‘DİSKİ sorumluluktan kaçınıyor’

‘DİSKİ sorumluluktan kaçınıyor’
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi’nin sitelerde bahçe sulamaları için sondaj önerisine tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Abdussamed Ucaman, bu projenin Diyarbakır’da ki ekolojiye zarar vereceğini belirterek, bir an önce sonlandırılmasını gerektiğini ifade etti.

Recep ÇALIŞKAN-Neval AKYÜZ/YENİGÜN ÖZEL - Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, kentte su tasarrufunun sağlanması amacıyla önceki yaptığı “Sitelerde birkaç yıldır yürüttüğümüz denetimlerle bahçe sulamaları için sondaj kuyuları açılması tavsiye edilerek sondaj sularını kullanılmasını sağladık. Buralarda sürekli kontrol ve denetimleri gerçekleştiriyoruz" açıklamalarına tepkiler sürüyor.

Yenigün’e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şube Başkanı Abdussamed Ucaman, “Diyarbakır’da 2 bin tane site var. Her site birer sondaj vurursa 2 bin sondaj eder. Her bir sondajın debisini göz önünde bulundurursak, bu kadar suyun Diyarbakır’da olmadığının farkına varırız. Dünyanın hiçbir ülkesinde, böyle bir sistematiğin oluşmadığını da biliyoruz. Bu proje ile ekolojiye zarar verilecek. Şu an da biz tarımsal alanda bile mümkün mertebe daha az su tüketen bitki türlerini yetiştirme çağrısını yapıyoruz. Yapılan barajlar ile yeraltındaki su azalmıştır. Kışın yağan kar bile yerin altını yeterince beslemiyor. Bu sondajlar ileride çeşitli afetlere de neden olabilir. Bugün dünyanın herhangi bir yerinde yeraltındaki suyun çekilmesi ile birlikte böyle afetler oluyor” dedi.

‘İÇME SUYU İLE İLGİLİ DE SORUNLAR GİDEREK ARTIYOR’
Kayyım yönetimlerinin 8 yıldır Diyarbakır’a herhangi bir konuda katkıda bulunmadığını da vurgu yapan Ucaman, şunları söyledi:
“Diyarbakır’da içme suyu ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. 8 yıldır bu konu ile ilgili bir proje gerçekleşmedi maalesef. Bununla ilgili bir değerlendirme yapılmadığı için artık biz şehir olarak su sıkıntısı çekmeye başladık. Son 3 yıldır içme suyu ile ilgili de sorunlar giderek artıyor. Konunun muhatabı kurumlar, kendilerini toplumun üstünde hissediyor. Diyarbakır’da kapasitenin artırılmadığı, günü kurtarma şeklinde olayı götürdükleri ortada. Kayyımların gelişi zaten hayırlı değildi, duruşları da hayırlı değil. Diyarbakır için bizim yeniden su arayışına girmemiz gerek.

'O KOLTUKTA OTURUYORSAN ÇÖZÜM ÜRETECEKSİN'

Mevcut nüfusa yeniden bir düzenleme olması gerekiyor. Bu projelerin yapılması ve bir an önce faaliyete girmesi gerekirdi. Şu an mevcut durumda bunu da görebiliyoruz. Belediyeler DİSKİ gibi kurumsal görevinden çekiliyor ve bu görevi de vatandaşın üstüne atıyor. Halbuki bu sorunu sizin çözmeniz gerek. O koltukta oturuyorsan ya çözüm üreteceksin ya da o koltuktan kalkacaksın.”

‘BUNUN HESABINI SORARIZ’
Ucaman, böyle bir projenin gerçekleşmesi halinde bunun hesabını oda olarak soracaklarını belirterek, “Bu projeyi tüm ayrıntılarıyla değerlendirmeyip kervan yolda dizilir mantığı ile hareket etmek maalesef bizim zararımızadır. Biz buradan bu projeyi hayata geçirenleri uyarıyoruz böyle bir proje gerçekleşirse bu konuda şikâyetçi oluruz. Diyarbakır’daki STK’lar olarak bizler doğru bir değerlendirme istiyoruz. Kamusal görevini yetki olarak görüyor bu kurumlar. Artık halktan kopan bu kurumlar kendi başına karar veriyor. Bunların hesabı halk adına en demokratik şekilde yapılacaktır. Bu halkın yararına, rızası alınmayan hiçbir iş düzgün ilerleyemez.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.