Teşvikler iş dünyasını sevindirdi!

Teşvikler iş dünyasını sevindirdi!
Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Başkanı Aziz Özkılıç, Resmi gazetede yayınlanan asgari ücrete uygulanan 6 puanlık...

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Başkanı Aziz Özkılıç, Resmi gazetede yayınlanan asgari ücrete uygulanan 6 puanlık ilave prim desteğinin 2020 yılı sonuna kadar uzatılmasının iş dünyası için büyük bir moral olacağını söyledi

Foto: Arşiv

DİYARBAKIR YENİGÜN –  Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGUNSİFED) Başkanı Aziz Özkılıç, 31 Ocak 2019’da sona eren işverenlere yüzde 6’lık teşvik indirimi uygulamasının yeni bir düzenleme ile 31 Ocak 2020 yılana kadar uzatılmasının iş dünyasını sevindirdiğini söyledi. İşverenler olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bu yönde talepleri olduğunu kaydeden Özkılıç, “Talebimizin Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından olumlu karşılık göreceğine olan inancımız tamdı. Çünkü Cumhurbaşkanımız bu güne kadar talep edilen hiçbir desteğe hayır demediği gibi, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde üretim ve istihdamı artıracak bu talebi de olumlu karşılayacağına adımız gibi emindik” dedi.

Üretim ve istihdama tam destek

Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde üretim ve istihdamı artırmak amacıyla, 6 puana kadar ilave prim indiriminden yararlandırma, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksini dikkate almak suretiyle ilave puan uygulaması 31 Ocak 2020 yılına kadar uzatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı karar resmi gazetede yayınlandı. Buna göre, 1 Ocak 2019’dan başlamak üzere; ilave 6 puanlık işveren hissesi sigorta primi teşvikinin uygulanacağı yerler ve uygulama süresi 2020 yılı sonuna kadar uzatıldı. Diyarbakır, 6 puanlık teşvik uygulanan iller arasında bulunuyor.

İşçinin işverene maliyeti 680 TL artmıştı

2013’te başlayan ve 31 Ocak 2020 yılı sonuna kadar uzatılan işverenlere yüzde 6’lık sigorta teşvik indirimi uygulamasının uzatılmasıyla ilgili konuşan Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGUNSİFED) Başkanı Aziz Özkılıç, 6486 sayılı kanun ile Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi düşük 51 il ve ilçelerinde uygulanan 6 Puanlık Sigorta Primi’nin işveren hissesi desteğinin hazine tarafından karşılandığı hatırlatmasında bulundu. Başkan Özkılıç, “İşveren üzerindeki yükü azaltmak amacıyla devlet tarafından uygulamaya konulan bu destek ile 2019 yılında işverenlere sağlanan asgari ücret desteği 150 TL idi. 2020 yılında ise asgari ücret desteği 75 TL olarak hesaplanmıştır. 2020 yılında asgari ücretin yüzde 15,03 oranında zamlanmasıyla ve sona eren teşvik paketi sonrası bir işçinin işverene maliyeti 680,41 TL artmıştır. Asgari ücretli bir çalışan için işverenin maaş dâhil yaptığı toplam ödeme 3 bin 383,03 TL olmuştur. 2020 yılında asgari ücret 15,03 nispetinde zamlanırken bir çalışanın işverene maliyetinin yaklaşık yüzde 26 oranında etki ettiği görülüyor” dedi.

‘Destek iş dünyasına büyük moral olacak’

SGK prim desteğinin yeni bir düzenleme ile devam ettirilmesinin iş dünyası için çok önemli olduğuna vurgu yapan Özkılıç, bu gelişmenin ülke genelinde özellikle bölge iş insanları için büyük moral olacağını belirterek, “Sigorta prim teşvik desteği bitmesi ile ülke ve özellikle Diyarbakır ekonomisinde meydana gelen gelişmelere bakıldığında, 31 Aralık 2019 tarihinde sona eren ilave 6 puanlık sigorta primi teşvikine ve hatta yeni teşvik uygulamalarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu gösteriyordu. İlk olarak, ilave 6 puanlık sigorta prim teşvik süresinin 2020 yılının sonuna kadar uzatılması ilimizde üretim ve istihdam artışı için büyük önem arz ediyordu. Süre uzatımı ile birlikte işveren açısından, çalıştırılan sigortalı kişi başı maliyetinde 175 TL’lik indirim sağlanacağından, istihdam alanında yaşanacak olumsuzlukların önüne geçilecektir, iş dünyası, işveren içinde büyük bir moral olacaktır. Reel sektör, desteklerin arttığı, risklerin de en aza indiği ortamda sahip olduğu tüm enerjisini üretime, ticarete ve ihracata yönlendirerek ekonomimizin daha da güçlenmesi için var gücüyle çalışacaktır” diye konuştu.

Başkan Erdoğan hiçbir desteğe ‘hayır’ demedi

İşverenler olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ndan bu yönde talepleri olduğunu hatırlatan Başkan Özkılıç, “Sosyal devlet anlayışı gereği üretim ve istihdamı arttırmak amacıyla verilen sigorta pirim desteği işvereni ayakta tutmak için çok önemli. Hükümetimize bu önemli olan desteği hayata geçirmesi nedeniyle teşekkür ediyorum. SGK prim desteğinin 2020 yılı sonuna kadar uzatılması talebimizdi. Talebimizin Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılık göreceğine olan inancımız tamdı. Çünkü Cumhurbaşkanımız bu güne kadar talep edilen hiçbir desteğe hayır demediği gibi, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde üretim ve istihdamı artıracak bu talebi de olumlu karşılayacağına adımız gibi emindik” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.