Midyat’ın yaz mevsimi lezzetlerine yoğun ilgi

Midyat’ın yaz mevsimi lezzetlerine yoğun ilgi
Midyat'ın vazgeçilmez yaz lezzetleri arasında yer alan kavun, acur, üzüm, domates, salatalık ve incirler tezgâhlardaki yerini alırken, bu ürünler halk...

Midyat'ın vazgeçilmez yaz lezzetleri arasında yer alan kavun, acur, üzüm, domates, salatalık ve incirler tezgâhlardaki yerini alırken, bu ürünler halk tarafından büyük ilgi görüyor.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Tezgâhlardaki yerlerini alan yerli Midyat'ın organik yaz mevsimi ürünleri büyük ilgi görüyor.

Midyat'ın merkez ile kırsal mahalle ve köylerinde yetişen sofraların vazgeçilmez yaz lezzetleri arasında yer alan meşhur Midyat kavunu ile acuru, domates, biber, patlıcan, salatalık, incir ve üzüm gibi yerli organik tarla ürünlerine halkın yoğun rağbet etmesi çarşı pazarı hareketlendirirken, bu durum çiftçinin de yüzünü güldürüyor.

Sabahın erken saatlerinden itibaren köylerden traktör, minibüs ve benzeri araçlarla ilçe merkezine taşınan ürünler, yol kenarlarında, dükkân önlerinde, manav tezgâhlarında ve yöresel köy ürünleri pazarında satışa sunuluyor. Özellikle büyük ilgi gören Midyat kavunu başta İstanbul olmak üzere yurtiçinde birçok yere ihraç ediliyor.

Üniversite öğrencisi olan Mehmet Akan, tatil nedeniyle organik ürün satışı yaptığını ifade etti. Akan, “Ben üniversite öğrencisiyim. Yaz tatili nedeniyle köyüme gelip yöresel ürünlerimizi satıyorum. En güzel ürünümüz Midyat kavunudur. Bu, Sarıköy kavunudur. Çok lezzetlidir. Herkesi tadına bakmak için buraya davet ediyorum. Mutlaka gelmelisiniz. Bunun dışında peynir, salatalık gibi… Yani aklınıza gelen köyde yetişen tüm köy ürünlerimiz var. Yöresel ürünlerimizi tarif etmek zor, çok güzeldir. Görüyorsunuz anlatmaya gerek yok. Bizim ürünlerimiz yazın çıkıyor. Bu yıl yağışlardan dolayı verim az olduğu için gelirimiz kısıtlı. Bu nedenle fiyatlar marketlere göre daha düşük. Alıcı bizden daha ucuz almak istiyor. Bizden alsınlar diye de yüksek fiyat biçemiyoruz.”şeklinde konuştu.

“En organik ürünler Midyat’ındır”

İLKHA’dan Süleyman Tunç’un haberine göre,

Organik ürün almak için yöresel ürünler pazarını tercih ettiğini ifade eden öğretmen Tahir Esen ise, çok yere gittiğini ancak en organik ürünlerin Midyat’ın olduğunu söyledi. Esen, “Ben öğretmenim aslında Şile’den geliyorum. Üç yıl önce gittim. Her yeri gezdim. Orada da bir pazar vardı. Ama en doğal (organik) ürünleri burada Midyat’ta gördüm. En sağlıklı ve en doğal üzüm Midyat’ın üzümüdür. İncirimiz de aynı şekilde. Kavun da diğer bölgelerden farklı olarak ekşimsi tadı var. Dolayısıyla buradaki ürünler doğal olması hasebiyle aynı zamanda sağlıklıdır. Onun için bunları tercih ediyoruz. Fiyat konusunda Şile’deki pazarda doğal ürün diye getirdikleri 3 liralık ürünü 6 liraya satıyorlardı. Burada ise 2 lira fazla. Bunu da sağlıklı olduğu için göze almaya değer. Fazla pahalı değil. Tavsiyem buradaki ürünlerin iyi tanıtılıp Türkiye’nin her yerine götürülmesidir.

Öte yandan, Midyat'a has acur turşusu ve organik ürünler ilçe ekonomisine ciddi katkı sağlamasının yanı sıra, istenilmesi halinde diğer illere ve Avrupa'ya gönderiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.