Normalleşme Diyarbakır’a yaramadı

“Türkiye’de COVID-19 salgını normalleşme süreci ve dalgalanmalar” araştırmasının ilk sonuçları 2 Haziran günü yayınlandı. Araştırmayla ilgili Bilim Akademisi Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Kurul Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Alpar, farklı senaryolara göre ikinci bir salgın dalgasının ne zaman ve ne büyüklükte olabileceğinin tahmin edildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Kestirimler, Türkiye için toplam sayılar üzerinden yapıldığından şehirlerarası seyahat yasağının kalkması ile artacak bulaşıcılık da beklenen ikinci dalgayı büyütebilir. Ancak bilinmeyen yaygın bir bağışıklık oluşmuşsa ya da toplumun edindiği korunma alışkanlıkları tedbirlerin kalkmasından sonra da etkili olarak devam ederse yeni hasta ve ölüm sayılarında 1 Haziran öncesinde sürmekte olan azalma 1 Haziran’da başlayan normalleşmeye rağmen kalıcı olabilir”

Aynı şekilde iki senaryo analiz edildiği araştırma sonucunda normalleşme sürecinin haziran, temmuz ya da ağustos ayında başlaması halinde yaşanabileceklerin ele alındığı ilk senaryoda, haziran ayının erken olduğu yine Kurul tarafından ifade ediliyor.

Bağımsız uzmanlar yarım ağız da olsa “yeni normalleşme sürecinin erken olabileceğine” vurgu yapıyor.

Konunun tartışıldığı süreçte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Türkiye'deki korona virüsü salgınında ikinci dalga beklemediklerini net bir dille belirterek, “Bunda kontrollü sosyal hayatı uygulamaya geçirmemizin rolü büyük” dedi.

Normalleşme sürecinin başladığı geçtiğimiz hafta Diyarbakır’da salgın artışı ile ilgili ard arda kötü haberler geldi ve basında Diyarbakır’ın vaka artışında İstanbul’un ardından ikinci sıraya yerleştiği haberleri yer aldı.

Aksi yönde ne Sağlık Müdürlüğü, ne de Valilik “net bir dille” açıklama yap (a)madı ancak Sur ilçesinde bazı bölgelerde “maskesiz dolaşım”a yasak getirildi.

Sağlık Bakanlığı, vaka sayılarıyla ilgili açıklamaları kendi dışında herhangi bağlı birimlerin ya da Valiliğin açıklamasına zimmen kısıtlama getirdiğini biliyoruz.

Ancak konunun muhataplarıyla birebir yapılan konuşmalarda, “Diyarbakır’da vaka sayılarında beklenenin üzerinde artışların yaşandığı, yeni normalleşme sürecinin vatandaş tarafından yanlış algılandığı ve tabanda duyarsızlık olduğu” dile getiriliyor.

Normalleşme adımlarının ardından vaka sayısında yaşanan artışlar doktor olan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel tarafından Meclis’e taşındı. Güzel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları sordu:

“* Diyarbakır’da şu ana kadar kesin olarak kaç kişiye korona virüs tespiti konulmuştur? Bu kişilerden kaçı yaşamını yitirmiştir? Yaşamını yitirenler arasındakilerin kaçı sağlık çalışanıdır?

* Diyarbakır’ın vaka artış hızında Türkiye 2’ncisi olduğu iddiaları doğru mudur?

* Vaka artış hızının son on günlük süreçte (3 Haziran’da) Diyarbakır’da en yüksek vaka sayısını yakaladığı göz önüne alınarak Diyarbakır için tedbirlerin sıkılaştırılması, gerekli önlemlerin alınması için ne gibi politikalar üretilecektir?

* Normalleşme adımlarının hayata geçirildiği bugünlerde hala günde ortalama olarak bin yeni vakanın ortaya çıkmasının gerekçesi nedir? Avrupa ülkeleri arasında hasta artış hızına göre üçüncü sırada yer alan Türkiye’nin normalleşme sürecine hazır olduğunu düşünüyor musunuz?

* Normalleşme süreci içerisinde gerekli tedbirler alınmadığı sürece ikinci bir dalganın başlayacağı bilim kurulu üyeleri tarafından ve birçok uzman tarafından dile getiriliyorken bu adımların daha kontrollü atılması ve ikinci bir dalganın başlamaması için ne gibi tedbirler alınacaktır?”

Velhasıl, salgın ile birlikte sağlık alanındaki yeni normalleşme uygulamalarının, artan ekonomik endişelerden bağımsız değerlendirilmediğini biliyoruz.

Ancak yetkililerin şifaen dile getirdiği “yanlış algı ve duyarsızlık” gibi gerekçelerin önüne geçmek için de bir şey yapılmadığı ortada.

Durumun vehameti net bir dille belirli sınırlamalar uygulamaya konularak yapılmasına fazlasıyla ihtiyaç var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi