Mızraklı: Hayvan katliamı gerçeklikle bağdaşmıyor

Mızraklı: Hayvan katliamı gerçeklikle bağdaşmıyor
DBB Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde köpeklerin kısırlaştırma adı altında zehirlendiği iddialarına cevap veren eşbaşkan Selçuk Mızraklı,...

DBB Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde köpeklerin kısırlaştırma adı altında zehirlendiği iddialarına cevap veren eşbaşkan Selçuk Mızraklı, 40-50 hayvanın katledildiğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve “Ötenazi ifadeleri gerçeklikle bağdaşmıyor” dedi. 

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine (DBB) bağlı Hayvan Bakımevi Ve Rehabilitasyon Merkezi’nde köpeklerin kısırlaştırma adı altında zehirlendiği ve işkence uygulamalarına maruz bırakıldıkları iddia edildi. Bunun üzerine Avusturya’dan gelerek, Hayvan Bakımevi Ve Rehabilitasyon Merkezi’nde incelemelerde bulunan hayvan hakları aktivisti Filiz Kaya, hayvan barınağında katliam yaşandığını ve hayvanların aç bırakıldığını ileri sürdü.

DBB Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, iddialar üzerine soruşturma başlatıldığını ve sorumluların görevden alındıklarını, yine katledilen hayvanların nekropsi sonuçlarının açıklanması ardından soruşturmaya dair yeniden açıklama yapılacağı belirtilmesine rağmen sosyal medyada “#diyarbakirdakatliamvar” hastagıyla kampanya başlatıldı.

İddialara ilişkin ajansımıza konuşan DBB Sağlık İşleri Daire Başkanı Vahap Saçaklıdır, iddiaların araştırılması ve incelemelerin yapılması için hayvan hakları savunucularını Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne davet etti.

Saçaklıdır, barınakta 6 hayvanının katledilmesi ardından nekropsi raporu için gönderdiklerini belirterek, “Aynı gün teknik personelin savunmasını aldık. Biyopsi sonuçlarının gelmesini bekliyoruz ve bu sonuçlar gelir gelmez kamuoyuyla paylaşacağız. Eğer bu hayvanların ölmesinde sorumluluğu olan varsa kesinlikle tasarrufumuz olacak. Ne işlem gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

Görüntüler kayyum dönemine ait 

Hayvanların katledilmesine ilişkin görüntülerin bir buçuk yıl öncesine ve kayyum dönemine ait olduğunu savunan Saçaklıdır, “HDP belediyesi olarak 4 buçuk aydır göreve geldik. Ben de 2 buçuk aydır görev başındayım. Bir veteriner hekimle ilgili iddialar vardı. O şahıs görevden uzaklaştırıldı. Soruşturma başlatıldı. Soruşturma bittikten sonra onunla ilgili işlemler yapılacak” dedi.

Mızraklı: Eksiklik gözlemledik

İddialar üzerine MA’ya konuşan DBB Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ise, göreve başladığı süre boyunca Hayvan Bakımevi Ve Rehabilitasyon Merkezi’ni 3 kez ziyaret ederek incelemelerde bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Hayvan bakımı konusunda ve hayvanlara yeri geldiğinde tıbbı bakım sunulması noktasında eksikliklerin olduğunu gözlemledik. İlaç eksikliğinden malzemeye ve oradaki röntgen cihazının işlemeyişine kadar genel olarak da çokta sempatik bulmadığımız temiz olmama durumu vardı. Bunları gözleyince, burada işleyişte sıkıntı olduğunu gördük” diye konuştu.

3 ay önce soruşturma başlattılar

Halkın hayvanlar için gönderilen gıdaların ve ekmeklerin başka amaçla kullanıldığına dair şikayetleri üzerine yaklaşık 3 ay önce soruşturma başlattıklarını ve kimi kişilerin görevden aldıklarını kaydeden Mızraklı, “Türkiye'nin en eski hayvan barınaklardan, belki birçok yerden daha nitelikli gibi gözüken bir barınak olmakla beraber oranın rehabilitasyonuna dönük ve yeniden tesis edilmesine dönük çok geniş ölçekli yaklaşık 17 dönümlük bir alanı içeren yeni bir çalışmayı da başlattık. Fakat bütün bunlar olurken, kamuoyunun da bilgisine vakıf olduğu 6 hayvanın ölümü söz konusu oldu” dedi.

Otopsi sonuçları bekleniyor

İddialar üzerine yeniden merkezi mercek altına alarak, personellerden rapor istediklerini aktaran Mızraklı, “Hayvanların nekropsiye gönderilmeleri gerektiğini gördük ve 6 hayvana ilişkin nekropsi çalışması sonuçları önümüzdeki hafta içinde gelecek. Bütün bu çerçeveler ışığında biz bu konunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Her can bizim için değerlidir. Bu çerçevede arkadaşlarımız gerekli çalışmaları da yürütüyor” diye belirtti.

‘Ötenazi gerçeklikle bağdaşmıyor’

Merkezde 40-50 hayvanın katledildiğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Mızraklı, “Bütün kapasiteye baktığınız zaman görürsünüz. Orada şu anda 400 civarında hayvanımız var. Ortopedik problemleri olan hayvanlar başta olmak üzere hepsine destek sağlanıyor. Kalkıp işte orada ötenazi yapıldığına bir takım ifadelere rastlıyorum. Böyle bir şey gerçeklikle bağdaşmıyor. Kesinlikle söylediğimiz şeylerin bilincinde olarak söylememiz gerekiyor. Vicdanlarda ve yüreklerde karşılığı olan bir dil gerekiyor” diye konuştu.

‘Katliam kampanyası talihsizlik’

Sosyal medyada “#Diyarbakırdakatliamvar” hastagıyla başlatılan kampanyayı “Talihsizlik” olarak değerlendiren Mızraklı, şöyle devam etti: “Samimi olarak söylüyorum 'hayvan barınağında katliam var' deselerdi, ben bu kadar alınmazdım, bu kadar yaralanmazdım. Yani bu çerçevede kurulan dilin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Sağlıklı bir açıdan soruna çözüm temelli yaklaşılması gerekiyor. Bizim yaklaşımımız budur. Hiçbirini bu tutumu geliştirenleri bile hedefe koymak gibi bir yaklaşımımız olamaz. Biz bu yaklaşımları bile yol haritamızı belirlerken eğer eksikliklerimiz varsa bunları telafi etmek için bir veri olarak kullanırız.”

‘Her canlı hayatı değerlidir’

Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çalışan çok sayıda personelin OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerle görevden uzaklaştırıldığını veya kayyum tarafından görevinin değiştirildiğini de hatırlatan Mızraklı, şunları söyledi: “Bütün bunlarla beraber son zamanlardaki yaklaşım hakikaten belediyenin bu konudaki duyarlılığını adeta gölgelemeye çalışıyor. Yani kent geneline baktığınız zaman biz hayvanlar için gerek gıda gerekse su temin etmeye dönük 110 noktada bağlantılar yaptık. Aynı kentin orta yerinde kuş barınağı yerleştirdik çünkü hayvan sevgisi bir bireyle değil aynı zamanda toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturmayı da gerektiren bir durum. O nedenle de daha görünür olan herkesteki bu kaygıyı biraz daha tetikleyecek olan yaklaşımın esas olması gerektiği düşünüyorum. Şu bilinmelidir ki biz, doğadaki her canlıya değer biçen ve onlarında beraber yaşadığımız dünyanın birer parçası olduğunu düşünen bir yerden bakıyoruz. Her canlı hayatı değerlidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.