Küçük Beyaz Köle (*)

Sigara birçok hastalığın sebebi ya da tetikleyicisi.

Damar tıkanıklığı, cilt kanseri, dudak kanseri, gırtlak kanseri gibi birçok kanser hastalığından, sindirim sistemi hastalıklarına kadar saymakla bitmeyen hastalıklar.

Tüm bu bilinen veya bilinmeyen kötülüklerine rağmen, WHO verilerine göre dünyadaki 1 milyar 100 milyon sigara kullanıcısı var. Yani neredeyse her yedi kişiden biri sigara kullanıyor. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere sigara karşıtı yürütülen yoğun çalışmalara rağmen dünyada sigara kullanımında Türkiye 40. sırada…

Bu kadar kötü nedene rağmen hala sigara içmekten vazgeçmeyenler için 25 milyon kez izlenen video ‘gelmiş geçmiş en iyi sigara karşıtı reklam’ olarak nitelendirilen bir reklamdan bahsetmek istiyorum.

Video, 30 yıldır sigara içen bir hastanın ölümünden sonra çıkarılan akciğerinin görüntüsünü içeriyor. 25 milyon kez izlenen ve ‘gelmiş geçmiş en iyi sigara karşıtı reklam’ olarak nitelendirilen görüntüler, Çin'in Jiangsu kentindeki Wuxi Halk Hastanesi'ndeki doktorlar tarafından çekilmiş.

30 yıldır sigara kullanan 52 yaşındaki hastanın ölümünden sonra çıkarılan akciğerin sağlıklı pembe renkte olması gerekirken yıllarca içilen sigara kalıntılarından dolayı kömür renginde olduğu görülüyor.

Hastane, videoyu ‘’Hala sigara içmeye cesaretiniz var mı?” notuyla paylaşmış.

Önemli bir anekdot daha hasta ölümünden sonra organlarını bağışlamak için kaydolmuştu ancak sağlık görevlileri, ameliyattan sonra akciğerin kullanılmayacağına kanaat getirmiş.

Tütünden kaynaklanan hastalıklar sebebiyle her yıl 7 milyon insan hayatını kaybettiğini, sigaranın hem kişiye hem de çevresine verdiği zararlar ciddi boyutlara ulaştığı bu oldukça kötü durumda; bu video, umarım henüz içenlere, içmekte ısrar edenlere ders olur.

Sigara hakkında birkaç ilginç bilgi

İçilen her sigara ömrünüzü en az beş dakika kısaltmaktadır.

Bazı sigaralar daha düşük katran ve nikotin içerikli olmasına rağmen, bu sigaraları içenler diğerleriyle aynı etkide zarar görürler.

Sigarayı bıraktıktan sonraki 20 dakika içerisinde kişinin kan basıncı normale döner. Bir yıl içerisinde kalp krizi geçirme olasılığı neredeyse yarı yarıya düşer.

Popüler Marlboro Man reklamlarında yer alan iki kişi, akciğer kanserinden ölmüş.

Sigara dünyanın en çok ticareti yapılan ürünüdür.

  1. Sigara içme oranı, yoksulluk seviyesinin altında yaşayanlar ve az eğitimli olanlar arasında daha yüksektir.

Çin'deki Chongzhen imparatoru (1627-44) “sigara içen insanların hain gibi hapsedileceği” uyarısında bulundu. 1634'te Moskova Patriği, sigara içen kadınların burnunun kesileceği konusunda uyarı yapmış.

Yazar Ben Jonson, sigaranın "şeytanın osuruğu" olduğunu savunmuş.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kadınlar sigaranın bir eşitlik mevzusu olduğunu, kadınların bağımsızlık sembolü olduğunu iddia etti. 1920’li yıllarda daha fazla kullanılmaya başlandı. Şu anda sigara her yıl ABD’de 178 bin kadını öldürüyor.

(*) Sigara karşıtı eylemci ve otomobil üreticisi Henry Ford, yirminci yüzyılın başında sigaraya atfen “TheLittle White Slaver” terimini popüler hale getirmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi