Ruhsuz bedenlerin sebebi: Kapitalizm - 3

1980 sonrası küreselleşme temel olarak şu gelişmelere sahne olmuş ve belirginleşmiştir: Sanayi alanında yoğunlaşan firmaların faaliyetleri, hızlı Pazar değişiklikleri, ürün ve üretim teknolojisindeki baş döndürücü gelişmeler ve rekabetin kızışmasıdır. 1990 sonrası ise eski Doğu Bloku ülkelerinin ekonomik ve siyasi çöküşüyle bu süreci zirveye taşımıştır. Planlı ekonominin hâkim olduğu buülkeler zamanla ekonomik ve siyasi açıdan Batı ülkelerine yaklaşmaya başlamışlardır. (Aktan ve Şen,1999:12)

Çoğu yazar özellikle 90’dan sonra dozu yükselen küreselleşme dalgasının dünyadaki iki kutuplu askerî dengenin ortadankalkmış olmasından kaynaklanan ortamın olmasına dayandığını iddia etmektedir.

Üçüncü küreselleşmenin aracı araştırmacıların ortak kanıya varabildiği, bilim veteknolojideki gelişmelerdir. Bu nedenle üçüncü küreselleşme dönemi Bilgi Çağı olarak da adlandırılmaktadır. Oran; Üçüncü Küreselleşmeye gelinmesini onar yıl arayla birbiri ardına gerçekleşen şu üç olay etrafından açıklamaktadır: (Oran,2001:9)

* 70’lerden başlayarak, çokuluslu şirketlerin dünya ekonomisine egemen olması;

* 80’lerde Batı’nın optik kablo, haberleşme uyduları, bilgisayarlar, internet gibi teknolojik buluşları devreye sokarak yarattığı İletişim Devrimi;

  • 90’larda SSCB’nin dağılması sonucu güç dengesinin ortadan kalkması ve

Batı’nın yeniden tek güç odağı konumuna gelmesidir.

Üçüncü küreselleşmenin temel dinamiklerinden biri iletişim, temel sembollerinden biri ise internet olmuştur. İletişim alanında bir devrim olan internet bugün dünyanın her yerinde yaygın ve ucuz bir şekilde kullanılmaktadır.

İnternet, milyarlarca kişiyi, özel kuruluşları ve devletleri birbirine bağlayan World

WideWeb’i (www) oluşturarak küreselleşmenin gerçekleşmesinde çok önemli rol oynamaktadır. (Aktan ve Şen,1999:12)

Küreselleşmelerde önemli bir unsur her zaman ulaşımdaki gelişmeler olmuştur.

Üç küreselleşmede de ulaşımda önemli gelişmeler iletişimdeki buluşlarla birbirini desteklemiş ve sonuçta küreselleşme doğmuştur. Üçüncü küreselleşmenin özelliklerinden biri de coğrafi engellerin ortadan kalkmasını sağlayacak derece ulaşım sektöründeki gelişmelerdir. Zaten ilerleyen demiryolları ve gemiciliğe budönemde hava taşımacılığı da eklenmiş ve ulaşım artık hem ucuz hem de kolaybir hal almıştır. Bunun ‘küresel bir yapı’ oluşmasına büyük katkıları olduğu kuşkusuzdur. Bu yüzden kimi yazarlar bugünkü küreselleşme çağını bu gelişmelere bağlamaktadırlar. (Atasoy,2005:156)

Son 20 yılı baş döndüren bir hızla gelişen teknolojik gelişmelerle kapitalizmin doğru oranda gelişimini bilmem biraz anlayabildiniz mi? Bitti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi