Diyarbakır'da geçim sıkıntısı depremin önüne geçti

Diyarbakır'da geçim sıkıntısı depremin önüne geçti
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Diyarbakır'da bazı esnaf canını hiçe sayarak ağır ve orta hasarlı binaların altında kepenklerini açmaya devam ediyor. Depremden bu yana ağır hasarlı binadaki iş yerinin açık olduğunu belirten esnaf Rıza Demir, geçim korkusunun deprem korkusundan daha önde geldiğini belirtti.

Recep ÇALIŞKAN-Neval AKYÜZ/YENİGÜN ÖZEL – Türkiye’nin kronik sorunu haline gelen geçim sıkıntısı, deprem felaketinin önüne geçti. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da bazı ağır hasarlı binaların yıkımı devam ederken, halen ağır hasarlı binaların altında kepenk açan esnaf, geçim sıkıntısı nedeniyle canını hiçe sayıyor. Bağlar ilçesindeki Şeyh Şamil Mahallesi muhtarı Mehmet Kızıltepe, ağır hasarlı binaların altında açık tutulan iş yerleriyle ilgili yaşanan sorunları yetkililere bildirmelerine rağmen yeterli bir çözüm üretilemediğini söyledi. Diyarbakır’da depremin yaralarının sarılmadığını aktaran muhtar Kızıltepe, en önemli sorunun ise yüksek kiralar olduğuna vurgu yaptı. Muhtar Kızıltepe, “Mahallemizdeki ağır hasarlı binalarda bazı işyerleri açık durumda. Bunu toplantılarda dile getirdim, yetkililerle paylaştım. Eskiye nazaran azalma var. Ama hala da bu binaların altında yaşayanlar var. Bununla ilgili belediye başkanıyla görüştük ancak bir sonuç alamadık. İnsanlarımız sanki hiç ölmeyecekmiş gibi ikinci bir deprem olmayacakmış gibi orada yaşamaya devam ediyorlar. Bunun sebebi ise vatandaşın, esnafın mağduriyetinden kaynaklıdır. Bugün Diyarbakır’da 5 bin lira kira yardımı yapılıyor ama kira fiyatları en az 10 bin. İnsanlar zaten asgari ücret alıyor. 12 bin 15 ya da 18 bine kiralık ev bulunca bunun 5 binini devlet karşılıyor. Bunun site ücreti var, kapıcı parası var, elektriği, suyu var. Vatandaş bu evlerde mecburen ikamet etmek zorunda kalıyor. Bugün 5 bin TL’ye ne alınabilir ki? Devletimizin şefkatli ellerini göstermesi gerekiyor. Bu adamların kira bedelleri en azından 12 bin ya da 15 olması gerekiyor ki bu insanlar rahat bir şekilde taşınabilsinler. Bu kira miktarı gerçekten çok az” dedi.

‘ESNAF ZOR DURUMDA’
Esnafın yardım alamadığını belirten muhtar Kızıltepe, “Hiçbir esnaf kira yardımı almadı. Esnafın durumunun nasıl olacağı belli değil. Ama bu esnafın ağır hasarlı binaların altında oturacağı anlamına da gelmiyor. Her şeyden önce can güvenliği önemlidir. Kira hakkı ödenmedi diye idari bölge mahkemesine başvurabilirler. Esnaf da haklarını arayabilirler. Esnaf vatandaşlarımızın mağduriyeti de söz konusudur. Esnaf vatandaşlarımıza da bu haklar tanınsın mağduriyetleri giderilsin, onlara da haklar tanınsın” diye konuştu.

‘DEPREMDEN EN ÇOK ŞEYH ŞAMİL MAHALLESİ ETKİLENDİ’
Şeyh Şamil Mahallesi’nde yıkım çalışmalarına yeni başlandığını söyleyen Kızıltepe, “Depremde en çok etkilenen mahalle Şeyh Şamil mahallesi. İlk rapora göre sonradan düzeltme olsa da 167 tane ağır hasarlı bina 212 tane de orta hasarlı bina Şeyh şamil mahallesinden toplam 379 bina mevcut. Yıkım işlemleri devam ediyor. Ayrı ayrı şirkete veriliyor, her şirkete 10 tane verilince daha hızlı yıkım olacaktır ama her şirkete 30 40 tane verilince ağır ilerliyor. Böyle devam ederse yıkım işlemleri bir yılda bitmez” şeklinde konuştu.

‘BİNA SAKİNLERİNE VERİLEN DESTEK ESNAFA VERİLMEDİ’
Depremin üstünden 7 ay geçmesine rağmen e bir yardım alamadıklarını belirten mahalle esnafından Rıza Demir ise şunları söyledi:
“6 Şubat depreminde ilk etapta az hasarlı diye kayda geçti daha sonra ikinci bir ekip geldi ve bina sakinlerinin çağırdı, ikinci ekipte ağır hasarlı dedi. Bina sakinlerinin sanki isteğine bağlı olmuş oluyor sanki. Öyle bir şeyin olmaması lazım. Şu an ağır hasarlı zaruri durumdan kaynaklı kalıyoruz. Kira yüzünden sıkıntı içindeyiz. Başka bir yer bulduk, malımızın çoğunu çıkardık. Özel mühendis getirdik baktırdık, binanın hantal olduğunu ama kolonların sağlam olduğunu söylediler. Ama korkuyoruz, mecbur burada kalıyoruz. Bina sakinlerine verilen destek esnafa verilmedi. Kira yardımı almadık. Esnafa hiçbir şekilde yardım yapılmadı. Bizde buranın vatandaşıyız neden esnafa yardım yapılmadığını anlamıyorum.” Dedi.

‘ESNAFIN CANI ÇOK YANDI’
Esnafa yeterli yardım yapılmamasından dolayı mağdur olduklarını söyleyen Demir “Şuan çevremizdeki binaları yavaş yavaş yıkıyorlar bize de haber verecekler yıkım sırası geldiğinde o zaman çıkacağız. Kiraların yüksek olması esnafın canını baya yaktı. Ayrıca müşterilerin olmaması da mecburen ağır hasarlı binalarda kalmaya devam ediyoruz. Devletin esnafa sahip çıkması destek sunması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.