Suriyeliler: Güvenli bölge gerçekten ‘güvenli’ olursa döneriz

Suriyeliler: Güvenli bölge gerçekten ‘güvenli’ olursa döneriz
Suriye'deki iç savaşın başlamasının ardından Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde oluşturmayı planladığı güvenli...

Suriye'deki iç savaşın başlamasının ardından Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde oluşturmayı planladığı güvenli bölgenin tam olarak güvenli olması halinde ülkelerine döneceklerini söylediler.

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle zorunlu olarak geldikleri Türkiye'de yıllardır yeni yaşamlarına alışmaya çalışan Suriyeliler, ülkelerine geri dönecekleri günün hayalini kuruyor. 451 bin 461 Suriyeli sığınmacının bulunduğu Gaziantep’te "eski garajlar" olarak bilinen Etiler Mahallesi’nde yoğun olarak bulunan Suriyelilerden kimi güvenlik bölgeye sıcak bakarken kimi de yaşadıkları endişeyi dile getirdi.

“Güvenli bölgenin, ‘güvenli’ olması gerekir”

8 yıl önce iç savaştan dolayı ailesiyle birlikte Halep’in Azez kentinden Gaziantep’e yerleştiğini belirten Mahmud Mahmud, oluşturulacak  "güvenli bölge"nin tam olarak güvenli olması halinde Suriye’ye döneceğini belirterek, şunları söyledi:

“Eğer güvenli bölge gerçekten ‘güvenli’ olursa ve bu bölgede iş imkânları olursa biz güvenli bölgeye gideriz. Biz, zaten ülkemize dönmek istiyoruz. Ama en başta güvenli bölgenin, ‘güvenli’ olması gerekir. Çünkü güvenlik başta gelir. Güvenlik olduğu zaman iş olur, insanlar yaşayabilir. Birde eğer bu güvenli bölgeden PYD-YPG gitmezse ve o bölgelerden çekilmezlerse kimse dönmez. Çünkü onlara güven olacağını sanmıyorum. Çünkü onların o bölgede kalması sorun demek. Onların bu bölgede olması devamlı patlama, kaçırma olayları gibi sürekli sorun demektir.”

“Türkiye’de kalmak istiyorum”

Türkiye'deki hayatından memnun olduğunu söyleyen Ali Fadıl da "Benim birçok hastalığım var. Zaten diyabet hastası olduğum için yürüyemiyorum. İleri de belki böbrek ameliyatı olabilirim. Bundan dolayı Türkiye’de kalmak ve sağlığıma dikkat etmem benim için daha iyidir. Türkiye’de bize sağlık imkânları veriliyor, bundan dolayı da Türkiye’de kalma taraftarıyım. Türkiye’de acil bir durum olduğu zaman hastaneye gidebiliyoruz. Hastanede tedavilerimiz yapılıyor. İlaç ihtiyaçlarımı alabiliyorum. Türkiye’de sağlık hizmetleri iyi olduğu için dönmeyi düşünmüyorum." dedi.

“Güvenli bölge oluşturulursa ülkeme giderim”

Suriye’deki iç savaşın tamamen bitmesini ve Suriye’nin tamamının güvenli olmasını istediğini belirten Zekeriya Ahmedi ise "O bölgede eğer ki güvenli bölge oluşturulursa kesinlikle ülkeme giderim. Ama güvenli bölge garanti altında olmalıdır ve bizi de rejimden korumalıdır. Bize güven verecek olan taraf olmalıdır ki bizi rejimden korusun. Çünkü biz zaten rejimden dolayı Türkiye’ye kaçarak geldik. Eğer ki güvenli bir bölge olursa ve o bölge korunursa, güvenli bölgeye saldırılar olmazsa, o bölgeye gideriz ve gitmeye de hazırız." ifadelerini kullandı.

“Göç etmekten ve bölgeden bölgeye gitmekten çok yorulduk”

"Eğer gerçekten güvenli bölge ‘güvenli’ olursa ülkemize döneriz. Neden ülkemize gitmeyelim?" diyen Abdulcebbar Rıza da "Bizim istediğimiz sadece güvendir ve bu bölgenin gerçekten güvenli olmasıdır. Çünkü Suriye bizim ülkemiz, ülkemize dönmek isteriz. Artık savaş istemiyoruz. Artık adil bir anlaşma olmasını istiyoruz. Suriye halkının, tüm haklarını koruyacak bir anlaşma istiyoruz. Eğer bunlar olursa herkes tekrar ülkesine döner. Göç etmekten ve bölgeden bölgeye gitmekten de çok yorulduk. Artık Suriye’de güven ve ‘güvenli bölge’ olsun. Biz de ülkemize dönelim. Temennimiz Suriye’de savaşın bitmesi, bir daha olmamasıdır ve halkın zarar görmemesidir." şeklinde konuştu.

“Halep dışındaki bir bölgeye gitmem”

Oluşturulması planlanan güvenli bölgenin kendi kenti olmadığı için gitmek istemediğini belirten Ali Abdullah Halaf ise "Eğer güvenli bölge olsa bile ben gitmem. Çünkü yeni kurulacak olan güvenli bölge benim kentim değil. Onun için benim bu bölgeye gitmem hiçbir fayda sağlamaz. Bundan dolayı ben ‘güvenli bölge’ye gitmeyi düşünmüyorum. Eğer ben bu bölgeye gidersem, nerede çalışacağım? Bilmediğim bir bölgede ben ne yapabilirim? Kurulacak güvenli bölge benim bölgem değil, ben Halepliyim. Halep’te benim evim ve arabam vardı. Ama şu anda ise hiçbir şeyim yoktur. ‘Güvenli bölge’ye gidersem tekrar sıfırdan başlamak zorundayım. Ama Türkiye’de kurduğum belli bir düzenim var. Şu anda da hayatımı idame ettiriyorum. Türkiye’de kirada bile otursam bir evim var." diye konuştu.

“Bugün savaş bitse hemen Suriye’ye döneriz”

Suriye'de yaşanan iç savaşın bitmesini ve artık ülkelerinde huzur içerisinde yaşamak istediklerini dile getiren ismini vermek istemeyen Suriyeli esnaf ise şöyle konuştu:

"Suriye’de savaş biterse tekrar ülkemize dönmek istiyoruz. Sadece ben değil, tüm Suriyeliler ülkesine dönmek istiyor. Zaten şu anda bile Suriye’ye dönenler var. Güvenli bir ülke olursa insanlar ülkelerine dönerler. Çünkü artık güvenli bir ülkede yaşamak istiyoruz. Zaten biz savaştan dolayı Türkiye güvenli bir ülke olduğu için Türkiye’ye geldik. Ama savaş bugün bitse hemen Suriye’ye döneriz. Artık huzur ve barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Güvenli bir ülke istiyoruz. Hiç kimse savaş istemiyor. Öte yandan, kameralara konuşmak istemeyen Suriyeli sığınmacılar da dahil olmak üzere birçoğu "güvenli bölge"nin tam olarak güvenli olması durumunda Suriye’ye döneceğini dile getirdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.