Video Haber: Güven tahliye edildi, açlık grevi sürecek

Video Haber: Güven tahliye edildi, açlık grevi sürecek
https://www.youtube.com/watch?v=5odimPPy6d0 TSK'nın Afrin'e yönelik operasyonuyla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle yaklaşık bir yıl önce tutuklanan...

TSK'nın Afrin'e yönelik operasyonuyla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle yaklaşık bir yıl önce tutuklanan HDP Hakkâri milletvekili Leyla Güven’in tahliyesine karar verildi. Kararın ardından ambulansla Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden tahliye edilen Güven, açlık grevi eylemini sürdürecek.

DİYARBAKIR - Tutuklu bulunduğu cezaevinde 78 gündür açlık grevi yapan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven tahliye edildi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Güven'in açlık grevine evinde devam edeceğini açıkladı.

Güven hakkında yaklaşık bir yıl önce, TSK'nın, Suriye'nin Afrin bölgesinde gerçekleştirdiği operasyon ile ilgili yaptığı açıklama ve sosyal medya paylaşımlarından dolayı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Açlık grevinin 79. gününde olan Güven durumu ağırlaştığı için 21 Ocak Pazartesi günü aile görüşüne çıkamamıştı.

Güven, "silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlarından tutuklanmıştı.

Güven hakkında Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasında tahliye kararı verildi.

Leyla Güven ile ilgili tahliye kararının ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan ile HDP’li vekiller, uluslararası gözlemci heyetten Norveç Kızıl Parti’den Johan Petter Andresen, Almanya Sol Parti’den Hakan Taş, Fransa Sol Parti Eşbaşkanı Danielle Simonnete,  Fransa Sol Parti Ulusal Sekreteri Jean-Christophe Sellin, Fransa Komünist Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Lydia Samarbakhsh, Fransa EgalCite Temsilcisi Sylvie Jan, Leyla Güven’in çocukları ve çok sayıda kişi, Güven’in tahliyesini beklemek üzere Diyarbakır E Tipi Cezaevi önüne gitti.

Buldan: Açlık grevi eylemini sürdürecek

Kimsenin katılmadığı duruşmada tahliye edilen Güven, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden tahsis edilen ambulansla çıkarıldı. Güven, buradan Bağlar ilçesine bağlı Bağcılar mahallesinde bulunan evine götürüldü.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, mahkemenin tahliye kararının olumlu olduğunu, Güven'i alıp evine götüreceklerini ve açlık grevine devam edeceğini açıkladı.

HDP: Hak ve özgürlük mücadelemiz sürecek

HDP tarafından yapılan açıklamada, “Hukuka aykırı bir şekilde uzun süredir tutuklu bulunan Hakkari halkının iradesi Leyla Güven hakkında bugün Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında tahliye kararı verilmiştir. Hak ve özgürlük mücadelemiz devam edecektir” denildi.

Güven’in önceki tahliye kararı

Leyla Güven, 31 Ocak 2018’de “örgüt yöneticiliği” ve “örgüt kurup yönetme” iddialarıyla tutuklanmıştı. Güven’in tutukluluk gerekçesi Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonuna karşı gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve DTK çalışmalarıydı.

24 Haziran 2018 tarihindeki genel seçimlerde Hakkâri’den milletvekili seçilmesiyle Güven’in serbest bırakılması için hukuki süreç başlatılırken, 29 Haziran tarihindeki duruşmasında Güven hakkında tahliye kararı verilmiş, ancak karara savcı aynı gün itirazda bulunmuştu.

İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi de Güven’in tutukluluğunun devamına karar vermişti.

Leyla Güven hakkında “Örgüt kurmak ve yönetmek”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “2911 sayılı Yasa’ya muhalefet” iddialarından 31 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.