AK Parti 50+1’i eleştirdi; Milli irade üstünde baskı unsuru

AK Parti 50+1’i eleştirdi; Milli irade üstünde baskı unsuru
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017'de cumhurbaşkanlığı seçimi için kendileri tarafından kanunlaştırılan yüzde 50+1 oy alma şartını değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak Parti ve MHP’nin teklifleriyle 2017 yılındaki anayasa değişikliği referandumuyla yürürlüğe giren, cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartının kaldırılmasından yana olduğunu söyledi.
Erdoğan, seçimler öncesinde de dile getirdiği “50+1’in değişmesinden yana olduğu fikrinin devam ettiğini belirterek, “Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok, altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla “en fazla oyu alan aday seçilir” denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır.” İfadelerini kullandı.

Öte yandan benzer bir açıklama AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin’den geldi. Şahin, cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartını eleştirdi.
Sosyal medya hesabı X’ten paylaşım yapan Fatih Şahin, "Cumhurbaşkanı seçimi için aranan 'salt çoğunluk', bir başka ifadeyle '50+1' şartı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin olmazsa olmaz unsuru değildir. Nitekim dünyanın birçok demokratik ülkesinde farklı oranlar uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.

DEMOKLES'İN KILICINA DÖNÜŞTÜ
Yüzde 50+1 şartının milli irade üstünde "baskı unsuru" olduğunu savunan Şahin, "Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden bugüne siyaset sahnesinde yaşananlar bu şartın siyaset kurumu ve millet iradesi üzerinde bir baskı unsuru haline geldiğini, siyasetin doğal mecrasını tahrip ettiğini, parçalı ve istikrarsızlığa gebe bir tablo oluşturduğunu gözler önüne sermiştir" dedi.
Uygulamanın "Demokles'in kılıcı"na dönüştüğünü belirten Şahin, şöyle devam etti:
"En çok oyu alan adayın seçilmesi, seçim yarışının daha rekabetçi, organik, baskılardan ve sunilikten uzak gerçekleşmesini sağlayacak; sonuçları itibariyle daha sağlıklı ve ülkemizin menfaatine olacaktır. Siyaseti ve şeffaflığı değil, siyasetsizliği ve kapalı kapılar ardında yürütülen gizli ve karanlık pazarlıkları seçenler, 'salt çoğunluk/50+1' şartını sistemin ve siyaset kurumunun üzerinde sallanıp duran Demokles’in kılıcına dönüştürmüşlerdir. Bu nedenlerle meselenin anayasal düzlemde gözden geçirilmesini kaçınılmazdır." (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.