Kent Hafızası: 2019’da Diyarbakır IV

TEMMUZ: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, belediye meclisinde aldığı kararla Kayapınar ilçesinde bulunan “yeşil alan ve sosyal tesisler için ayrılmış arazilerin yeniden eski statüsüne kavuşturulması” kararı aldı.

Kayyım döneminde imar planında Otopark ve Dini Tesis Alanı olarak belirlenen bu arazide yapımına başlanan ve kaba inşaatı bitmiş bir de cami bulunuyor. Bu kararın üzerine bazı basın organları belediyenin bu kararını “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 4 camiyi yıkma kararı aldı” şeklinde duyurdu.

Diyarbakır Valiliği de Büyükşehir Belediye Meclisinin bu kararının mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması talebiyle Diyarbakır Nöbetçi İdare Mahkemesine başvurdu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı ise çıkan bu haberlerin “yalan ve iftiraya” dayalı olduğu belirterek, haber yapan yayın organları için hukuki sürecin başlatılacağını söyledi.

Aynı ay içinde yine bir polemik yaşandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İyaz Bin Ganem'in adı verilen caddenin isminin değiştirilmesi, yerine ise Doktor İlhan Diken isminin verilmesini kararlaştırdı.

Kararın öğrenilmesinin ardından, kentteki bazı siyasi parti yetkilileri, karara tepki gösterdi. Bunun üzerine Diyarbakır Valiliğince yapılan tahkikat sonucunda, meclis kararının, mevzuat hükümlerine aykırı nitelikte karar olduğundan reddedildiği açıklandı.

AĞUSTOS: Temmuz ayında yaşananlar sanki Ağustos ayının habercisi gibiydi.

Sondan başlayarak anlatalım bu sefer. 22 Ağustos günü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından, HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, hakkında yürütülen soruşturmalar gerekçe gösterilerek, görevden uzaklaştırıldı ve yerine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu kayyum olarak görevlendirildi.

Böbrek kanseri teşhisiyle bir süredir tedavi gören HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz, tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Onkoloji Hastanesinde vefat etti. Yavuz'un naaşı memleketi Adıyaman'ın Kahta ilçesinde defnedildi.

Kayyum uygulamasından birkaç gün sonra daha önce iki çocuğu dağda olan Hacire Akar, bir diğer çocuğunun kurtarılması için HDP il binasının önünde başlattığı oturma eylemi sonuç verdi ve Hacire Akar evladına kavuştu.

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, son zamanlarda sosyal medyada yöneltilen  iddialarla oluşan kamuoyu baskısıyla kardeşinin ve diğer aile bireylerinin belediyedeki görevlerinden istifa ettiğini duyurdu.

EYLÜL:Hacire Akar’ın eyleminin ardından Diyarbakır HDP İl Başkanlığı binası önünde çocuklarının dağa kaçırıldığını söyleyen üç aile, oturma eylemi başlattı. Bu sayı gün geçtikçe artmaya başladı.

Annelerin eylemleri sürerken Diyarbakır Başsavcılığı, HDP'nin il ve ilçe örgütleri hakkında soruşturma başlattı. Savcılıktan yapılan açıklamada, "Çocuklarının kandırılarak PKK terör örgütüne katılmasını sağladıkları iddia edilen HDP il ve ilçe yöneticileriyle ilgili adli soruşturmalar başlatılmıştır." denildi.

HDP İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan ise kayyum protestoları sonrası ailelerin geliştirdiği bu eylemin bazı siyasi partiler tarafından yönlendirildiğini öne sürdü.

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde, inşaat halindeki camilerin yıkımına yönelik alındığı iddia edilen karar iptal edilerek söz konusu alanların "Dini tesis alanı" olarak kullanılmasına devam edilmesine karar verildi.

Daha önce aralarında Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu 16 şubesinin kapatılmasına yönelik karar alan Mazlum-Der, Diyarbakır’daki şubesini yeniden açtı.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde sivil ormancılık yapan bir firmanın işçilerini taşıyan aracın geçişi sırasında yaşanan patlamada 7 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, patlamada hayatını kaybedenlerin cenaze törenine katıldı, ardından da Diyarbakır’da eylem yapan ailleri ziyaret etti.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Kulp Belediye Başkanı gözaltına alındı.

EKİM: Bismil Belediyesi'nin HDP'li Başkanı Gülşen Özer ve Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Ayaz, düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Aynı gün Orhan Ayaz adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Kayapınar, Kocaköy ve Bismil ilçe belediyelerine kayyum atandı.

Kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, terör soruşturması kapsamında tutuklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı kontrollerde, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde üretim yapan işletmeler arasında, Diyarbakır’daki 55 kebap salonunun olması dikkat çekti.

Uluslararası Sur Yarı Maratonu tanıtım programında konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır'daki amatör spor kulüplerine toplamda 5 milyon 200 bin liralık destek vereceklerini söyledi.

KASIM: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Geleceğe Nefes" sloganıyla 81 ilde eş zamanlı düzenlenen 11 milyon fidanın toprakla buluşturulması etkinliği kapsamında Diyarbakır'da da 300 bin fidan dikildi.

Diyarbakır'ın Merkez Yenişehir ve Hazro, Şırnak'ın İdil ile Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesi belediye başkanları, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılırken yerlerine kayyım atandı.

Bağlar Belediyesine ait, 5 ilçeye hizmet edebilecek kapasitede, yıllık 600 bin ton sıcak asfalt üretebilen asfalt plenti ve kırma eleme tesisi üretime başladı.

ARALIK:Diyarbakır'ın HDP'li Sur Belediye Başkanı Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir gözaltına alındı, ardından yerine Kaymakam Abdullah Çiftçi görevlendirildi.

İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınan HDP'li Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir 'Terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla tutuklandı. Buluttekin ve Özdemir daha sonra Erzurum’a sevkedildi.

HDP Diyarbakır İl Binası önünde eylem yapan Ceylan ve Kaya aileleri çocuklarına kavuştu.

Ceylan ailesinin çocuğu Cafer Ceylan ile Hüsniye-Hüseyin Kaya çiftinin kızı Mekiye Kaya, ailelerine kavuştu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi