Müzede mobbing teftiş kurulu raporunda

Müzede mobbing teftiş kurulu raporunda
Diyarbakırlı Arkeolog Merve Kaçmış'ın intiharıyla gündeme gelen Gaziantep Mozaik Müzesi’nde mobbing, zimmet ve eksik envanter iddiaları konuşulmaya...

Diyarbakırlı Arkeolog Merve Kaçmış'ın intiharıyla gündeme gelen Gaziantep Mozaik Müzesi’nde mobbing, zimmet ve eksik envanter iddiaları konuşulmaya devam ediyor. Kaçmış’ın ölümünün ardından rapor hazırlayan Teftiş Kurulu Başkanı İzzet Güven, müze müdürünün mobbing uyguladığına dair dilekçe ve sözlü şikayetlerin olduğunu belirtiyor

DİYARBAKIR YENİGÜN - Gaziantep Mozaik Müzesi’nde görevli sözleşmeli arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharının ardındaki sis perdesi hâlâ dağılmadı. Gazeteduvar’dan Murat Güreş’in haberine göre  ancak çalıştığı kurumda mobbing’e maruz kaldığı ve bunları ardında bıraktığı mektupta anlattığı belirtilen Kaçmış’ın ölümüyle ilgili ciddi iddialar var. Bunların bazıları Teftiş Kurulu raporuna da yansımış.

Başsavcılığın soruşturma başlatması bekleniyor

Arkeoloğu ölüme götüren intihar sıradan bir adli vaka olmadığı gibi müzede eksik olduğu iddia edilen 150-200 parça tarihi eserin akıbetinin de araştırılması gerekiyor. Bu konuda intiharı araştıran Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı dışında Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da ayrı bir soruşturma yürüteceği ifade ediliyor. Arkeoloğun, intiharının arka planında müzede 2017 yılından bu yana yaşanan ve görmezden gelinen bazı olayların yattığı iddia ediliyor.

Önce müdür yardımcılığı sonra vekaleten müdürlük

Merve Kaçmış’a, ‘müzedeki eksik envanteri üzerine alması için mobbing’ yaptığı iddia edilen ve başlatılan soruşturma kapsamında açığa alınan Müze Müdürü E.Ö.’nün bu göreve getirilmesinde bazı kayırmaların yaşandığı da bu iddialar arasında. E.Ö.’nün önce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne müdür yardımcısı olarak atandığı, ardından önceki müdür Ahmet Denizhanoğulları’nın görevden uzaklaştırılarak E.Ö.’nün vekaleten bu göreve atandığı belirtiliyor. Göreve başlar başlamaz, personele mobbing uyguladığı ileri sürülen ve bu konuda Müzeler Genel Müdürlüğü’ne hakkında çok sayıda şikâyette bulunulan E.Ö., müze çalışanları M.K. ve H.K. tarafından açılan davalarda da cezalar almış. Ancak Batman Müze Müdürü Tenzile Uysal’ın Gaziantep Müzesi’ne atanması ile pasifize edilmesine rağmen E.Ö.’nün “müze müdürlüğü vekilliği” bir türlü sona erdirilmemiş. İddialara göre E.Ö. bu dönemde yerel idare tarafından kollanmış ve çeşitli gerekçelerle hakkında yapılan şikayetler için hiçbir işlem yapılmamış. Ayrıca E.Ö.nün, ‘yöneticilik yapacak vasıfları olmadığı’na dair İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne üstleri tarafından yazılan yazılara da bir cevap verilmemiş.

Müzedeki eksik envanter için teftiş kurulu uyarılmış

Öte yandan müzeye yakın kaynaklar, genç arkeolog Merve Kaçmış’ı, ‘baskı nedeniyle’ intihara götürdüğü iddia edilen müzedeki soygun iddialarının 2017 yılında başladığını ifade ediyor. Başka illere sürgüne gönderilen bazı personeller bu konuya ilişkin bilgilerini dönemin teftiş kurulu başkanına bildirmiş ancak, bu bildirimler için bir işlem yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Merve Kaçmış’ın intiharının ardından bir rapor kaleme alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı İzzet Güven, mobbing, zimmet ve eksik envanter iddialarına dikkat çekerek, “Merve Kaçmış; poliste yer alan bilgi ve arkasında bıraktığı notta kendisine tutanaksız eser verildiğini, oyun oynandığını, Teknik Hizmet Personeli K.K.’nın ‘depoları imzalaman lazım’ dediğini, arkeolog A.B.’ye bu durumu söylediğini ve onun da depoların kapalı olduğunu belirterek kendisine paranoyak muamelesi yaptığını söylemiş. Müze Müdiresi E.Ö. hakkında da personele mobbing uyguladığına dair Müzeler Genel Müdürlüğü’ne verilmiş dilekçeler ve pek çok şifahi şikayet olmuş. Müzeler Müdürlüğü olayın yerinde incelenmesini istemiş” diyor. Teftiş Kurulu Başkanı Güven’in talebi doğrultusuna, Müze Müdiresi E.Ö., K.K. ve A.B. açığa alınmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.