İki farklı görüşten yorum; Seçimler birinci turda biter mi?

İki farklı görüşten yorum; Seçimler birinci turda biter mi?
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Erdoğan’ın yüzde 50’yi aşan tek aday olarak çıktığını belirtirken, Araştırmacı yazar Bekir Ağırdır, cumhurbaşkanlığı...

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Erdoğan’ın yüzde 50’yi aşan tek aday olarak çıktığını belirtirken, Araştırmacı yazar Bekir Ağırdır, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalacak

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, “Erdoğan yüzde 50’yi aşan tek aday olarak çıkıyor. Erdoğan şimdiden yüzde 51’e ulaşırken Kılıçdaroğlu yüzde 45 sınırında” dedi. Araştırmacı yazar Bekir Ağırdır ise, “Kılıçdaroğlu’nun ilk turda kazanma şansı var. İkinci tura kalırsa yüzde 52-53 oy alacak gibi görünüyor" tahmininde bulundu.

14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinde kamuoyuna açıklanmayan anketleri yorumlayan Selvi, Erdoğan’ın yüzde 50’yi geçtiğini öne sürdü.

Abdulkadir Selvi’nin yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

“Oran veremeyeceğim ama önümde Optimar, Sonar ve Areda-Survey’nin anketleri duruyor. Erdoğan yüzde 50’yi aşan tek aday olarak çıkıyor. Erdoğan şimdiden yüzde 51’e ulaşırken Kılıçdaroğlu yüzde 45 sınırında. Ayrıca kamuoyuna açıklanmasa da anket yapılmaya devam edecek.

Son tura girilirken anketlerde iki eğilim dikkati çekiyordu.

1- Son iki haftaya kadar yapılan anketlerde çıkan veriler seçimlerin ikinci tura kalacağı yönündeydi.

2- Son tura girilirken seçimlerin birinci turda bitme ihtimali güçlenmeye başladı.

3- Kazanma şansı olan adayların oyları artıyor.

YÜZDE 50- YÜZDE 45 DENGESİ

4- Üç güvenilir ankete göre Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 50 sınırını aştı. Yüzde 51 bandına ulaştı. Kılıçdaroğlu yüzde 45 sınırına yaklaştı.

5-Yüzde 50 bandını aşan Erdoğan’ın birkaç puan daha alması durumunda ilk turda kazanma şansı yükseldi. Kılıçdaroğlu henüz yüzde 45 sınırını aşamadığı için seçimi kazanması için gerekli olan ‘yüzde 50 artı’ya ulaşma imkânı zor gözüküyor.” (Haber Merkezi)

AĞIRDIR: KILIÇDAROĞLU’NUN YÜZDE 51’İ AŞMA ŞANSI VAR

Araştırmacı yazar Bekir Ağırdır, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin tahminlerini açıkladı. Ağırdır, "Cumhurbaşkanlığı seçimini muhtemelen Kemal Bey birinci bitiriyor. Milletvekili dağılımında da muhtemelen Cumhur İttifakı ya da AK Parti…" dedi.

Oksijen'den İlke Gürsoy'a konuşan Ağırdır Kılıçdaroğlu ile ilgili olarak, "Kazanıp kazanmaya yetecek mi o birincilik, ondan emin değiliz henüz. Seçmenin bir kısmının Kemal Bey ile Tayyip Bey arasında bocalaması var. Ya da şöyle diyelim: Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın aldıkları oylar var. Bizde de, diğer yayınlanan araştırmalarda da ikisinin toplamı kimisinde 7, kimisinde 10 civarında.

Bu oy Oğan ya da İnce’nin, özellikle de İnce’nin siyasi fikirlerinden çok, diğer iki büyük adaya karşıtlık duygusunun ürettiği kızgınlık ya da tepkisel durum. Bu nedenle birkaç şey belirsiz.

Bir; 7-10 aralığındaki bu oy kümesi sandığa gider mi? İki; sandığa giderken İnce’ye ve Oğan’a bugünkü desteklerinde gevşeme olur mu? Ben bekliyorum çünkü bu bir tepkisel oy, ideolojik oy değil. Sinan Bey’in daha bir ideolojik tarafı var ama Muharrem İnce’ninki özellikle tepkisel.

O tepkinin de seçim sabahına kadar azalması ya da normalleşmesi beklenir. Sandığa gitme oranı veya gittiklerinde hala İnce veya Oğan deyip demeyecekleri önemli. Dolayısıyla Kemal Bey’in birinci turda yüzde 50’yi aşma şansı hala var. Ama kesin böyle oluyor demek de henüz mümkün değil" dedi.

İlk turda Kılıçdaroğlu’yla Erdoğan arasındaki olası farka ilişkin "burun farkı" var diyen Ağırdır şunları aktardı:

"Çok yakın, neredeyse başa baş ama burun farkıyla Kemal Bey önde. Aslında seçmenin yüzde 80’inin oy tercihi artık belli. Kalan yüzde 20’nin ne kadarının sandığa gidip gitmeyeceği önemli. Gittikleri zaman da her 10 kişiden yedisinin muhalefete ya da Kemal Bey’e, üçünün Tayyip Bey’e oy vermeye daha yatkın olduğunu söylemek mümkün.

İkinci tura kalınca durum biraz başka. Çünkü parlamento aritmetiğinin ikinci turu etkileme potansiyeli var. İki tur arasında iktidarın kas gücüyle neyi ne kadar bükmeye zorlayacağı, siyasi alanı ne kadar daraltacağı ya da basınç altında tutacağı belirsiz. Onun için ikinci turda kategorik olarak böyle demek mümkün değil.

Ama araştırmalar üzerinden bakarsan, ikinci turda Kemal Bey’in seçilmesi neredeyse kesin gibi görünüyor. Ama demin dediğim gibi, başka etkileri ölçebilme şansımız yok. Birinci turda da bu iş bitiyor demek için henüz erken ama Kemal Bey önde.

14 Mayıs seçimleri sonrası oluşacak Meclis'teki vekil sayıları da gündemdeki yerini koruyor. Ağırdır bu konuda şunları aktarıyor:

"Toplam oylar üzerinden baktığımız zaman Cumhur İttifakı önde görünüyor. Millet İttifakı’ndaki partilerin toplamı, AK Parti + MHP’den biraz daha geride. Ama aynı cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi, diğer partilerle beraber kenarda kalan bir yüzde 3-4 oy var. Bir de yüzde 12-13 mertebesinde Emek ve Özgürlük İttifakı var.

Millet İttifakı, hâlâ görece Cumhur İttifakı’nın biraz gerisinde. Bunun milletvekili tablosuna yansıması ise bu oranlardan biraz farklı. Çünkü Türkiye’de siyasi rekabet tam değil. AK Parti ve MHP’nin oyları ağırlıkla Orta Anadolu ve Karadeniz’de. 45 bin-70 bin aralığında oyla milletvekili seçilen coğrafyada daha yaygın oldukları için, onların oylarının milletvekili karşılığı da görece fazla.

Halbuki CHP, İyi Parti, hatta Deva’nın seçmeni kentli. Ve metropollerde neredeyse 90-110 bin oyla bir milletvekili seçilecek. Hem oy oranı biraz geride olduğu için hem de bu matematik nedeniyle beklenir ki, AK Parti ve MHP’nin milletvekili toplamı görece fazla olacak.

Ama Millet İttifakı ile Emek ve Özgürlük İttifakı’na beraber bakıldığı zaman; Cumhur İttifakı’nın milletvekili sayısı 300’ü geçemeyecek.

Yani Tayyip Erdoğan seçilse bile arkasında bir Meclis desteği olmayacak. Millet ile Emek ve Özgürlük ittifaklarının milletvekili sayısı, AK Parti artı MHP milletvekili sayısından fazla olacak.

Anayasayı değiştirebilmek için gerekli 360’a henüz ulaşamıyorlar görünüyor. Ama bugünün muhalif milletvekilleri Meclis’te çoğunluk olacak." (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.