, fuhuşun, hırsızlığın olmadığı bir şehir olması için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

“Jiyan Semt Pazarı bir kadın istihdamıdır”

Geçtiğimiz günlerde kadın ve erkek pazarcılar arsında yaşanan pazar yeri sorunun ilişkin konuşan Zümrüt, “Jiyan Semt Pazarı kadınlara yönelik bizim yapmış olduğumuz bir projedir. Yerel yönetimleri kazandığımız günden günümüze kadar 18 yıllık deneyim ve pratikliğimizin kadınlara dair bir bütün olarak ele aldığımız birçok proje ve birçok çalışmamız oldu.  Bizim parti olarak bir kadın paradigmamız var. Kadın eksenini yerel yönetimlerin ve yerel yönetimlere bakış açımız nettir.  Mevcut kendi kazanımlarımızı yok etmekten ziyade bu kazanımları daha nasıl geliştirebileceğiz konusunda fikirlerimizin olduğunu belirtmek istiyorum.  Yerel yönetimlerin toplumun tüm kesimlerine sahiplenmesi gerekir.  Kadınında kendisini içerisinde görebilecek projelerin daha da çoğaltılması gerekiyor.  Mevcut oranları geliştirmek mevcutların yanında da daha çoğaltıp farklı projelerle kadın istihdamından tutalım kadın sorunlarını tartışabileceğimiz mekânları, sorunları çözebileceğimiz daha iyi mekânları yaratabilme konusunda netiz. Hem 18 yıllık deneyim ve tecrübelerimiz hem de bu tecrübelerin açığa çıkartılabilir bir potansiyelin olduğunu belirtmek istiyorum. Jiyan Semt Pazarı bir kadın istihdamıdır. Bu konuda biz bütün kazanımlarımızı dün nasıl sahiplenmiş isek yarında sahipleneceğiz.  Bu bir kadın kazanımıdır yalnızca Pazar için değil kadın kazanımlarını bir bütün olarak ele almak lazım. Bu bir Pazar meselesi değil bu zihniyeti değiştirme meselesidir” ifadelerini kullandı.

“Kadın arkadaşlarımızın hukukunu koruyacağız”

Eş Başkan adayı Zeyyat Ceylan ise, kadın pazarı ile karma pazarın karşı karşıya bırakılmak istendiği savundu. Ceylan, “Biz hem kadın arkadaşlarımız ile görüştük hem karma pazarın temsilcileri ile görüştük. Düşüncelerimizi onlar ile de paylaştık birileri bilerek ya da bilmeyerek seçim öncesinde ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Yine kadın pazarı ile karma pazarı karşı karşıya bırakılıyor kadın pazarı da bu kentin dinamiğidir bu şehre hizmet ediyor. Karma pazarcılarda sorunu çözme anlamında da biz vaat anlamında seçimden önce altında kalabileceğimiz ya da yerine getiremeyeceğimiz hiçbir sözü ne kadın arkadaşlara ne de karma pazarcı arkadaşlarımıza vermedik. Ama kadın arkadaşlarımızın hukukunun korunacağına dair şimdi de söz veriyoruz seçimden sonra da söz veriyoruz. Fakat bunu kadın pazarı ile karma pazarını karşı karşıya getirme, sanki birbirlerinin ekmeğinden yiyiyormuş gibi bir algı yaratma ve her iki arkadaş için şunu söyledik biz size rağmen bir kararlaşmaya gitmeyeceğiz. Seçimden sonra oturacağız beraber tartışacağız. En makul en doğru yol hangisi ise onu önereceğiz. Kadın bakış açımızı hem kadın arkadaşlarımızla hem de karma pazarcı arkadaşlarımızla paylaştık. Kadına perspektifsel bir yaklaşımın olduğunu altını çizerek belirttik. Ama onları karşı karşıya getiren bir anlayışı da kabul etmediğimizi de belirttik. Onlarda sağ olsunlar bizi dinlediler. Seçimden sonra oturup ortak makul bir formül üzerinde hem fikir olarak çözüleceği düşüncesine vardık. Bu pozitif ayrımcılık değil eşit temsiliyet” şeklinde konuştu.

“Çekilen kredilerin ödemeleri Nisan ayına bırakılmış”

Belediyeye ait mülklerin farklı kurumlara devredildiği iddialarını da değerlendiren Ceylan, “Amed Büyükşehir Belediyesi’nde kendi yandaş çevrelerine ve şirketlere resmen ihale devretmişler. Belediyeye ait birçok kurumun Lice’de Kayapınar’da Amed’te Kaymakamlıklara milli eğitimlere ve diğer değişik kurumlara devretmişler. Belediyeye ait bir kurumu sen başka bir kuruma devredemezsin. Devretme tarihlerine baktığımızda seçime 10-20 gün kala yapıldığını görüyoruz. Belediyelerin harcadığı kredi ve ihalelerin borç ödemeleri hep seçimden sonrasına bırakılmış. Pankartlarında da şu cümle kullanılıyor; biz hiç bir işi borç ile yapmamışız bize iftira atılıyor. Bir diğer nokta ise maddi anlamda belediyelerin içini boşaltma ve seçime 20 gün kala yeni personel alma müdahalesi yani taban kültürünü kaybedip yapabileceğim şeyi yapayım düşüncesidir” dedi.

“Kararlarımızı halkla birlikte alacağız”

Eski Bağlar olarak tabir edilen bölgede yaşanan sorunlara karşı geliştirecekleri projeleri de anlatan eş başkan adayı Ceylan, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Bağlarda Yeniköy ve bağcılar yeni yerleşim birimleri olmasına rağmen çarpık bir zeminde gelişmiş bir mimariye ve şehirleşmeye sahip. Dolayısıyla biz kentsel dönüşümün kapitalizmin ifade ettiği tarza karşıyız. Ama ne yapacak isek orada ki halk ile tartışarak ortak bir karara vararak müdahalede bulunabiliriz. Yerel yönetimler şu an risk teşkil eden binaların tespiti arayışı içine girebilir. Teknik birimler üzerinden riskli binalar ile bir kanaate vardıktan sonra o kanaati orda oturan aileler ile paylaşarak o risk boyutunu risk teşkil eden kısmını paylaştıktan sonra acil boşaltılması gereken yerlere müdahale edilebilir. Bizim öncelik olarak kentin asıl sorunlarına değinmemiz gerekiyor. Bu şehirde artan madde bağımlığı, fuhuş, hırsızlık ve yaşanan toplumsal dejenerasyona karşı kentin tüm dinamikleri ile birlikte mücadele edeceğiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.