Merdanoğlu: Çiftçi ürün ekemeyecek duruma gelecek

Merdanoğlu: Çiftçi ürün ekemeyecek duruma gelecek
Tarım üretimindeki enerji maliyetlerine dikkat çeken AK Parti Diyarbakır 22. Dönem milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu, yapımı tamamlanmayan sulama kanallarının...

Tarım üretimindeki enerji maliyetlerine dikkat çeken AK Parti Diyarbakır 22. Dönem milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu, yapımı tamamlanmayan sulama kanallarının bir an önce faaliyete geçmemesi halinde çiftçilerin ürün ekemeyecek duruma geleceğine dikkat çekti

Süleyman ÖZDEMİR

DİYARBAKIR YENHİGÜN – 22. Dönem Ak Parti Diyarbakır milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu, tarımsal sulamada artan enerji maliyetleri, üretimin devamlılığını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, yapımı geciken sulama kanallarının önümüzdeki yıl içerinde faaliyet geçmesi gerektiğini söyledi.

Elektrik maliyetleri iki kat arttı

Güneydoğu’nun Çukurova’sı olarak bilinen Bismil ilçesinde çiftçiler elektrik faturası yüzünden zor günler yaşadığını belirten Merdanoğlu, son zamanlarda tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi fiyatlarında ve çiftçimize elektrik enerjisi temin eden kurumlardan dolayı çok ciddi şikâyetler geldiğini belirterek, “Elektrik faturalarını incelediğimizde görülen o ki geçen yıl aynı döneme ait faturalar ile bu yıl aynı döneme ait faturalar karşılaştırıldığında yüzde yüzü aşan artışlar görülmektedir. Böyle bir durumda tarımsal üretimin devamlılığı giderek imkânsız hale gelmektedir. Elektrik enerji fiyatları bu doğrultuda devam ettiği sürece Bismil ovasında yetiştirilen birçok ürünün üretilmesi ekonomik olarak imkânsız hale gelecekti” dedi.

Elektrik fiyatlarında aşırı artışlar görülmesine rağmen hiçbir tarımsal ürün fiyatında artış olmadığına dikkat çeken, Merdanoğlu, şunları söyledi:

Sulama kanalları faaliyete geçmezse çiftçi ürün ekemez”

“Elimizde çiftçilerimizden bize ulaşan geçen yılın ve bu yılın aynı dönemine ait elektrik faturaları bulunmaktadır. Fatura toplam rakamlarına bakıldığı zaman aynı üründe, aynı alanda kullanılan enerji birim maliyetinde iki yıl arasında neredeyse 2 kat fark olduğu gözlenmektedir. Acilen sulama kanallarının faaliyete geçmesi lazım.Sulama projesi kapsamında yapımı süren barajların bir an önce tamamlanması gerekiyor. Çünkü çiftçi elektrik faturaları yüzünden büyük zarar görüyor. Önümüzdeki yıl da benzer bir durum yaşanması halinde çiftçilerimiz ürün ekemeyecek. Acilen gecikmiş olan sulama kanallarının önümüzdeki yıl içerinde faaliyet geçmesi lazım.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.