Kent Hafızası

Geçtiğimiz haftanın kent hafızasında öne çıkanlarında Tahir Elçi’den Amedspor’a birkaç konuyu ele almıştık, bugün ise ekoloji, tarih ve sosyo-ekonomik haberleri ele almak istiyorum.

Bunlardan ilki Dicle Nehri’ndeki balık türlerinin azaldığıyla ilgili.

Dicle Vadisi’nin Ilısu Barajı’nın sular altında kalmasıyla birlikte nehirdeki balık türlerinin der azaldığı iddia ediliyor.

Nehirdeki balıklar önünde set oluşturan barajın, hareketli balıkların beslenmek ve üremek için geçişlerini ise engellediği, Dicle Nehri’nde bulunan yaklaşık 46 balık türünün ortalama 20 tanesinin endemik tür olduğu, nehir sisteminin değişikliğe uğraması ve yaşam alanlarının değişmesiyle bunların büyük ölçüde yok olacağı uyarısında bulunuldu.

Umarız bu konudaki uyarılar dikkate alınır.

Diyarbakır’da kaç tane tarihi çeşme var?

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 1874 tarihli Diyarbakır Salnamesi’ne göre tam 130 çeşme bulunuyordu.

Bu çeşmelerin büyük bölümü zaman içerisinde inşa edilen binalar, yol çalışmaları ve çevre düzenlemesi gibi nedenlerle kayboldu. Günümüze kadar ulaşan iki çeşmeden biri olan Arbedaş çeşmesinin, geçtiğimiz yıllarda Kaleiçi’ndeki restorasyon çalışmaları sırasında tahrip edilip su kanallarının kapatılmasıyla 130 çeşmeden geriye sadece İskenderpaşa Mahallesi’ndeki Çifkapı’nın hemen çaprazında kalan Anzele Çeşmesi kaldı.

Diyarbakır’ı turizm cenneti yapmak isteyenlere duyurulur!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alan tarihi sur dipleri ve burçlardaki işgalleri Valiliğin talimatıyla sonlandırdı.

Bir yandan izinli diğer burçları düşünürken, bunların kapatılmasındaki sebebi anlayamadım.

Mesela 10 nolu burç izinsiz ya da ruhsatsız olduğu için kapatılırken hemen yanındaki neden açık ya da aynı burcun 50 metre ilerisinde surun hali içler acısı hali…

Bir gerekçe vardır mutlaka. Bakalım göreceğiz.

Diyarbakır’ın kültürel hafızasını kaydetmek, canlı tutmak ve yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan Diyarbakır Hafızası web sitesi geçtiğimiz hafta yayına girdi.

Anadolu Kültür ve Diyarbakır Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği işbirliğinde yürütülen proje kapsamında kurulan diyarbakirhafizasi.org, kentin kurulduğu günden bu yana ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini takip ediyor. Elde edilen veriler sitede yayınlanıyor.

Web sitesindeki ilk çalışmalar, “Tarihin Kavşağındaki Şehir”, “Amida’dan Girip Caramit’ten Çıkan Haritalar”, “Seyyahların Kayda Düştüğü Tarih”, “Sikkelerin Anlattığı Diyarbakır” ve “Tarihte Bir Parantez: Mervanîler” adlı beş sergiden oluşuyor.

Bir eksik tamamlanmış gibi duruyor. Umarım bir de kitaplaştırılır zamanla.

Diyarbakır otoparklarında yaklaşık 3 bin araç adeta çürümeye terkedilmiş durumda. Öyle ki 70-80 bin lira değeri olan birçoğu icralık bu araçların sahipleri, hem satılmadığından değer kaybediyor hem de icrada işleyen borçtan dolayı mağdur oluyor.

Peki, suç kimde?

Otopark işletmeciliği yapan Esat Güngörür’e göre, bunun sorumlusu Milli Emlak. Güngörür, Milli Emlak’a yaptıkları başvurulardan bir sonuç alamadıklarını belirterek, “Görevlerini yapmış olsaydılar kimse mağdur olmaz diye düşünüyorum. Yetkililere çağrımız şudur; tüm kurumlar görevlerini yapsın. Milli değer taşıyan araçlar çürümez. Çürümeyen araçların satışları en güzel şekilde yapılır” diyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi