Kent Hafızası: 2019’da Diyarbakır III

Geride bıraktığımız yılın iki başlık halinde en önemli olaylarını derlediğim ilk iki yazımdan sonra bugün genel bir bakış açısıyla bakalım istedim.

2019’da Diyarbakır'da haberlere yansıyanlar baz alındığında yaklaşık 55 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda yaklaşık 18 kişi hayatını kaybederken, 225 kişi yaralandı.

Uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele kapsamında yıl boyunca gerçekleştirilen yaklaşık 40 operasyonda 70 tona yakın esrar ele geçirilirken 83 milyon civarı Hint ve kök kenevirleri imha edildi.

OCAK: 2019’un Ocak ayının son günlerinde tarihi eser operasyonunda, aralarında Silvan İlçe Emniyet Müdürü'nün de bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

TSK'nın Afrin'e yönelik operasyonuyla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle yaklaşık bir yıl önce tutuklanan ve 8 Kasım 2018’den beri açlık grevinde olan HDP Hakkâri milletvekili Leyla Güven tahliye edildi, ancak açlık grevine evinde devam edeceğini açıkladı.

ŞUBAT: Diyarbakır'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında ceza yağdı. Darbe girişimine ilişkin tutuklu yargılanan eski 2. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı tümgeneral Atilla Darendeli, eski 8. Ana Jet Üssü Komutanı tuğgeneral Deniz Kartepe ve eski 2. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Amiri kurmay albay Bülent Gürdoğan, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Çermik’te savcı, halı saha maçının saatleri üzerine tartıştığı 14 öğretmeni gözaltına aldırdı. 27 Şubat’ta yaşanan olayda öğretmenlerin halı saha maçı 21-22 saatleri arasında, savcının maçı ise 22-23 saatleri arasındaydı. Ancak savcılar öğretmenlerin maç saatinde halı sahaya girdi. Öğretmenler duruma tepki gösterdi. Savcı ise durumu Emniyet’e bildirdi. Polis, halı sahadaki 14 öğretmeni gözaltına aldı. Öğretmenler yaklaşık bir saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

Olayı duyan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran öğretmenlere sahip çıktı. Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Safran, “Öğretmenler bu ülkenin üvey evladı değildir, sahipsiz hiç değildir. Diyarbakır Çermik ilçesinde 14 öğretmenin gözaltına alınması bizleri derinden üzmüştür” dedi.

MART: 2019 yılının Mart ayı Diyarbakır açısından hareketli bir aydı. Hem Nevroz kutlamalarının, hem yerel seçimlerin yapıldığı bir aya sığanlara bakalım özetle.

7 Mart günün Diyarbakır’da yaklaşık 3 yıldır İl Milli Eğitim Müdürlüğünü yürüten Hasan Aslan görevden alındı. Aslan hakkında bazı iddialar sebebiyle görevden alındığı öğrenildi. Aslan’ın yerine Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nde çalışan Genel Müdür Yardımcısı Dr. FeyselTaşçıer’in atandığı kaydedildi. ,

Sur olaylarındaki çatışmalı süreçte tahrip edilen tarihi Kurşunlu Camii, 17 Mart günü Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın katılımıyla RegaibKandili’nde ibadete açıldı.

İzinin çıktığı Newroz kutlamaları yine binlerin katılımıyla ve coşkuyla kutlanırken, aynı gün Diyarbakır'dan Irak Kürdistanı Bölgesinin başkenti Erbil'e karşılıklı uçak seferleri başlatıldı. Hem iş insanları hem de gazetecilerin de yer aldığı grup ilk seferin konuklarıydı.

Ve yerel seçimler beklendiği gibi bölgede HDP’nin başarısıyla sonuçlandı. Ancak Diyarbakır'ın Kayapınar, Çüngüş ve Kocaköy ilçelerindeki yerel seçimde muhtar adayları ve oy kullanma tartışmaları sebebiyle çıkan bıçaklı, sopalı ve silahlı kavgalarda 25 kişi yaralandı.

NİSAN: Tarım sektörünün bölgedeki en büyük buluşması olan Diyarbakır 10'uncu Tarım ve Hayvancılık Fuarı 2-6 Nisan tarihleri arasında TÜYAP Diyarbakır Fuar Ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Seçim sonuçlarının kutlandığı Diyarbakır’da HDP Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Adnan Selçuk Mızraklı'nın da katıldığı kutlamalarda PKK propagandası yapıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Yine Nisan ayında Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı seçilen Zeyyat Ceylan'a, KHK gerekçesiyle mazbatası verilmeyince, AK Partili aday, mazbatanın 2'nci en yüksek oyu alana verilmesi gerektiğini savunarak İl Seçim Kurulu'na başvuruda bulundu.

Nisan ayının son haftasında Çınar ilçesine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Karabudak köyünde, 3 yavru ardından da bir yetişkin leopar görüldü. Bölgeye gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinin köyde yaptıkları arama sonucu herhangi bir şey bulamadıkları ancak fotoğraflardaki yavruların leopara ait olduklarını teyit ettikleri öğrenildi. Yetkililer inceleme yapmak üzere tekrar bölgeye geldi.

MAYIS: Kayyımın ardından yapılan seçimle göreve gelen Sur Belediyesi’nde 145 işçi işten çıkarıldı. Belediye önünde toplanan işçiler, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın hemen ardından işten çıkarıldıklarını belirterek, yaşananları protesto etti.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 11 mahalle muhtarı görevden uzaklaştırıldı. Lice Kaymakamlığı, derdest olan soruşturma ve kovuşturmalar nedeniyle idari tedbir olarak ilgili mevzuatlar çerçevesinde muhtarların görevlerinden uzaklaştırıldığını açıkladı.

19 Mayıs 2019 Pazar günü çocuklarının bir etkinliğinden dönen avukat Müzeyyen Boylu I., henüz bilinmeyen bir nedenle otomobilin içinde tartıştığı doktor eşi Mesut I. tarafından 14 kurşun sıkılarak öldürüldü.

Bir başka kadın cinayeti ise 26 Mayıs 2019 Pazar günü yaşandı. Muharrem Y. isimli polis, meslektaşı olan Merve Ünal ile tartışmasının ardından genç kadını tabanca ile göğsüne ateş edip öldürdü.

HAZİRAN: Kadın cinayetlerinden biri de Haziran ayında yaşandı. 2 Haziran 2019 Pazar günü şiddetli geçimsizlik yaşadığı öğrenilen Aygül G. ve Recep G. çifti, Bismil ilçesine giderken yolda tartıştı. Recep G. çocukları önünde eşi Aygül G.'yi bıçaklayarak öldürdü. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi