‘Kitaplara dokunmaya çekiniyorlar’

‘Kitaplara dokunmaya çekiniyorlar’
Koronavirüse karşı insanların büyük çoğunluğunun evlerine kapandığı Diyarbakır’da, açık bulunan kitap evlerindeki satışlarda kısmi düşüş...

Koronavirüse karşı insanların büyük çoğunluğunun evlerine kapandığı Diyarbakır’da, açık bulunan kitap evlerindeki satışlarda kısmi düşüş olurken, vatandaşlar kitaplara dokunmaya çekiniyor

DİYARBAKIR YENİGÜN - Dünya genelinde salgın haline gelen koronavirüs nedeniyle 7 binden fazla insan hayatını kaybetti. Virüsün yayılmasıyla birlikte birçok ülke, kalabalık alanların kapatılması yönünde karar alırken, sağlık uzmanları ise evden çıkmamayı tavsiye ediyor. Kentlerde insanların çoğu evlerine kapanırken, Diyarbakır’da açık olan kitapevlerinde satışların olup olmadığını yerinde gözlemledik.  Kitapevleri beklentilerinin aksine satışlarda yüzde 10'luk bir düşüş yaşandığını belirtirken, vatandaşların virüs kapma endişesiyle kitaplara dokunmaktan çekindikleri kaydedildi. Kent merkezinde Don Kişot, Lis ve DB gibi kitapevlerinin de kapalı olduğu görüldü.   Evden yapılacak aktivitelerin kısıtlı olması nedeniyle kitap okumaya yönelik rağbetin ne durumda olduğunu sorduğumuz Lilav Kitap Evi çalışanlarından Rabiya Karayıl, virüse karşı en etkili savunma sisteminin bağışıklık sistemi olduğunu belirterek, “Bağışıklık sistemimizin sağlıklı tutmak için stresten uzak durmak gerekiyor, kitap okumanın stresi azaltacağını biliyoruz” dedi.

‘Zamanı iyi değerlendirmeli’

Okurların kitap okumaya yönelik ciddi bir rağbet göstermediklerini ifade eden Karayıl, “Açıkçası virüsün olumsuz yönleri oldu. Çünkü insanların dışarıya çıkmaması bir yandan hayatın durması anlamına geliyor. Ve kitaplardaki günlük satışlara baktığımızda bir düşüş var ancak bunu yanı sıra bu zamanı değerlendirmek isteyen okurlarda var. Az önce bir kadın arkadaşımız 10’a yakın kitap aldı. Muhtemelen dışarıya çıkmayacağı için evde kitap okuyarak zamanını değerlendirecek. Elbette ki sağlık önemlidir ama insanların bu zamanı iyi değerlendirmesi gerekiyor” diye konuştu. Kitap okumanın salgında, savaşta her türlü olumsuz durumda, pozitif bir etkiye sahip olduğuna dikkat çeken Karayıl, “Kitap okumak bir motivasyon kaynağı olduğu için her zaman önemli bir noktada yer alıyor. Tabi sağlıklı kalmak adına insanların dışarıya çıkmaması normal bir durum. Geliş gidişlerin az olması hem bizler hem okurlar için sağlıklı olmak adına olumlu bir durum ancak okurlar bir saatini ayırıp bir kitap aldıktan sonra evde bu süreci çok daha sağlıklı bir şekilde atlatabilirler. Dönem ne olursa olsun kitap okumak büyük bir moral kaynağıdır. Şu an hepimiz aynı şeyden mustaribiz ama bu noktada yapabileceğimiz en iyi şey, bence güzel hikayeler okuyup kendimizi motive edebilmektir" diye belirtti. Virüsün yüzeylerin üzerinde yaşayabildiği bilinirken, bu durumun kitaplara dokunma konusunda bir kaygı oluşturup oluşturmadığı sorusu üzerine Karayıl, “Aslında okurların bu kaygısı normal. Biz dezenfekte konusunda tüm çalışmalarımızı yaptık” ifadelerini kullandı.

‘Artış bekliyorduk, olmadı’

Pirtukakurdi Kitapevi sahibi Baver Berşev ise kitap satışı konusunda artış beklediklerini, fakat yüzde 10’luk bir düşüşün yaşandığını belirterek, “İnsanlar evde otururken kitap okumaya yönelik rağbet göstereceklerini bekliyorduk, fakat böyle salgın hastalıklar yayıldığı dönemde insanların gündemleri haliyle değişmiyor” şeklinde konuştu. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.