SGK ödemeleri ertelenmeli

SGK ödemeleri ertelenmeli
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca deprem bölgesinde bulunan mükellefler için 31 Ağustos’a kadar vergi, SGK gibi yükümlülükleri erteleme kararını Yenigün’e değerlendiren DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, depremin etkisinin devam ettiğini belirterek, vergi ödemelerinin bir süre daha ertelenmesi için çağrıda bulundu.

Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL - 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da bulunan mükellefler için vergisel, SGK gibi yükümlülükleri 31 Ağustos’a kadar ertelediğini açıklamıştı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, vergi yükümlülüklerin en azından yılsonuna kadar ertelenmesi gerektiğini söyledi. Deprem bölgesinde halen birçok sorunun yaşandığına dikkat çeken Kaya, vergi ödemelerin ertelenmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşme gerçekleştirdiklerini bildirdi. Kaya, “Vergilerin ertelenmesi konusunda düşüncelerimizi Hazine ve Maliye Bakanına ilettik. Ertelemenin 2023 yılının sonuna kadar olmasını talep ediyoruz. Erteleme ile ilgili, taksitlendirilme ile ödenmesi ve bunun ertelenmesi için çalışmalar yaptık. Depremin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen ticaret Diyarbakır’da ve deprem bölgesinde oturmuş durumda değil. İnsanlar şu an krediye ulaşamıyorlar. Satışlarda da şu an düşüş var. Deprem bölgesindeki diğer illere yapılan satışlar ile ilgili tahsilat sorunu var. Bunlar daha çözülmemişken, sattığını alamayan bir esnafa, iş adamından şu an vergi tahsil etmek doğru değil. Bu yüzden biz erteleme istiyoruz. Esnaf ve iş insanlarımız bu vergileri ödeyecek durumda değil. Ödemezse ceza alacaklar. Bizim talebimiz en azından bunu yılsonuna kadar uzatmaktır.” dedi.

VERGİ VE BORÇLAR 6 AY DAHA ERTELENMELİ
Esnafın deprem sonrası iflasın eşiğine geldiğini belirten Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu ise şunları söyledi:
“11 ilde deprem yaşandı. Ancak 4 ilin hem kredi hem vergileri ertelendi. Şu anda Diyarbakır’ın da ciddi bir mağduriyeti söz konusu. Şu anda yaklaşık Diyarbakır’da 2 binin üzerinde binanın yıkılma işlemi var. Bu binaların altlarında iş yerlerimiz mevcuttu. Şu anda birçok esnaf işyerini kapatmak zorunda kaldı. Ciddi anlamda iflas eşiğinde olan esnaflarımız mevcut. Sadece vergiler değil, borçlarında en az 6 ay daha ertelenmesi gerek. Ciddi anlamda krediler esnaflara verildi. Fakat bu esnaflar için maalesef yeterli değil. Bunun devam etmesi ve desteklerin sürmesi gerekiyor. Vergiler ve borçların ertelenmesi gerek. Konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ile konuşup bu sorunu dile getireceğiz. Esnafa ciddi destek verilmesi gerek. Çoğu esnafımız iflas eşiğinde. Esnaflarımızın iflas etmemesi için, istihdamın sağlanması için yeni bir destek paketinin açıklanması gerek.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.