Tatlıya Diyarbakır’ın sembolünü eklediler

Tatlıya Diyarbakır’ın sembolünü eklediler
Diyarbakır denince akla gelen ilk ürün olan karpuz, tatlıyla birleşti. Kentteki genç girişimciler, Osmanlı’dan günümüze gelen şerbetli lokma tatlısını...

Diyarbakır denince akla gelen ilk ürün olan karpuz, tatlıyla birleşti. Kentteki genç girişimciler, Osmanlı’dan günümüze gelen şerbetli lokma tatlısını Türkiye’de ilk defa karpuz aromalı olarak üretti

DİYARBAKIR YENİGÜN -  Osmanlı’dan günümüze gelen saray lokması, İzmir lokması, hayır lokması olarak bilinen şerbetli lokma tatlısına Diyarbakırlı tatlıcı yeni bir tat kattı. Türkiye’de ilk defa Diyarbakır’da bir tatlıcı karpuz aromalı lokma tatlısı yaptı. İstanbul’dan getirttiği usta ile Diyarbakır’ın tatlı kültürüne yeni bir lezzet katan girişimci, vatandaşlardan tam not aldı.

“Türkiye’de ilk defa karpuzlu lokmayı biz yaptık”

Lokma tatlısının Osmanlı’dan günümüze gelen saray tatlısı olduğunu ifade eden tatlıcı Mehmet Dalbudak, bu tatlı çeşidinin saray lokması ve İzmir lokması olarak bilindiğini söyledi. Dalbudak, “Bu tatlılar genelde hayır olarak dağıtılır, hayır lokması olarak da bilinir. Yalnız biz lokmayı şerbetli olmaktan ziyade son dönemlerde çikolatalı lokma revaçta. Biz de Diyarbakır’a özgü ne yapabiliriz diye düşündük. Karpuz kremalı lokma yapmaya karar verdik. İki gündür imalatına başladığımız karpuz kremalı lokma tatlısına çok büyük bir ilgi görmekteyiz. Özellikle Ramazan ayı münasebetiyle vatandaşlarımız çok büyük bir ilgi göstermekte. İftar saatlerinde yoğun talep oluyor, çok fazla sipariş alıyoruz. Bunların bu şekilde ilgi görmesi bizi mutlu ediyor. Bununla ilgili patent çalışmalarımız devam edecek, patentini alacağız. Türkiye’de ilk defa karpuzlu lokmayı biz yaptık ve bunu Diyarbakır’da yaptık. Diyarbakır’ın yöresel lezzetti Diyarbakır karpuzuyla bunu bütünleştirdik ve halkımızın hizmetine sunduk. Diyarbakır’ın kültürüne, lezzet kültürüne tat kattığımızı düşünüyoruz bununla. Şerbetli tatlılar, künefeler, burma kadayıflardan sonra karpuzlu lokmanın da çok büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz” dedi.

“Ben böyle bir talep beklemiyordum”

Tatlı ustası Aygün Aslan, İstanbul’dan eğitim için Diyarbakır’da olduğunu söyledi. Aslan, “Mehmet beyin kendi fikri olan Diyarbakır karpuzuyla ilgili çalışma yapmak için geldik. Diyarbakır karpuzunu normal bildiğimiz çikolatanın içine harmanladık. Özel soslar hazırladık onun için kendi kremamızla bildiğiniz lokmanın içine doldurduk. Bunu da insanların beğenisine sunduk. Son üç gündür yapıyoruz ve iyi bir talep var. Yani umduğumuzdan daha iyi bir talep oldu. Ben böyle bir talep beklemiyordum. İftar saatinde paket servisi olsun, insanların gelmesi olsun iftar saatinden sonra hem karpuzlu olduğu için meyveli olduğu için böyle ferahlatıcı bir tadı var. Yani ara mönü gibi. Bunu başka yerde denemek istiyoruz, tabi Mehmet bey izin verirse bunun için başka yerde deneyeceğiz” diye konuştu. (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.