Kent Hafızası-I

Bir kentte yaşananlar kent hakkında fikirler sunsa da; kimi zaman da anlaşılması zor bir hafıza oluşturuyor. O yüzden kent hafızası geleneksel, siyasi, ekonomik ve adli olaylarıyla bir çözümleme de sunabiliyor.

Tebessüm ettiren haberlerle hafızamızı tazeleyelim.

Diyarbakır, yaşanan çatışmalı sürecin ardından yaşanan sosyal-ekonomik yıkım ile hep gündemde olmaya her ne kadar devam ediyor olsa bile, bu yarayı tedavi etmenin en etkili yollarından biri de turizm.

Turizm üzerinden yapılan tanıtım ile geçmişten yaşananlar silinmeye çalışılıyor.

Geçen hafta Diyarbakır Gurme 2019 Gıda ve Lezzetler Fuarı” ile kentte yaşanan hareketlilik sevindiriciydi.

45 kentin mutfağının yer aldığı fuara 172 firma katıldı.

Fuar dışında kent, önemli bir spor etkinliğine de ev sahipliği yaptı.

Diyarbakır ilk kez ulusal seviyede Türkiye Karate Şampiyonası’na ev sahipliği yaparken, 4 gün süren şampiyonaya 54 ilden bin 600 sporcu katılıyor.

Bu iki etkinlik sayesinde hem oteller de doluluk oranı artarken, kentte de hatırı sayılır bir hareketlilik yaşandı.

Bunlar da yetmedi Diyarbakır Sigorta Acenteleri Derneği ve Quick Sigorta tarafından organize edilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında Sur İlçesi'nde bulunan Kervanpınar ve Zorova köylerindeki öğrencilere spor ve kırtasiye malzemesi desteğinde bulunuldu.

Geçen ay Trakya bölgesi tur operatörlerini ağırlayan Diyarbakır bu ay ise 40 kişilik Çanakkale ve Balıkesir tur operatörlerini TÜRSAB Güneydoğu Bölge Temsil Kurulu (BTK)  Başkanı Mehmet Akyıl öncülüğünde misafir etti.

Bu ziyaret sırasında konuşan Akyıl, Sur’da halen yasaklı olduğu için kapalı olan yerler açıldıktan sonra Diyarbakır’da 5 milyon turist hedeflediklerini söyledi.

***

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Hasan Basri Güzeloğlu, İş Dünyası Buluşmaları kapsamında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komiteleri, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve kamu kurumlarının yöneticileri ile bir araya gelerek istişare toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Güzelğolu, Güzeloğlu, Şanlıurfa yolunda kurulan yeni Karacadağ Organize Sanayi Bölgesi, Tekstil ihtisas Organize Sanayi Bölgesi, uluslararası alanda işletme modellemesiyle tek ve en başarılı örneği olacak Lojistik İhtisas Organize Bölgesi, Türkiye'de bir ilk olarak tarıma dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Silvan Projesi, Bismil ve Ergani de oluşturulacak iki Organize Sanayi Bölgesiyle Diyarbakır'ın Türkiye ekonomisinde farkını çok net olarak ortaya koyacağını anlattı. Sayın Güzeloğlu, yapılan yatırımlar ile 2 yıl içerisinde en az 25 bin kişilik sigortalı istihdam sağlayacaklarını belirtti.

***

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) ve Diyarbakır İl Müftülüğü işbirliği “Babalar ve çocuklar sabah namazında buluşuyor” temalı programı düzenlendi. Düzenlenen program kapsamında babalar, çocuklarını alarak Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulu Camii’nde sabah namazı kıldı. Programa Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, ASKON Diyarbakır Şube Başkanı Av. Cevdet Nasıranlı ile çok sayıda kişi katıldı. Sabah namazına çocuklarıyla birlikte gelen babalar, cemaatle sabah namazı kılarken, namazın ardından vatandaşlara İl Müftüsü Karabayır ile ASKON Şube Başkanı Nasıranlı tarafından çorba ikramında bulunuldu. Devam Edecek

Ufuk TEKER / [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi