Ranta bulaştırmadan…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 22 Ocak’ta Diyarbakır Değerlendirme Toplantısı'na katılıp, bir dizi incelemelerde bulunduktan sonra açıklamalar yaptı.

Şehrin kültürel ve sosyal faaliyetler, turizm ile sanayi ve tarım sektöründe yaptığı gelişmelerle anılması için gerekli adımları atmak için önemli kararlar aldıklarını belirten Kurum, 100 bin sosyal konut projesi kapsamında Diyarbakır'da 2 bin konut yapılacağını söyledi.

Heyecan uyandıran Kurum’un açıklamaları bununla sınırlı değildi. Başlıklara bir bakalım:

* Sanayi ve Peyas mahallelerinde risk taşıyan 2 bin 500 bağımsız bölüm için kentsel dönüşüm projesi başlatılacak. 1000 rezerv konutun üretileceği bu bölgedeki vatandaşlara ister kendi yerinde isterse Talaytepemevkisinde millet bahçesinin olduğu yatay mimari esaslı ve adına uydu kent denilen kentsel tasarım projesinde yer alabilecek.

* Merkez Bağlar ilçesinin Oğlaklı Mahallesi'ndeki 6 milyon metrekarelik alanı şehrin içindeki küçük sanayi sitelerinin taşınması amacıyla "rezerv sanayi alanı" ilan edilecek.

* İstihdamın arttırılması adına Lojistik OSB için 2 milyon metrekarelik alanı valiliğimize tahsis edeceğiz." ifadelerini kullandı.

* Karacadağ'da vahşi depolama sahasının yani katı atıkların biriktirildiği yerler düzenli depolama alanına dönüştürülmesi için çalışma yürütülecek ve buradaki çöplerden enerji elde edilecek.

* Kayyım Cumali Atilla döneminde yapılan ve eleştirilere konu olan Melik Ahmet Caddesi'nin yol, kaldırım ve sokak aydınlatmasına bu ay sonu itibarıyla belediye tarafından başlanacak.

* Kentin sürekli oynanan ancak bir türlü istenilen forma getirilemeyen Dağkapı Meydanı’nda kentsel yenileme projesini gerçekleştirilecek. Bu kapsamda meydan ile meydana bakan cepheler iyileştirilecek, silüeti bozan yapıların kamulaştırılacak, Dilan Sineması'na ait bina kültür merkezine dönüştürülecek.  Aynı şekilde Ulu Cami meydanında da bir proje gerçekleştirilecek.

* Bağlar ilçesi için konuşulan kentsel dönüşüm projesi de Belediye ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek. Bu kapsamda Kaynartepe Mahallesi için ilk etapta 200 rezerv konut üretilecek, Sakarya Caddesi'nde iyileştirme projesi yapılacak.

* Bilindiği gibi yapımı sona eren Hevsel Bahçeleri kıyısında bir millet bahçesi var. Önce TOKİ eliyle alışveriş merkezine dönüştürülmesi için başlanan çalışmaların durdurulduğu eski stadın olduğu yerde 56 bin metrekarelik millet bahçesi inşa edilecek. Aynı mantıkla Bağlar’da98 bin, Kayapınar'da 100 bin metrekarelik bahçeler inşa edilecek. Çermik ve Hani ilçelerinde de yine millet bahçeleri çalışmaları yapılacak.Bismil merkezde ise Kent Merkezi Meydan Düzenlemesi Projesi gerçekleştirilecek.

* Diyarbakır'ın su ihtiyacının temini için yaklaşık 85 milyon avro tutarındaki bir projeyılsonuna kadar başlatılacak.

* Yaklaşık 7 bin bağımsız bölümün zarar gördüğü Sur ilçesinde, ihya ve inşa projesi kapsamında 5 bin rezerv konut üretilmiş durumda. Sur içerisinde 9 otel, 108 ticaret merkezi, 500'e yakın konut inşası ve yenilenmesi gereken tescilli eserlerin inşasıyla birlikte bunlar da 400'e yakınının inşası ile ilgili ihaleler yılsonuna kadar yapılacak.

Tek tek her biri güzel işler gibi duruyor...

Umarız tüm bu projelerin gerçekleşmesi, ranta dönüştürülmeden, temiz bir süreçte ve titizlikle gerçekleştirilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi