Şirvan Oktay Görer yazdı: Uyuşturucuyla daha etkin mücadele mümkün

Foto: Arşiv

Dünya uyuşturucu raporuna göre, 2017 itibarıyla 271 milyon kişi uyuşturucu kullanmış. Bu dünyadaki 15-64 yaş arası nüfusun yüzde 5.5’ine denk geliyor.

Devam edelim.

2009-2017 yılları arasında uyuşturucu kullanımındaki artış yüzde 30.

Uyuşturucu kullanımına bağlı nedenlerden dolayı 585 bin kişi 2017’de yaşamını yitirdi.

Ölümlerin 3’te ikisine opiod kullanımı yol açmış.

Haşhaştan elde edilen opiod aynı zamanda bir ilaç grubudur. Öncelikle ağrı kesici olarak kullanılan bunun yanı sıra, mutluluk, keyif, gevşeme hissi veriyor ve bağımlılık yaratıyor.

Eroin dışındaki opiatlara bağımlılık en sık olarak;

Tıbbi tedavi esnasında bağımlı olan kişilerde, bu tip ilaçlara kolaylıkla ulaşabilen sağlık profesyonellerinde, kullandığı ilaçları tıbbi sağlayıcılardan ve tedavi programlarından elde eden kimselerde görülüyor.

Bu kısa bilginin ardından 2017 ile devam edelim.

Aynı yıl içinde enjekte ile 11 milyon uyuşturucu kullananların 1 milyon 400 bin HIV virüsü, 5 milyon 600 bin ise Hepatit C virüsü taşıdığı tespit edilmiş.

Evet, acı tablonun bir diğer yüzüne bakalım.

Uyuşturucu kullanımı nedeniyle tedaviye muhtaç insan sayısı dünya genelinde 2016’da 30,5 milyon insanken; bu sayı bir sonraki yıl 4,5 milyon artarak 35 milyona çıkmış.

Rakamlar her şeyi apaçık gösteriyor. Devam edelim: Kokain üretimi 2017’de 1.976 tonla rekor düzeye ulaşmış. Güvenlik güçleri tarafından aynı yıl içinde bir önceki yıla oranla yüzde 13 aratarak 1.275 tonu yakalanmış/ele geçirilmiş.

Kokain, uyuşturucu piyasasında ulaşması maddi olarak en güç olanlardan.

Elimde veriler yok ancak, esrar ilk sırada ve eroin, bir kısım haplar, karışımlardevamında geliyor.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 2018'de 147 bin 552 uyuşturucu operasyonu yapılmış ve ele geçirilen uyuşturucunun maddi değeri 3.5 milyar Türk lirası olarak kayda geçmiş.

Yine aynı verilere göre, 2016'da Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin tamamı, toplamda 4,27 ton eroin ele geçirirken, Türkiye’de bu miktar 2017 yılında 15 ton, 2018’de 20 tonu aşmış.

Yani bu kadar üzerinde durulmasına rağmen, uyuşturucu trafiğinin önü tamamen kesilemiyor.

Resmi rakamlar üzerinden hareketle yaptım, oldu ya da bu kadar demekle olmuyor. Bunun bir de kayda geçmeyen tarafını da iyi hesaplamak lazım.

Bir arz-talep meselesine indirgenmeyecek geri plan var.

Bunun için de kanuni yeni düzenlemelere ve iletişim-etkileşim değişikliklerine ihtiyaç var. Hem sivil hem de devlet ayağında beraber hareket etmenin gereği ve zamanı geldi de ve geçiyor.

Çok geç olmadan herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi