Salgın sürecinde yapılan LGS sınavına tepki: Sağlık her şeyden önemli!

Salgın sürecinde yapılan LGS sınavına tepki: Sağlık her şeyden önemli!
Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren LGS sınavı, Koronavirüs tedbirler kapsamında yapıldı. Diyarbakır’da 47 bin öğrenci 441 okulda, iyi bir lisede eğitimlerine...

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren LGS sınavı, Koronavirüs tedbirler kapsamında yapıldı. Diyarbakır’da 47 bin öğrenci 441 okulda, iyi bir lisede eğitimlerine devam etmek için ter döktü. Sınava giren öğrenci velilerinden İlhami Koç adlı vatandaş, sınavın salgın döneminde yapılmasına tepki gösterdi. Koç, “Salgında sınavın yapılması mantıklı bir iş değildi; İnsan sağlığı, can güvenliği her şeyden önemlidir.  Sınav biraz daha beklenebilirdi. Normalleşmenin olduğu bir dönemde sınav yapılabilirdi” dedi

Şehriban Eleftoz

DİYARBAKIR YENİGÜN - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 8. sınıf öğrencilere yönelik gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınavı yapıldı.  Yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin girdiği LGS heyecanı, sabah saatlerinde başladı. Kendi tercih edecekleri liselere yerleşmek isteyen ortaokul öğrencileri, saat 9.30'da başlayan sınav öncesinde okulların önüne aileleriyle birlikte geldi.  Salgın nedeniyle yaklaşık 3,5 ay boyunca uzaktan eğitim gören Diyarbakır’daki 47 bin öğrenci,  441 okulda, iyi bir lisede eğitimlerine devam etmek için ter döktü.

Sosyal mesafe kuralı ihlal edildi

Öğrencilerle gelen veliler her ne kadar maskelerini taksa da zaman zaman oluşan kalabalıktan dolayı sosyal mesafe ihlal edildi.  Salgın nedeniyle okulların kapanmasıyla çocukların uzaktan eğitimden faydalanmadığını savunan veliler, sınav tarihinin ertelenebileceğini veya çocukların okul puanlarına göre yerleştirilebileceğini kaydetti.  Diyarbakır'daki veliler,  çocukların salgın sürecinde nasıl etkilendiklerini ve salgın sürecinde yapılan sınavı Yenigün' e anlattı.

[caption id="attachment_50360" align="alignnone" width="600"] İlhami Koç[/caption]

‘Salgında sınavın yapılması, mantıklı iş değil’

LGS sınavındaki çocuğunu bekleyen ilhami Koç,  salgın sürecinde yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle ifade etti;

“Koronavirüs salgını nedeniyle çocuğum tam verimli çalışamadı. Zaman zaman EBA TV'de dersleri dinlediği oldu. Bu zaman zarfında kursa da göndermiştim. Orada da faydalanamadı. Okulunda da faydalanamadı. Evde kendi imkanlarıyla kitaplarla çalıştı. Ne kadar başarılı olur tam kestiremiyorum. Sınavdan sonra görmek lazım. Salgından önceki gibi olamadı salgında ağırlaştı. Yine de elimizden geleni yaptık. Çocuğumuza yardımcı olmaya çalıştık. İstediği kitapları almaya çalıştım.  Bakalım hayırlısı ne ise o olur inşallah. Salgında sınavın yapılması mantıklı bir iş değil. İnsan sağlığı, can güvenliği her şeyden önemlidir. Sınav biraz daha beklenebilirdi. Normalleşmenin olduğu bir dönemde sınav yapılabilirdi.”

‘Saldık çayıra mevlam kayıra’

Sınavdaki çocuğunu bekleyen bir diğer vatandaş ise, sınavın salgın sürecinde yapılmasına tepki göster erek şunları söyledi;

“Yazık o sağlıkçılara yazık. Boşuna 3 ay boyunca ailelerinden uzak kaldı. Biz boşuna 3 ay boyunca evde kaldık. Yürümeyi unutmuştuk. EBA'dan verim alamadık. Benim çocuğum doğru düzgün giremedi. Biliyorum güzel bir yer gelmeyecek ama oturmuş bekliyorum. LGS sınavı çok anlamsız, ders görmediler ki sınava girsinler; sınavın iptal edilmesi gerekiyorduk. 3 ay boyunca evde neler çektiğimizi bir Allah bilir. Ben haklıyım konuşmakta ama ne yapayım çocuğum etkilenmesin diye bir şey diyemiyorsun. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovuyorlar. Sınav arasında herkes üst üste çıkmıştı. Dedikleri gibi bir önlem yoktu. Saldık çayıra mevlam kayıra...”

Sınavdan elde edilecek sonuçlarla, Türkiye genelinde bin 531 lisedeki 139 bin 660 kişilik kontenjana merkezi sistemle yerleştirme uygulanacak. Sınav sonuçlarının ise 24 Haziran tarihinde açıklanması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.