Sınav başarısıyla, hayat başarısını birleştiren kurum: Çözüm Akademi Okulları

Sınav başarısıyla, hayat başarısını birleştiren kurum: Çözüm Akademi Okulları
Türkiye’nin birçok şehrinde öğrenci yetiştiren Çözüm Akademi Okulları’nın Diyarbakır ayağı ile okulun eğitim anlayışı üzerine keyifli bir...

Türkiye’nin birçok şehrinde öğrenci yetiştiren Çözüm Akademi Okulları’nın Diyarbakır ayağı ile okulun eğitim anlayışı üzerine keyifli bir söyleşi yaptık. Okulun Diyarbakır’da 2015-2016 eğitim-öğretim yılında hizmete açıldığını dile getiren okulun kurucularından Ali Süleyman Sezgin, “Toplum sorumluluğu bilinciyle, insan olmanın erdemini benimsemiş, yükselmeyi amaç edinmiş, başarılı, güçlü, kararlı ve nitelikli bireyler yetiştirmek istiyoruz” dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’da eğitimin marka isimlerinden olan Çözüm Akademi Okulları, deneyimli eğitmen kadrosu ile çocuklara umut dolu bir gelecek vaat ediyor. Özgün eğitim modelleri ile eğitim sistemine yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan Çözüm Akademi Okulları, yenilikçi bir bakış açısıyla öğrencilere iyinin daha iyisini sunmayı hedefleyen bir insan kaynakları profiline sahip. Seçkin bir eğitim kurumu olmak adına kendini eğitime adayarak çocuklarla bir arada olmayı umut eden Çözüm Akademi Okulları, bu sene de öğrencilerin ilgi odağı oldu. Kişiye özgü eğitim modeli ile bireyin gelişimini en üst seviyeye çıkartan Çözüm Akademi Okulları, nitelikli öğrenciler yetiştirerek, onları topluma kazandırmayı hedefliyor. Diyarbakır Yenigün Gazetesi olarak Diyarbakır’ın Bağcılar mahallesinde bulunan Çözüm Akademi Okulları’nın Kurucuları Ali Süleyman Sezgin ve Eğitim Koordinatörü Fahrettin Doğan ile keyifli bir söyleşi yaptık. Hem okulun eğitim anlayışını konuştuk, hem de öğretmenlere ve ailelere yönelik önerilerini aldık.

Çözüm Akademi Okulları’ndan bahseder misiniz? Akademik eğitime odaklanan bir okul olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

A. Sezgin: Öncellikle bizlere zaman ayırdığınız ve kendimizi anlatma fırsatı  verdiğiniz için sizlere Çözüm Akademi Okulları adına teşekkür ederiz. Barışın, sevginin, misafirperverliğin ve dostluğun şehri, evrensel mizacı, kardeşlik ve barış olan bir sevda kenti olan Diyarbakır’da 2015-2016 eğitim-öğretim yılında okulumuz hizmete açıldı.

  1. Doğan: Çözüm Akademi Okulları, Diyarbakır’ımızın merkezi konumlarından birinde, Bağcılar - Toptancılar bölgesinde bulunan bir okul. Aslında Çözüm markası yıllardır yayıncılık, dershanecilik ve sonrasında okulculuk alanında Türkiye çapınca bilinen bir marka. Kurucularından biri olarak 24 yıllık eğitimciyim. Gerek Ankara merkezimizin gerekse bizim deneyimli olmamız çok önemli çünkü günümüzde adımınızı attığınız yer özel okul oldu. Bizim için birinci hedef, kaliteli eğitim.

Okulunuzun vizyonu ve misyonu hakkında da bilgi verebilir misiniz?

  1. Sezgin: Vizyonumuz; toplum sorumluluğu bilinciyle, insan olmanın erdemini benimsemiş, yükselmeyi amaç edinmiş, başarılı, güçlü, kararlı ve nitelikli bireyler yetiştirmektir.

Öğrencilerimizi, hem zamanın gereklerini hem de gelecek yılların ihtiyaçlarının bilen ve ona göre hazırlıklarını yapan,  bütün teknik ve teknolojik gelişmelerini bünyesinde nüfuz ettiren, aynı zamanda  da sevgi ve hoşgörü iklimini soluyan herkesle diyaloga açık, his ve düşüncelerini ifade edebilen, eleştirebilen, demokratik, çağdaş ne istediğini bilen mutlu, umutlu ve sevgi dolu bireyler olarak yetiştirmek hedefindeyiz.

Misyonumuz ise; temel bilimler, ana dil, yabancı dil, spor ve sanat çalışmaları ile bireyin gelişimini en üst seviyeye çıkartarak, kendine güvenen bilinçli ve nitelikli öğrenciler yetiştirerek, onları topluma ve ülkemize kazandırmaktır.

