Video Haber: Sürendal Köyü’nün yol çilesi bitmek bilmiyor

Video Haber: Sürendal Köyü’nün yol çilesi bitmek bilmiyor
https://www.youtube.com/watch?v=W1H5bTUdQ2c Diyarbakır’ın Çınar İlçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasında yer alan Sürendal Köyü’nde köylülerin...
{{unknown}}

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasında yer alan Sürendal Köyü’nde köylülerin yol çilesi bitmek bilmiyor. Yolun çamur deryasına döndüğü köyde vatandaşların ulaşım sıkıntısı çileye dönüşüyor. Yollarının yapılması için yetkililere çağrıda bulunan köy sakinleri, başvurdukları kurumların kendilerini sürekli başka kurumlara yönlendirdiğinden şikâyet ediyor

Remziye ÇELİK/Yenigün ÖZEL

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Sürendal Köyü, Mardin Mazıdağı ve Çınar arasında bir yerde. İki ilçeyi birbirine bağlayan bir geçit görevi üstlenmekte. Köyde iki yol var. Biri Mazıdağı’na gidiyor diğeri de Çınar’a. Köy sakinleri Mazıdağı yakın diye o yolu kullanmak istiyor ancak yol bakımsız olduğu için yağışlı havalar onlar için bir eziyete dönüşüyor. Yollarının yapılması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulunan köy sakinleri yaşadıkları sıkıntıları gazetemize anlattı.

Kurumlar topu birbirlerine atıyor

Yollarının kötü bir durumda olduğunu ve bunun için yetkililerin kendilerine bir çözüm bulmadıklarını dile getiren köy sakinlerinden Sabahattin Dallı;“Köyümüz, Çınar Belediyesine bağlı. AncakMazıdağı bize daha yakın olduğu için o yolu kullanıyoruz. Hastamız olduğu zaman ya da acil bir işimiz olduğu zaman o yol bizim için daha iyi. Öğrenciler de diğer yolu kullanıyor  ama bu yol yapılmış olsaydı öğrenciler de bu yolu kullanırlardı. Çınar Belediyesine gidiyoruz, bize söyledikleri şey,‘bizim işimiz değil. Büyükşehir’e gidin’ Büyükşehir’e gidiyoruz, onlar da‘işimiz sadece asfalt’ deyip eli boş gönderiyorlar. Bizi birbirlerine yönlendiriyorlar, ancak bir sonuç alamıyoruz. Sabah aksam araçlarımızı traktörle çekiyoruz.  Acil bir hastamız olsa 10 Km’nin bile farkı var. Yapacakları yol da çok bir şey değil, bir buçuk ikiKm’lik birmesafe. Çektiğimiz zorluğu anlamaları için gelip mağduriyetimizi görmeleri gerek” diyerek çektikleri sıkıntılarının giderilmesi çağrısında bulundu.

“Yolumuzu yapsınlar”

İşe gitmek için yolu kullanmak zorunda olduğunu ifade eden Erkan Dallı, yollarının bakımsızlığı yüzünden maddi hasar da yaşadıklarını ifade etti. Dallı ;“28 yaşındayım ve kendimi bildim bileli yol böyle. 5 dakikalık yol yarım saate çıkıyor. Gerekli yerlere başvurumuzu da yaptık emir de çıktı  bu konuda ancak başka yerlere yönlendiriyorlar. İşe gitmek için o yolu kullanıyoruz. İki yol var. Köy tam sınırda. Mesafesi bize daha yakın olduğu için Mazıdağı yolunu kullanıyoruz. Ama yol toprak olduğu için hergün çamurda kalıyoruz. Ya yolumuzu 50-60 km uzatacağız. Ya da bu yol yapılır mesafe en aza iner.  Araçlarımız sürekli çamura battığı için maddi olarak da hasar görüyor. Tekerleği gidiyor, tamponu mahvoldu araçların. Gelip gören herkes bize hak verir. Yetkililere çağrımız, yolumuzu yapsınlar” diye konuştu.

“Araçlarımızı sürekli çamurdan traktörle çıkarıyoruz”

Köy yollarının 10 yılı aşkın bir süredir bozuk olduğunu kaydedenVelat Dallı;“Bizim yolumuz kendimi bildim bileli bu halde. Şuan 21 yaşındayım ama köy yolumu çok uzun bir süredir bozuk bir halde.Kış olunca sürekli çamurda kalıyoruz.İşyerine yarım saate gideceğimiz yol, çamur ve yolun bozukluğundan dolayı bir saat sürüyor. Yolu görenler yolun sanki eski zamanlardan kalma tarihi yol olduğunu tahmin ediyor. Yolumuz tarla yoluna dönmüş durumda ama şuan 2018 yılının sonuna geliyoruz. 2019’a gireceğiz.Mardin ve Diyarbakır köylerine bakıyorsun yolları ulaşım sıkıntısı yok.Fakat bizim köye gelince ulaşım sıkıntısı çok. Kış gelince perişan oluyoruz sabah akşam yarım saatlik mesafe için araçlarımızı traktörlerle çıkarıyoruz. Muhtarımız da kaç defa Belediyeye gitti ancak bir sonuç alamadı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.