KESK: “Anneler her gün cezaevleri önlerinde”

KESK: “Anneler her gün cezaevleri önlerinde”
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Gebze cezaevinde açlık grevi eylemi sürdüren tutuklu ailelerine yönelik polis müdahalesini...

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Gebze cezaevinde açlık grevi eylemi sürdüren tutuklu ailelerine yönelik polis müdahalesini kınamak için Ofis Sanat Sokağı’nda saat 14.00’da basın açıklaması yaptı.

Rıdvan KÖSEN

DİYARBAKIR YENİGÜN - AZC Plaza önünde yapılması planlanan açıklama polisin izin vermemesi üzerine Sanat Sokağı’nda yapıldı. Basın açıklamasına KESK’e bağlı sendika şubelerinin yönetici ve üyeleri katılırken açıklamayı Eğitim Sen Kadın Dönem Sekreteri Zeynep Allak okudu.

“Anneler her gün cezaevleri önlerinde”

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevi hakkında bilgiler veren Eğitim Sen Kadın Dönem Sekreteri Zeynep Allak, “DTK Eş Başkanı ve Hakkari millet vekili Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevi 165. gününde,  66’sı cezaevinde olmak üzere 300’ün üzerinde tutuklunun başlatmış olduğu açlık grevi 126. gününe girerken 1 Mart’ta tüm cezaevlerinde yaklaşık 7 bin tutuklunun başlatmış olduğu açlık grevleri hala devam etmektedir. 7’si tutuklu, 8 kişi Tecrit’i protesto etmek amacıyla yaşamlarına son verdi. Dünyanın bir çok yerine yayılan eylemlerde açlık grevleri hala devam etmekte olup eylemcilerin sağlık durumları her geçen gün kötüye gitmektedir. Yasaların uygulanması ve barışın yeniden tesis edilmesi için açlık grevindeki çocuklarının seslerini duyurmak isteyen anneler de her gün cezaevleri önlerinde çocuklarının çığlıklarına ses vermek için oturmaktadırlar” dedi

“Muamele insanlık dışıdır”

Gebze Cezaevi önünde tutuklu annelerinin nöbet tuttukları sırada polis tarafından saldırıya maruz kaldıklarını belirten Allak daha sonra şunları söyled:

“19.04.2019 Cuma günü Kocaeli iline bağlı Gebze M tipi kadın tutukluların bulunduğu cezaevi önünde oturmak isteyen barış annelerine son yılların cezasızlık politikasından güç almış olan güvenlik görevlileri tarafından coplarla dövülerek, itilerek saygısızca, ahlak sınırlarını zorlayan bir şekilde sokak ortasında işkence uygulanmıştır. Benzer saldırı hemen birgün sonrası Kızıltepe’de Cumartesi Anneleri’ne yapılmıştır.Yapılan bu saldırıları kabullenmek mümkün değildir. Çocuklarının yaşamı için oraya gelen 70-80 yaşındaki nöbet tutan annelere yapılan muamele insanlık dışıdır, hiçbir inançta da yeri yoktur. İşkencenin bu kadar aleni ,pervasızca ve hoyratça yapılması kadınların ve annlerin aşağılanması , haklı ve meşru taleplerine karşın maruz kaldıkları durum kabul edilemez ve bu uygulamalarTürkiye ‘nin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşme  hükümlerini hiçe saymaktadır”

“Görevlilerin cezalandırılmasını talep ediyoruz”

Açlık grevlerinin daha fazla tahribatlar oluşturmadan tutukluların taleplerini yerine getirmesi gerektiği çağrısı yapan Allak, “Hukuk devleti iddiasında olan hiçbir ülkede böylesi bir saldırı normal görülemez ve sessiz de kalınamaz. Açlık grevlerinin gelindiği aşama kritik evreleri çoktan aşmıştır. Yapılması gereken açlık grevlerindeki tutukluların taleplerinin dinlenmesi ve yerine getirilmesidir. Barış Annelerine sokak ortasında işkence etmek değildir. Görevi yasalarla belirlenmiş toplumsal hukuk çerçevesinde barışı tesis etmek olan ilgililer , toplumu kin ve nefrete sürükleyen uygulamalardan vazgeçmelidir. Biz KESK Amed Şubeler Platformu olarak bu işkenceyi kınıyor, ilgililerin derhal bu görevliler hakkında işkence suçu işlemesinden kaynaklı cezalandırılmasını talep ediyoruz. Ve Açlık grevlerinin daha fazla ilerleyip geri dönülemez tahribatlar oluşturmadan tutukluların taleplerini yerine getirmesi çağrısını yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.