Kent Hafızası (Mart) II

Makûs talihimiz, kan davaları, arazi kavgaları, Şimdeye kadar yüzlerce insanın öldüğü, yaralandığı, aileleri parçalayan bir kapanmaz yara.

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeyine böyle bir anlaşmazlık beklendiği üzere kavgayla sonuçlandı. 2 aile arasında çıkan taş, sopa ve silahlı kavgada 8 kişi yaralandı. Neyse ki ölen yok!

***

Diyarbakır’da ilginç bir hukuksal süreç vardı. Polis sokakta yaptığı denetimde okul çıkışında sokakta dilencilik yaptığı tespit edilen Suriyeli sığınmacı H.A isimli çocuğun annesi V.A. ve babası C.A. hakkında ‘Çocukları dilencilikte araç olarak kullanma’ suçunu işledikleri iddiasıyla 4,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. H.A’nın “mağdur” sıfatıyla yer aldığı davada, çocuklarının dilencilik yaptığından haberlerinin olmadığını iddia eden anne ve babası ise sanık olarak hakim karşısına çıkacak.

***

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, yapılan basın açıklamasıyla CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un Erdoğan hakkındaki açıklamalarına, “Öyle anlaşılıyor ki; CHP’nin bu Grup Başkanvekili, Türkiye’yi zayıflatmak isteyen lobilerin, sinsi Esad destekçilerinin, terör yandaşlarının ve Türkiye’yi uzun zamandan beri karıştırmak isteyenlerin mayın eşekliğini yapmaktadır” diyerek tepki gösterdi.

***

Çin’de ortaya çıkan Korona virüs salgını tüm dünyada insani olduğu kadar ekonomik olumsuzlukları da yaratıyor. Virüs, Diyarbakır’ı da olumsuz etkiliyor.

Koronavirüs’ten dolayı İran ve Irak’a açılan sınır kapılarının kapatılması bölgedeki ekonomiyi olumsuz yönde etkiledi. Diyarbakır’da 12 Mart’ta düzenlenmesi planlanan Ortadoğu İnşaat Fuarı, kapıların kapalı olması nedeniyle ileri bir tarihe ertelenirken, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, kapları kapatmanın çözüm olmadığını savundu.  Kaya, “Bütün pazarlamasını, üretimini Irak’taki talebe göre yapan şirketlerin hepsi iflas edecek” dedi

Virüs salgını, cep telefonu piyasasını olumsuz etkiledi. Kapıların kapanması, ithalatçıların salgından dolayı Çin’e gidememesi nedeniyle telefon ve aksesuar parçaları karaborsaya düştü.

Beri yandan tedbirler de alınmıyor değil. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, salgın hastalık riskine karşı 200 toplu taşıma aracını, uluslararası kalite belgeli, Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ilaçlarla her gün dezenfekteetti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ülke genelindeki okullarda eş zamanlı başlattığı hijyen uygulamasıyla Diyarbakır’daki okullarda dezenfekte edildi.

***

6 aydan fazla bir süredir HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemi yapan ailelerin evlat nöbeti devam ederken iki aile 4 marttan itibaren geceleri de nöbetine tutacaklarını açıkladı. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi