Kent Hafızası (Şubat) IV

27 Şubat’ta Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından ‘UNESCO ve Diyarbakır’ istişare toplantısı düzenledi.

Toplantıya Diyarbakır erkanı dışında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz ve komisyon üyeleri de katıldı.

Basına yansıyan rutin konuşmalardan bir tek öne çıkan Sur’daki çalışmalara 1,5 milyar lira harcandığının teyit edilmesiydi.

Diyarbakır’da Hevsel Koruma Platformu üyeleri, sokağa çıkma yasakları döneminde zarar gören Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Diyarbakır Surları’nı incelemek üzere 4 sonra yıl sonra önümüzdeki Nisan ayında kente gelmesi beklenen UNESCO heyetinin gelişi öncesinde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında HevselBahçeleri’nin korunması (imzalandığı İran kentinden ismini alan 1971 tarihli) Ramsar Sözleşmesi kapsamına alınması için başvuracaklarını söyledi. Türkiye’nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi’nin sulak alanları koruma altına aldığını ifade edildi.

***

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ve kentte görev yapan gazetecilerin de olduğu bir heyet ile Erbil Uluslararası İnşaat Yapı Fuarınaç katılım sağladı. Çeşitli temaslarda da bulunan heyet, ticaret hacminin artması için hem sınır kapılarında düzenleme yapılması hem de vize ücretlerinin düşürülmesi için Ankara’ya çağrı yaptı. Oldukça verimli geçen görüşmelerin dışında Diyarbakır Fuar’da hakkıyla temsil edildi.

***

2017 yılında coğrafi işaret belgesi ile tescillenen kadayıf tatlısına rağbet ekonomik krize rağmen (!) günbegün artıyor. Kış aylarında günde ortalama 6 ton tüketilen kadayıf tatlısı, yaz aylarında ise 9 tona kadar çıkıyormuş!

***

Çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu merkez Bağlar ilçesindeki Şeyh Şamil Mahallesi 641’nci sokakta evlere bitişik olan elektrik panolarının alev alması mahalle sakinlerini korku dolu anlar yaşattı. Faciadan dönülen olaya teki gösteren mahalle sakinleri yetkililerden bu soruna çözüm bulmasını istedi.

***

Tuhaf bir restorasyon çalışmasından söz edeceğim size.

Hatırlarsınız; İstasyon Meydanı’nda bulunan Sümer Camii’nin mevcut iki minaresinden birine, 4 Haziran 2018 yıldırım isabet etmiş ve şerefe bölümü parçalanan ve baz istasyonunun bağlı olduğu minarelerden biri yıkılmıştı. Aslına uygun yapılacağı belirtilen minarenin yerine plaza diye adlandırılan bir minare yapıldı.

Evet, bir minare yapıldı.

Plaza diye tabir edilen yeni minare daha güzel olan diğeri ile orantısız olunca bu kez kalan diğer taş minare de yıktırıldı.

İbretlik bir görüntü ortaya çıkmış ortaya.

Böyle bir mantıksızlığın sorumlusu kim bilen var mı?

***

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde kaleme aldığı ‘Leylan’ romanı için Diyarbakır’da imza günü düzenlendi. Lilav Kitabevi’nde düzenlenen etkinliğe Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ve kardeşi Aygül Demirtaş katıldı.

Çok sayıda okuyucunun katıldığı ve renkli görüntülere sahne olan imza gününde, Demirtaş’ın selam ve sevgilerini ileten eşi Başak Demirtaş, “Bir insanı dört duvar arasına koyabilirsiniz. Ama bir insanın düşüncelerini asla hapsedemezsiniz.” ifadelerini kullandı.

Şubat ayını burada bitirelim. Mart’ta görüşmek üzere…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi