Lice’de bağ bozumu

Lice’de bağ bozumu
Diyarbakır Lice’ye bağlı kırsal mahallelerde bağbozumu ile birlikte kazanlar kaynamaya başladı. Ancak vatandaşlar, bağlarından eskisi gibi verim alamamaktan...

Diyarbakır Lice’ye bağlı kırsal mahallelerde bağbozumu ile birlikte kazanlar kaynamaya başladı. Ancak vatandaşlar, bağlarından eskisi gibi verim alamamaktan şikayetçi

Diyarbakır’da başlayan bağbozumu ile birlikte Lice ilçesine bağlı Arıklı Mahallesi ve çevresindeki üzüm bağlarında da hareketlilik artmış durumda. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre vatandaşlar, üzüm bağlarında güne saat 05.00’da başlıyor. Makasları ve bıçaklarıyla bağa giren vatandaşlardan bazıları kestikleri üzümleri kovalara dolduruyor, bazıları da üzümleri sıkılmak üzere havuzlara taşıyor. Yoğun bir emek sarf edilerek taşınan üzümler, torbalara konulduktan sonra giyilen çizmelerle ezme usulüyle suyu çıkarılıyor. Elde edilen üzüm şırası, ince süzgeçlerden geçilerek kazanlara tahliye ediliyor.

Kazanlar kaynıyor

Üzüm şırası saatlerde kaynamaya bırakılıyor, kazanların üstünde oluşan köpükler, süzgeçler yardımıyla alınıyor. Köpük işlemi tamamlanan kaynatılmış şıra, ikinci kez bir çarşaftan geçilerek süzülüyor. Bu işlemle birlikte kazan ortalama 8 saat kısık ateşte kaynatıldıktan sonra pekmez elde ediliyor. Uzun süre beklemeye alınarak soğutulan pekmez, kapların içine konularak tüketilmeye hazır hale getiriliyor. Pekmezin yanında pestil yapan vatandaşlar her ne kadar kazanları az kaynatsa da serme, çarşaflardan ayırma, kurutma ve toplama anında daha çok ter döküyor. Kaynatılan şıra, un eklenerek bulamaç kıvamına gelene kadar ısıtılıyor. Elde edilen bulamaç, yerlere serilen beyaz çarşaflara çok ince bir tabaka olarak yayılarak kurumaya bırakılıyor. Bir günlük bekleşin adından pestiller, bu kez ıslatılan bezlerden koparılarak kurumaya bırakılıyor. Pestiller, kuruduktan sonra katlanarak kış aylarında tüketilmek üzere paketleniyor.

Ağır yükü kadınlar taşıyor

Ancak üzüm bağlarındaki verim bu yıl da oldukça düşük. Nedeni tam olarak bilinmiyor ama üzüm bağları son 3 yıldır kökünden kuruyor. Bu nedenle daha önce 10-15 kazan topladıkları üzüm bağlardan son yıllarda 1-2 kazan ancak toplayabildiklerini dile getiren vatandaşların, verim düşüklüğü nedeniyle topladıkları üzümleri ise daha çok pekmez ve pestile dönüştürdüğü, sucuklu ceviz yapımını tercih etmedikleri görüldü.  Lice ilçesinde tüm bu bağbozumları, gelenek ve göreneklere göre yapılırken, bağ bozumlarında en ağır yükü ise kadınlar taşıyor.  Üzüm kesimi, toplanma ve taşınma, ateş yakma, köpük almada rol oynayan kadınlar, bir yandan da ev işlerini yapıyor. Ağır iş yükü nedeniyle kadınların serzenişleri bağbozumlarında eksik olmuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.