Çözüm Akademi Okulları’nda hangi düzeylerde eğitim var? Akademik eğitimden kastınız nedir?

  1. Doğan: Ortaokul ve Anadolu Lisesi olarak hizmet veriyoruz. 8. ve 12. Sınıflara sınav yılında oldukları için, 7. ve 11. sınıflara da sınava hazırlayıcı eğitim kapsamında haftada 45 saat ders veriyoruz. 5. 6. ve 9. 10. Sınıflarımıza ise her dönem birer ay olmak üzere 2 aylık zorunlu hafta sonu etütlerimiz var. Yaptığımız denemelerin analizine bakıyoruz. O analizlere göre bir hafta Türkçe, bir hafta Matematik, bir hafta Fen gibi, sınavlarda önemli olan branşların, ek çalışmalarını yapıyoruz. Kısacası Çözüm Akademi Okulları’na gelen öğrenci, dışarıda herhangi bir özel derse, kursa ihtiyaç duymadan, hem okulunda okumuş, hem de dershane modeli eğitimini almış oluyor.

Sınavda başarı için sağladığınız başka imkânlar nelerdir?

  1. Doğan: Okulumuzun en büyük artılarından biri butik okul olması ve sınıfların en fazla 20 kişilik olması. Rehber öğretmenlerimiz aynı zamanda ölçme değerlendirme alanında uzmandır. Her hafta sonu 8. ve 12. sınıflar için sınavımız var. Ara sınıflara ise iki haftada bir sınav yapıyoruz. Sınav yılındaki öğrencilerimiz zaten eğitim öğretimin başlamasından önce çalışmalara alınıyorlar. Az önce belirttiğim gibi eğitim, öğretim, ölçme, değerlendirme, analiz aşamalarını profesyonelce yaparak, stresli sınav yıllarının getireceği kişisel sorunları için psikolojik danışma desteklerini vererek ve aynı zamanda öğrencilerimizin dışarıdan ek bir kursa, derse ihtiyaç duymayacağı bir şekilde çalışıyoruz.

Çocuklar bu kadar sınav odaklı eğitim alırlarken rahatlama ve eğlenme imkânı buluyorlar mı?

  1. Sezgin: Tabii ki. Önce şunu belirtelim ama çocuklarımızın eğitim ve öğretimi, rastlantılara bırakılamayacak kadar önemlidir. Çünkü sürekli değişen gelişen dünyamızda, ulusların mutlu geleceğini bugünün çocukları belirleyecektir. Dolayısıyla onların eğitim ve öğretim gördüğü okullarda kazanılan bilgi, birikim ve beceriler tüm yaşantılarını yönlendirecektir. Bu da ancak, iyi bir eğitimle gerçekleşir
  2. Doğan: Ali Beyden devam edecek olursam, iyi bir eğitimde aktivite imkanları açısından öğrenciye sunduğumuz imkanlar iki yönlü; hem okul içi hem okul dışında yaptığımız etkinlikler şeklinde. Okul içinde öğrencilerimiz, kapalı spor salonumuzdan etkin bir şekilde yararlanıyorlar. Voleybol, basketbol, futbol, futsal, masa tenisi, tekvando faaliyetlerini yapabiliyorlar, bu alanlarda derecelerimiz var. Satranç eğitimimiz, akıl oyunları aktivitelerimiz, kulüp çalışmalarımız, drama eğitimlerimiz var. Yılsonu gösterimizde harika oyunlar sergiledik. Okul dışında ise yüzmeye götürüyor, bocce çalışmalarını yaptırıyoruz öğrencilerimizin. Müzelere, pikniklere, sinema ve tiyatrolara götürüyoruz. Bir de düzenli olarak uzman psikolog ile çalışmalarımız oluyor. Resim ki, çocukların iç dünyalarını yansıtan en önemli araçlardan biridir. Oldukça güzel ürünler ortaya koyuyorlar. Geçen ay, Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün açılışını yaptığı donanımlı sergimiz vardı.

Sınavda daha başarılı olan öğrencilerin ortak bir yönü var mı? Gözlemlerinize ve deneyimlerinize göre yüksek puan alan öğrencilerin sırrı nedir?

  1. Doğan: Ortak yönleri düzenli ve sistemli çalışmak. Ama çalışmak için sabahlamak doğru değil. Birkaç gün hiç çalışmayıp sonra bir gün saatler boyu uykudan fedakârlık ederek çalışmak doğru değil. Beynin dinlenmesine fırsat vermek, sağlıklı olan saat aralığında uyumak, sağlıklı beslenmek lazım. Şunu da unutmamak gerekir ki her öğrencinin kapasitesi farklıdır. Hatta biz yetişkinler için de geçerli bu. Bazılarımız bir şeyi bir kere okuduğunda anlar, bazılarımızın birkaç kez okuması gerekir.

Anne-babalara önerileriniz var mı? Sadece sınav anlamında değil, bir eğitimci olarak genel anlamda tavsiyeleriniz var mı?

  1. Doğan: Aklıma gelen ilk şey; anne-babaların çocuklarıyla arkadaş olmamaları gerektiği. Çocukların dışarıda zaten pek çok arkadaşı var. Anne-babalar öncelikle ebeveyn olmalılar. Bazen veliler bizimle dertleşir; “beni dinlemiyor, oysaki ben ona arkadaş gibi davrandım, şunu söyledim bunu söyledim” derler. Hâlbuki yapmamaları lazım, belli bir sınır koymaları lazım. Siz, anne-baba rolünde olmalısınız ve evde bir otorite olmalı. Başarı disiplinden gelir. Disiplinsiz bir okulda da başarı sağlanamaz. Çözüm Akademi Okulları’nda her sabah kıyafet kontrolü yapılır, öğrenciler on beş dakikadan daha geç geldiklerinde –çok geçerli bir sebepleri yoksa- derse alınmazlar. Biz o on beş dakikada zaten aileyi ararız, muhakkak takibini yaparız. Ortaokul ve liselerimizin yemek saatleri çakışmaz. Öğrencilerin ödev yapmaması veya eksik yapması durumunda veliye bilgi gönderilir. Butik okul olduğumuz için her öğrenciyi birebir takip etme ve veliyi detaylı şekilde bilgilendirme şansımız var. Ben velilerin çocuklarını her konuda takip etmelerini öneriyorum.

Genç öğretmenlere ya da eğitim fakültesinde okuyan öğrencilere önerileriniz nelerdir?

  1. Doğan: Öncelikle alanlarına hakim olacak bilgide ve o bilgilerini öğrencilere aktarabilecek beceride olmalılar. Dersi sevdirebilmeliler. Ben öğretmenlerimden önce güler yüz bekliyorum. Pozitif olmak, enerjik olmak çok önemli. Pozitif enerji yaydığınızda ve dersi sevdirdiğinizde, öğrenci o dersten başarılı olmak için elinden geleni yapıyor.

Öğretmenlerimizden istiyoruz ki önce öğrencilerini tanısınlar. Her çocuğun öğrenme şekli, anlaması farklıdır. Sabırlı olmaları gerekir. Ve öğretmenlik hayatlarının ilk yıllarında öğrendiklerini yıllar boyu tekrarlamak gibi bir yanlışa kapılmamalılar. Yani bazen bir öğretmen yirmi yıllık deneyimli oluyor ama bir yıllık deneyimini kullanıyor. O nedenle ben öğretmenlere diyorum ki; şu an bilgi çağındayız. Bilgiyi okumak değil, bilgiyi yaratmak ve kullanmak önemli. Öğretmenlerin her yıl sanki ilk kez başlıyormuş gibi bir heyecanla ve yepyeni bilgilerle yollarına devam etmelerini arzu ediyorum. Yirmi yıllık bir öğretmenin her yıl edindiği bambaşka deneyimler ve bilgiler olmalıdır.

Öğretmenlik çok fedakârlık isteyen bir meslek ve kişilik özelliğiniz buna uymalı. Ayrıca diksiyonunuz güzel olmalı. Çocuğun iç dünyasına inebilmelisiniz. Bunun için psikoloji alanında da kendinizi geliştirmelisiniz. Kişisel gelişim için kitaplar okuyan ve kendini geliştiren bir öğretmenin hem kendisine, hem öğrencilerine, hem de velilerine daha çok faydası dokunur. Öğretmenlerin sadece uzman oldukları branşlarda değil, kendilerini mutlu eden farklı branşlarda da kendilerini geliştirmelerinde fayda var.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

  1. Sezgin: Çözüm Akademi Okulları olarak sizinle söyleşi yapmak gerçekten çok keyifli oldu. Diyarbakır’da yaşayan ailelere mesajım şudur; ilimizde gerçekten çok sayıda özel okul var. Bu durum aileler için seçme şansını arttırdığı için olumlu görünüyor ancak, okulculuk çok yönlü bir hizmettir. Sadece ders öğretmek ya da çok büyük fiziki şartlara sahip olmak iyi bir okulun ölçüsü değildir. Biz, Çözüm Akademi Okulları olarak öğrencilerimizi tecrübemiz, düzenimiz ve sistemimizle sınavlara da hayatın diğer yönlerine de hazırlıyoruz.“Sınav başarısı ile hayat başarısını birleştiren kurumuz.” Bu bakış açısındaki tüm veliler için Çözüm Akademi Okulları doğru adrestir. Bu güzel sohbet için tekrar teşekkür ederiz. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.