Şiddeti anlamak - 1

Manisa’nın Salihli ilçesindeki lunaparkta çıkan jeton tartışmasında, Eren Erbahçeciler, kızının gözü önünde göğsünden vurularak öldürüldü.

Antalya’da, önceki gün, baldızını bıçaklayarak öldürüp kaçan Ercan Karakaş, Konyaaltı sahilinde güneşlenirken yakalandı.

Rahatlığa bakın!

Karakaş, ifadesinde baldızının, Fas uyruklu eşi Siham Karakaş’ı ülkesine götürmeye çalıştığını, çocuğunu görememe korkusuyla öldürdüğünü söyledi.

Örnekleri çoğaltmak maalesef mümkün.

Bu ve benzeri haberleri her gün okuyor ya da izliyoruz.

“Neden bu şiddet?” diye ciddi ciddi sorgulamamız gereken bir zamanda, ilk karşımıza çıkan olgu televizyonlarda silahlı şiddetin artık normal bir seyir halini aldığı diziler olmasın?

Hangi diziye bakarsanız bakın (istisna belki vardır ama çoğunluk bu yönde) silah var, şiddet var.

“Dizilerin Şiddet Karnesi” isimli bir rapor hazırlayan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, dizileri kadına yönelik şiddet, kadının güçsüz gösterildiği, şiddet söylemenin olduğu, psikolojik şiddetin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin desteklendiği, silah ve ölüm sahnelerinin olduğu başlıklar altında incelediklerini anlatıyor.

Dizilerde çok sayıda fiziksel şiddet sahnesinin yer aldığını belirten Taşcıer, “52 sahnede şiddet söylemi bulunurken, bunların 32’si ölüm tehdidi. Ölüm tehdidinin toplumda yarattığı olumsuz durum, özellikle çocuklar üzerindeki etki de dikkatle düşünülmesi gereken bir durum.” diyor.

Baştan sona şiddet içerikli dizilerin ne amaçladığını çok merak diyorum.

Özellikle Emine Bulut cinayeti sonrası bir kez daha gündeme gelen 'dizilerde kadına şiddet sahneleri' konusunda en çok eleştiri alan dizilerden biriydi 'Sen Anlat Karadeniz'…

Dizinin senaristi Erkan Birgören, bakın nasıl savunmuş kendini:

Ekranda kadına şiddetle ilgili yapmayacağım şey şudur: 'Sen Anlat Karadeniz'i seyrettiniz mi bilmiyorum. Orada Tahir diye bir karakterim var. Rol model, düzgün bir adam diye gösterdiğim. Bir de Vedat diye bir karakterim vardı. Sonra öldürdüm. O da lanet olası, iğrenç bir herif. Benim şiddet anlayışıma göre Tahir’in sevdiği kadına “Kapa çeneni” demesi şiddettir. Vedat’ın zincirleyerek kadını dövmesi şiddet değildir. Çünkü bu davranış onun fıtratına uygun. Bakın, Tahir gibi sevin, Tahir gibi kadına yaklaşın diyorsam ve bunları söylerken kısacık bir anda Tahir’e “Kapa çeneni Nefes!” dedirtiyorsam bu şu demek olur: “Hee demek ki arasıra kapa çeneni diyebilirim.” Öbür taraftan Vedat zaten adi, ş… teki. Onun doğru düzgün davranmasının imkan ve ihtimali yok. Zincirleyerek döver, kurşun da sıkar, her şeyi yapar. Önemli olan şu: Siz seyirci olarak Tahir’le mi özdeşleşmek istiyorsunuz? Vedat’la mı? Vedat’a özeniyorsanız bana küfretmeyin, ne olur. Psikoloğa gidin.Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi