Kent Gündemi: İş, Umut ve Ekonomi

Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılara baktığımızda insanlar için artık hayatın çok da kolay olmadığını görmekteyiz. Doların yükselmesiyle başlayan bu dalgalanma başta önemsenmedi çoğu kişi tarafından. Ancak zamanla her ürünün bir katı yükselmesi ile aslında durumun asgari düzeyde bir hayat sürdüren halk için ne kadar da çıkmaza gireceği zamanla yüzünü göstermeye başladı. Sürekli hayat pahalılığı ile ilgili haberler okumaya başladık.  Ve bu haberler azalmak yerine artmaya başladı. Ramazan ayının gelmesi ise fiyat artışlarını azaltmadı.

Pazar fiyatlarından dem vuran vatandaşlar daha önceleri pazar arabalarını gönülleri doldurduklarını ile yaptıklarını ancak şu an ihtiyaçlarını dahi zor karşıladıklarını söylüyorlar. İlginç olan şu ki tarlada ürününü satan çiftçi ise eski fiyat ile satıyor ürünü? Peki, bundan nem alanlar kim?

İkinci bir konu ise bahar aylarının bir döneminde bölge halkının severek tükettiği ve tezgâhlarda aradığı yabani otlar... Kürtçe, axbandır, kereng, tırşo, rivaz olarak bilinen ve birçoğu şifa kaynağı olan bu otlar da pahalılıktan nasibini aldı. Tanesi 5 liradan satılan bu otlar adeta dolara kafa tutmuş durumda! Yıllardır bir bölge halkı için tüketimi bir gelenek haline gelen kerengin kilosu ise 10 lira…

Diyarbakır’da Türkiye Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) tarafından Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında işe girmeye hak kazanan kişilerin isim listeleri açıklandı. Müdürlüğün önü ana baba günüydü deyim yerindeyse. Bir koşu değil de bir ümit ile sabah erken saatlerinde isim listesinde ismini arayan vatandaşların durumu ise içler acısıydı. Listede ismini bulamayan vatandaşların çoğu ağlamaklı bir şekilde oradan ayrılıyorlardı… Listede ismini bulmayan bazı vatandaşların ise düzen olan itirazı da ‘torpil’ olduğuna dairdi. Çünkü onlara göre bu alımlarda açık bir torpil olayı dönme ihtimaliydi. torpil var mıydı, o da vicdanlara kaldı!

...

En son ise Türkiye’de bir ilk olan Lojistik Köy Projesi’nin bilgilendirme toplantısı yapıldı. Diyarbakır’ın Gözalan Mahallesi’nde yapılması planlanan bu proje için istihdam rakamları ise ilgi çekici. İl valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda açıklanan rakam 5.400. Gerçekten azımsanacak bir rakam değil.  5.400 kişiye istihdam sağlanması beklenen bu proje belki de bölge halkı için bir umut kapısı olacak.

Ramazan ayı geldi ancak fiyatlar azalmaya başlamadı. ramazan hazırlıklarını tamamlayan vatandaşın son olarak Et ve Süt Kurumu’ önünde ucuz et alabilmek için yağmur altında kaldığını ve saatler süren bu bekleyişe rağmen bir an vazgeçmediği ise bir kez olsun düşünülmesi gereken bir konu!

Ramazan ayında da devam edecek olan bu artışların ne zaman biteceği ise muamma Evet, bölge halkının durumunu konuşmak için neredeyse her basın ve medya organı bununla ilgili haberler yapıyor. Peki sonuç? Gerçekten henüz bir sonuç yok ancak umuyoruz ki vatandaşın zor durumu görülmeye başlanır…

Sevgiyle kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi