DEM Parti ve CHP arasındaki görüşmelerde son durum ne?

DEM Parti ve CHP arasındaki görüşmelerde son durum ne?
DEM Parti ve CHP’nin Kent Uzlaşısı bağlamında sürdürdüğü görüşmelerde son durum. DEM Parti Mersin, Adana, Aydın ve pek çok ilçenin konusunda anlaşma sağlandı mı? Detaylar Haberimizde…

YENİGÜN HABER – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) arasında Kent Uzlaşısı bağlamında süren görüşmeler sonuçsuz kaldı.

CHP’nin Kent Uzlaşısı arandığı il ve ilçelerde adaylarını açıklaması üzerine ulaştığımız DEM Partinin kaynakları, CHP’lilerin talepleri reddeden yaklaşımı nedeniyle görüşmelerin sonuçsuz kaldığını paylaştı.

Pek çok ilçede CHP’nin adaylarını açıklaması üzerine ulaştığımız partili kaynaklar, bu model bağlamında sadece CHP ile görüşmeler sağlamadıklarını, birçok siyasi parti ile görüşmeler yaptıklarını söyledi.

GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ KALDI

Ancak CHP ile görüşmelerin büyük oranda durduğu ve sonuçsuz kaldığını paylaştı. Bu sonuca giden yolda neler yaşandığının bilgisini de veren partili kaynaklar, DEM Partinin halkların taleplerini dile getirdiğini ve son derece uzlaşıcı ve yapıcı hareket ettiklerini ancak CHP’nin aynı kaygı ile hareket etmediğini ve bu nedenle görüşmelerin önemli oranda sonuçsuz kaldığını ifade etti. Partili kaynaklar, “, CHP’nin bu süreç boyunca talepleri karşılamayan bir tuttum sergilemesi görüşmelerin önemli oranda kesintiye uğramasına neden oldu” dedi.

MERSİN, ADANA VE AYDIN’DA ADAY ÇIKARILACAK

Partili kaynaklar, görüşmelerin önemli oranda kesintiye uğraması nedeniyle uzlaşı aradıkları kentler için parti olarak tekrardan masaya oturduklarını paylaştı. Partili kaynaklar, Mersin, Adana, Aydın ve birçok kritik kentte aday çıkarma kararı aldıklarını ve önümüzdeki günlerde adayların belirlenmesi ile birlikte kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi. Partili kaynaklar, uzlaşının arandığı kentler arasında bulunan Muğla’da ise adaylarının vücut bulmaya başladığını belirtti.

Partili kaynaklar, Muğla için Yusuf Uludağ ve Candan Süsoy’u tartıştıklarının bilgisini verdi.

NE OLMUŞTU?

Mayıs ayında yapılan genel seçimlerin ardından Kurdistan ve Türkiye kentlerinde halk toplantıları düzenleyen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), buradan çıkan eleştiriler ve öneriler doğrultusunda yeni dönem politika ve mücadele hattını belirledi.

Parti, bu nedenle Kurdistan’da sandıklardan birinci ve ikinci olarak çıkılan tüm illerde 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde gösterilecek adaylarını ön seçim ile belirleme kararı aldı. 13 Ocak tarihi ve sonrasında yapılan ön seçimin ardından ise adaylarını açıkladı.

Parti, aynı zamanda Türkiye’deki büyükşehirlerde ve diğer il ve ilçelerde gösterilecek adaylarını Kent Uzlaşısı olarak adlandırılan model kapsamında belirleme kararı aldı.

DEM Parti’nin 4 Aralık’ta toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında batı kentlerinde de aday çıkarma eğilimi ortaya çıktı. Bu eğilim, 16 Aralık’ta bir araya gelen Parti Meclisi (PM) toplantısında da destek gördü. Parti Meclisi, bu konudaki nihai kararın MYK ve Eş Genel Başkanlar tarafından verilmesini uygun gördü. Sonrasında yeniden toplanan parti MYK’si Mersin, Adana, Aydın, Antalya, Konya, Kocaeli, Manisa, Çanakkale, Tekirdağ, İzmir ve İstanbul’da olmak üzere 27 ayrı ilçede aday çıkarmayı kararlaştırdı.

İSTANBUL’DA UZLAŞI ÇIKMADI

DEM Parti, daha sonra ise Türkiye’de bulunan 7 ilde aday çıkaracağını açıkladı. Parti geriye kalan yerlerde de Kent Uzlaşısı kapsamında hem CHP hem de diğer siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve gruplarla ortak aday çıkarma üzere görüşmeler yaptı. Parti bu bağlamda Eş Genel Başkanlar düzeyinde iki defa CHP ile görüşme sağladı. Bu görüşmeler sonrasında Kent Uzlaşısının sağlanması için komisyon kuran her iki parti, her kenti ve ilçeyi ayrı ayrı olarak ele aldı. Kent uzlaşısının sağlanıp sağlanmayacağı merak edilen ve uzun tartışmalara neden olan İstanbul’a dair CHP’nin talepleri karşılamayan yaklaşımı uzlaşı sağlanamadı. Parti Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’yi aday göstereceğini açıkladı. Parti, aynı zamanda aynı gün 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe adaylarını da açıkladı.

Kaynak:Mezopotamya Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.