Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir

Foto: Arşiv

Diyarbakır, vaka sayılarındaki artış ve bulaşın en fazla görüldüğü illerin başında olması sebebiyle sıklıkla haberlere konu oluyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 Haziran Perşembe günü paylaştığı verilerde Diyarbakır'da son 1 ayda günlük ortalama vaka sayısının 58, son 1 haftada günlük ortalama vaka sayısı 81, son 3 günde 87, son gün ise 100'e yaklaştığını açıklayarak haberlere konu olan rakamsal artışı teyit etti.

19 Haziran Cuma günü Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya ise 1 Haziran sonrası Diyarbakır Gazi Yaşargil Araştırma Hastanesi'nde her gün 180'e yakın hastanın yattığınadikkat çekerek,“Bir günde 50 hastanın taburcu edildiği zamanlar oluyor ve bunların 30'a yakını yoğun bakımda. Son 2 hafta içinde her gün bir ya da iki hastayı kaybettiğimiz günler oluyor. Ateş düştüğü yeri yakıyor, henüz pandemi tehlikesi geçmedi. Diyarbakır açısından artarak devam ettiğini söyleyebiliriz” dedi.

SES Şube Başkanı Şiyar Güldiken de en az 150 sağlık çalışanının enfekte olduğunu belirterek sahadan aldıkları verilerin bakanlığın dediklerinden daha fazla olduğunu iddia etti. Özellikle son 3-4 gündür (15-18 Haziran’ı kastederek) yeni eklenen günlük vaka sayılarının 100'ün üzerinde olduğuna; Diyarbakır'daki hastanelerin toplamında 30-35 civarı yoğun bakımda olmak üzere, toplamda yaklaşık 250 vakanın tedavi gördüğünü söyledi. Güldiken, “Bunlar içinde sağlıkçı arkadaşlarımızda var. Bize bilgisi ulaşan yaklaşık 150 sağlık çalışanı enfekte olmuş durumda” dedi.

Aynı gün Sağlık Bakanlığı’nın korona virüs semptomu göstermeyen, temaslı kişilere test uygulamasını durdurduğu, semptomları gösterenlere test yapılmasını da yetkilendirilmiş hekimlerin e-imzalı onayına bağladığı haberi yer aldı.

Yeni İl Valisi Minür Karaloğlu, ayağının tozuyla İl Pandemi Kurulu toplantısı sonrası (20 Haziran Cumartesi) kentte vaka sayısı ve alınacak tedbirleri açıklarken, yuakarıdaki bilgileri kısmen teyit eden şu bilgileri verdi: Kentte 54 kişi korona virüsten dolayı hayatını kaybetti. Kamu ve özel sektör hastanelerinde ayrılan yatak sayısı 373, yatan hasta sayısı 189.103 yoğun bakım ünitesi pandemiye ayrılmış durumda ve entube hastalar ile birlikte 26 yatak dolu. Toplam 205 vaka var ve bunlardan 20 hasta yoğun bakımda, 6 hasta solunum cihazına bağlı olarak yaşam mücadelesi veriyor.

Rakamlar farklı olsa da(Ki resmi rakamlar sadece hastanelerde tedavi görenleriiçeriyor)Diyarbakır’da vaka sayılarının 1 Haziran itibarıyla gün geçtikçe arttığı su götürmez bir gerçek.

Üstelik bu durum bazı yasaklara, idarecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı uyarılara rağmen katlanarak devam ediyor.

İlk soru, neden bu kadar artış yaşandı?

Yerlikaya ve Güldikennedenleri şöyle sıralıyor: Normalleşme sürecinin bu kadar hızlı olmaması gerekiyordu. Bayramda 4 günlük yasağın Diyarbakır'da gerekli şekilde uygulanmadı. Diyarbakır'da bu kadar artışın yaşanmasının temel nedeni, her şeyin güllük gülistanlıkmış gibi 1 Haziran sonrası açılması. İller arası seyahatin açılması (Ki bunu Vali de kabul etti), çalışan insanların işlerine dönmesi, lokantaların açılmış olması, bunlar bir anda olunca Türkiye'nin farklı yerlerinden Diyarbakır'a gelen kişilerin taşıdıkları virüsün etkisiyle artış oldu. Diyarbakır'daki vaka artışının temel olarak kümelendiği yerler, nişana katılanlar, taziyelere katılanlar arasında bulaşma oldu. İş yerinde çalışan insanlardan bulaşma oldu. Toplu olarak insanların bir araya geldiği alanlarda çok ciddi vaka artışı ile karşı karşıya kaldık.Şunu söyleyebiliriz, maalesef süreç ekonomiye kurban edildi.

….

Diyarbakır birinci dalganın pikini yaşamadığına dair ürkütücü öngörüler bir yana; ikinci soru ek tedbirler ya da yeni kısıtlamalar uygulanacak mı?

İl Valisi Karaloğlu, Pandemi Kurulu Toplantısı alınan kararları açıkladı: Maskesiz sokağa çıkanlara 900 lira para cezası uygulanacak. Burnu veya ağzı açıkta bırakacak şekilde maske takmak yani usule uygun takılmaması da ceza sebebi sayılacak. İşletmelerde de yapılacak denetimlerde birinci tespitte uyarılacak, ikinci tespitte ise 3 bin 150 para cezası uygulanacak, uymamakta ısrarda bir gün kapatma cezası uygulanacak…1 Temmuz itibariyle açılacak olan düğün salonlarında açık alan tavsiyesi, taziye konusunda da ikna ekipleri oluşturulacak.

Verileri alt alta koyup baktığımızda; normalleşme sürecindeki artan vakaların veriliş şekli ve rakamlar arasındaki fark;farklı kaygılardan kaynaklandığı sonucunu çıkarabiliriz.

Sağlık odaklı sivil toplum örgütleritoplum sağlığını öncelerken, merkezi idareye paralel hareket eden yerel yöneticiler de ekonomik kaygıları önceleyen ve halkı kendi tedbirlerini almaya teşvik eden bir pozisyonda ısrar ediyor.

Sözün özü; normalleşmede geri adım yok, denetimler artırılacak. Önce uyarı, uymadı ceza…

Siz siz olun işinizi şansa bırakmayın, tedbiriniz alın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi