‘Seçilmişlerin seçenlere karşı sorumlulukları var’

‘Seçilmişlerin seçenlere karşı sorumlulukları var’
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı, Organize Sanayi Bölgesi, Ticaret Borsası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni...

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı, Organize Sanayi Bölgesi, Ticaret Borsası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaret etti, Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen istişare toplantılarına katıldı. Diyarbakır’ın halkının yerel yönetimleri yürütme kurulu olarak görmediğini kaydeden Mızraklı, seçilenlerin seçenlere karşı sorumluluklarının olduğunu vurguladı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu’nu ziyaret etti. Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen istişare toplantıları kapsamında OSB, DTB ve DESOB yönetimleri yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgilendirmelerde bulundular. Eşbaşkan Mızraklı’ya DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, Sur Belediye Eşbaşkanı Cemal Özdemir ve Yenişehir Belediye Eşbaşkanı Mehmet Deviren eşlik etti. İlk önce OSB’yi ziyaret eden Eşbaşkan Mızraklı ve beraberindekiler, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından toplantı salonuna geçen Eşbaşkan Mızraklı ve beraberindekilere OSB Yönetim Kurulu üyeleri tarafından çalışmalarla ilgili bilgi verildi. Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşı olduğu projeleri anlatan OSB Yönetim Kurulu üyeleri çalışmalarda izlenecek yol haritası için Mızraklı ile bilgi alışverişinde bulundu.

‘Sorunları beraber çözeceğiz’

Kentteki sorunların çözümü için daha önce bir araya gelerek çözüm üretmeye çalıştıklarını anlatan Eşbaşkan Mızraklı, “Bizler hep şuna inanıyoruz. Atanmışlar kendilerini atayanlara dönük bir borç içinde hissederler kendilerini. Seçilmişlerin ise kendilerini seçenlere karşı bir vefa borcu vardır, sorumlulukları vardır. Biz temsil heyetinde bulunanlar bu kentte bu süreçlerde bu işin membasında bulunanlarla bir araya geldik. Bu temelde ele alacağımız meselelerin de sadece ekonomik olduğunu düşünmüyorum. Evet, ekonomi ile ilgili yanı olduğu kadar sosyolojik açıdan baktığımız zaman ciddi sosyal meselelerde var. Yani bir kentte yüzde ellilerin üzerine çıkmış bir genç işsizliği varsa o kentte ciddi sosyal meseleler vardır. Yerel yönetimler, merkezi hükümet ve sivil toplum ile ilgili meslek birliklerinin de dahil olmadığı bir sistem her şekilde kendi içinde sorun üretir. Olması gereken bütün bunların senkronize olabileceği, birlikte muhtemel meseleleri masaya yatırabilecekleri bir uzlaşı ortamının olmasıdır. Beraber çözeceğiz, bizim hükmümüzün yettiği yerleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Hükmümüzün yetmediği zamanda sizin aklınıza, sizin bilginize, sizin birikiminize ihtiyacımız var” dedi.

‘Kent Konseyi yeniden toplanıyor’

Yerel yönetimlerin katılımcı demokrasi ile güçlendiğini ifade eden Eşbaşkan Mızraklı, Kent Konseyi’ni yeniden toplayacaklarını söyledi. Eşbaşkan Mızraklı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kent Konseyi, bütün dünya demokrasilerinde olduğu gibi yerel yönetimlerde demokratik işlerliğin güç ve yetenek kazanması anlamında önemli organlar durumunda. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde Yerel Gündem 21 başlığı altında birçok kentte işlevlik kazandı. Bizim bölgemizde, bizim kentimizde oldukça etkili ve yetenekli bir organdı. Bütçeleme süreçlerinden kentin vizyoner bir takım meselelerinin masaya yatırılmasına kadar önemli bir kolektif karar organına ulaşmış, aldığı kararların da belediye yönetimlerine dönük güçlü bir tavsiye niteliğinde olduğu bir yapılanmaydı. Yarın onu yeniden toplayacağız. Orada kentin meselelerini yerel yönetimler penceresinden ve kentin ilgili aktörlerinin penceresinden görerek hep birlikte güçlü bir şekilde çalışacağız. Hep birlikte başaracağız”

‘Diyarbakır halkı belediyeler benimdir der’

Eşbaşkan Mızraklı, beraberindeki heyetle birlikte OSB’nin ardından Diyarbakır Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. DTB Başkanı Engin Yeşil, Yönetim Kurulu üyeleri ve kadın girişimciler tarafından karşılanan Eşbaşkan Mızraklı, “Yapılan bu karşılama bizim açımızdan daha yüksek bir onur oldu. Burada ağırlanmak Sayın Başkan ve meclis tarafından büyük bir onur şüphesiz ama kadın girişimcilerin de bulunduğu bir ortamda kentte bu türden bir buluşmanın yapılmasını da çok daha zenginleştirici olduğunu ve yarına nasıl baktığımızı gösteren önemli bir ölçek olduğunu düşünüyorum. Bu düşünüşten ötürü Sayın Başkana ve sizlere teşekkür ediyorum” dedi.  Diyarbakır halkının kadına ve emeğe verdiği değeri anlatan Eşbaşkan Mızraklı, şunları söyledi:

“Kadın girişimcilerinin büyük çabasını ve emeğini görünür kılan, bunu hayat içerisindeki temsiliyet mekanizmalarında en güçlü ortaya koyan Diyarbakır halkı, aynı şekilde demokrasi değerleri açısından ve ilişkileri açısından da yerel yönetimleri sadece bir belediye başkanlığı ve yürütme kurulu olarak görmez. Belediyeler benimdir der.” Makam koltuğunu kullanmadığına işaret eden Mızraklı, koltuğun asıl sahibinin halk olduğunu vurguladı. Konuşmanın ardından DTB Yönetim Kurulu üyeleri, Eşbaşkan Mızraklı’ya yürüttükleri çalışmalarla ilgili bir sunum yaptı.

‘Bir araya gelmeler sözün değil pratiğin meclisi olmalı’

DTB ziyaretinden sonra Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde düzenlenen istişare toplantısına katılan Eşbaşkan Mızraklı, kentteki sorunların çözümü açısından düzenlenen istişare toplantısının çok önemli olduğunun altını çizdi. Mızraklı, konuşmasının devamında “Beraber yürüteceğiz, beraber sorunların aşılmasını sağlayacağız. Sizlere karşı sorumluyuz, bizler bu halka karşı borçluyuz. Bu borcumuzu ödeyeceğiz diyemiyorum çünkü ne kadar ödemeye çalışsak da azdır. Bu minval üzerinde bugün ve bundan sonrasında kentteki kapasiteyi en güçlü şekilde açığa çıkartabilecek, kentin temel meselelerine ilişkin çözüm planlamalarını ortaya koyabilecek bir tarzımız olacak. Daha sık hep beraber bir araya gelme sözünü verdik. Bu sözümüzde duracağız. Bu bir araya gelmeler sözün meclisi değil daha çok pratiğin meclisi olmalı, kentte dişe dokunur gözle görülür bir takım değişiklikleri yaratabilen, hem tahribatları ortadan kaldıran hem yarına umutla bakmamızı sağlayan çabalar olmalı” ifadelerini kullandı. Stratejik plan çalışmalarını 25 yıllık vizyon üzerinden yürüttüklerini aktaran Mızraklı, “Beraber geleceği kuralım. Bunu yaparken de hepimiz yüreklerimizi açalım. ‘Amed Bajarê Bîr û Evînê’ diyoruz yani bu kent hepimizin hem hafızasında kodlanmış olan ama aynı zamanda da sevdamızın kenti olsun. Hep beraber bu yolda yürüyelim.” diye konuştu. Toplantı DESOB’un çalışmalarının anlatıldığı sunum ile sona erdi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.